Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

JTIs

Initiative Tehnologice Comune


In mai 2007, Comisia Europeana a adoptat primele propuneri privind Initiative Tehnologice Comune (JTI – Joint Technology Initiative, http://ec.europa.eu/research/jti/index_en.cfm?pg=home).
Acestea sunt parteneriate pe termen lung public-privat si sunt gestionate in cadrul structurilor dedicate bazate pe articolul 187 din TFUE – Tratatutul de Functionare a Uniunii Europene (art. 171 din Tratatul CE).

Scopul JTI este de a sprijini pe scara larga activitati multinationale de cercetare in domenii de interes major pentru competitivitatea industriala europeana.
Initiativele tehnologice comune provin, in principal, din activitatea platformelor tehnologice europene. Platformele tehnologice europene reunesc o gama larga de parti interesate – si anume industria, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), organizatii stiintifi ce, organizatii ale societatii civile si sectorul public – pentru definirea agendelor strategice de cercetare in domenii specifice.

In vederea respectarii angajamentelor asumate de Romania, prin decizia Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica nr. 9900/26.07.2010., contributia Romaniei la aceste JTI-uri este asigurata de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatatmantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), prin co-finantare din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare, Programul Parteneriate.

Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, contribuie la eforturile europene commune de crestere economica si ocupare a fortei de munca, respective de intensificare a cooperarii intre sectorul public si cel privat prin sustinerea participarii entitatilor romanesti la initiativele tehnologice comune existente: 

Eligibilitatea participantilor si conditiile de cofinantare la propunerile de proiecte din cadrul Intreprinderilor Comune: 

Intrepinderea Comuna Cine poate aplica Implicare ajutor de stat procent maxim de cofinantare Buget anual total (euro)** Buget maxim proiect/an (euro) Numar proiecte finantate pe institutie
Clean Sky organizatii de cercetare nu 25% subiect de negociere ex-ante subiect de negociere ex-ante 1/competitie
ENIAC organizatii de cercetare si IMM-uri da* 83,30% (inclusiv cu co-finantarea proprie) 500.000 150.000 1
IMI organizatii de cercetare nu 25% 500.000 150.000 1/competitie
Fuel Cells and Hydrogen organizatii de cercetare nu 25% 500.000 150.000 1
ARTEMIS organizatii de cercetare si IMM-uri da* 83,30% (inclusiv cu co-finantarea proprie) 500.000 150.000 1

* conform schemei de ajutor de stat
**bugetul total JTI aprobat prin Decizia ANCS nr.9900/26.07.2010 este de 12.9 milioane RON 

Evaluarile intermediare ale intreprinderilor comune ENIAC si ARTEMIS au aratat ca acestea sunt instrumente utile si adaptate a fi combinate pentru a obtine un impact semnificativ asupra domeniilor pe care acestea le acopera. Aceste domenii sunt sprijinite in continuare pentru a imbunatati competitivitatea sistemelor si componentelor electronice dezvoltate de industria de profil din Europa, si pentru a concentra eforturile asupra unui set de activitati strategice stabilite de comun acord intre sectorul privat si partile interesate publice angajate in sustinerea intreprinderilor tehnologice comune.
Astfel Consiliul Uniunii Europene a adoptat la 6 mai 2014, Regulamentul de stabilire a intreprinderii comune ECSEL care include preocuparile anterioare ale initiativelor ENIAC si ARTEMIS.
Intreprinderile comune ENIAC si ARTEMIS au fost infiintate pentru o perioada de pâna la 31 decembrie 2017. Intreprinderea comuna ECSEL va oferii sprijin in continuare pentru programele de cercetare din domeniul nanoelectronicii si sistemele informatice integrate. Tranzitia de la ENIAC si ARTEMIS la intreprinderea comuna ECSEL va fi aliniata si sincronizata odata cu trecerea de la Program-Cadru 7 la programul Orizont 2020 pentru a asigura utilizarea optima a fondurilor disponibile pentru cercetare.
Intreprinderea comuna ECSEL este stabilita in sensul articolului 187 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene pentru punerea in aplicare a initiativei tehnologice comune privind "Componente electronice si sisteme de leadership european" pentru o perioada de pâna la 31 decembrie 2024.
 

 Conditii de eligibilitate nationale specifice

Intreprinderile comune ARTEMIS si ENIAC au fuzionat cu întreprinderea comună ECSEL. Toate proiectele în curs de desfășurare vor continua sub ECSEL-JU.

Pentru mai multe informatii despre ECSEL-JU accesati pagina oficiala aici.

!!! Noile conditii de eligibilitate ale partenerilor romani pentru participarea la apelurile deschise in cadrul intreprinderii comune ECSEL si persoanele de contact se pot vizualiza aici

  Apeluri JTI deschise

Apeluri JTI inchise

 

  • Documente contractare/decontare
  • !!! Conventie de avans 2016 pentru proiectele in derulare finantate prin scheme de finantare de tip JTI
  • Conventia de avans 2015 pentru proiectele in derulare finantate prin scheme de finantare de tip JTI.
                                                        

 

Proiectele cu parteneri romani finantate in cadrul Initiativelor Tehnologice Comune, de catre UEFISCDI, prin intermediul Planului National II, Programul Parteneriate, se pot vizualiza aici.

 

Persoane de contact:

Ramona SIMIONESCU
e-mail: ramona.simionescu@uefiscdi.ro
tel.: +40 21 3023888


Ioana FAGARASAN
e-mail: ioana.fagarasan@uefiscdi.ro
tel.: +40 21 3023881

 


(articol actualizat in: 21/1/2016)
Trimite pe email