Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Apel E-RARE 3 2015


In cadrul proiectului E-RARE 3 a fost lansat al 7-lea apel transnational pentru propuneri de proiecte in domeniul bolilor rare ’Transnational Research Projects on Rare Diseases’.

Agentiile de finantare care participa la apel sunt:

Austria, The Austrian Science Fund (FWF)
Austria, Austrian Research Promotion Agency (FFG)
Belgia, The Research Foundation Flanders (FWO)
Belgia, Fund for Scientific Research (FNRS)
Canada, Canadian Institutes of Health Research (CIHR-IG)
Canada, Fonds de Recherche du Québec-Santé (FRQS)
Canada, Genome Canada (GC)
Franta, French National Research Agency (ANR)
Germania, Federal Ministry of Education and Research (BMBF)
Germania, German Research Foundation (DFG)
Grecia, General Secretariat for Research and Technology (GSRT)
Ungaria, Hungarian Scientific Research Fund (OTKA)
Israel, Chief Scientist Office of the Ministry of Health (CSO/MOH)
Italia, Italian Ministry of Health (MOH)
Italia, Regione Emilia-Romagna - Agenzia Sanitaria e Sociale Regionale (RER-ASSR)
Letonia, Latvian Academy of Sciences (LAS)
Polonia, National Centre for Research and Development (NCBiR)
Portugalia, Foundation for Science and Technology (FCT)
Romania, Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding (UEFISCDI)
Spania, National Institute of Health Carlos III (ISCIII)
Elvetia, Swiss National Science Foundation (SNSF)
Olanda, Netherlands Organization for Health Research and Development (ZonMw)
Turcia, Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK)

Apelul este lansat impreuna cu Comisia Europeana,  in cadrul mecanismului ERA-NET co-fund.


Scopul apelului este acela de a da posibilitatea oamenilor de stiinta din diferite tari sa dezvolte colaborari eficiente in proiecte comune de cercetare interdisciplinara, bazate pe complementaritate si schimb de expertiza, cu clara abordare pentru cercetarea  translationala. Proiectele trebuie sa aiba ca tematica un grup de boli rare sau o singura boala rara (conform definitiei europene - boala ce afecteaza nu mai mult de 5 din 10.000 de persoane din Comunitatea Europeana, statele asociate si Canada).  

Proiectele de cercetare trebuie sa acopere cel putin una din urmatoarele tematici, egale ca importanta pentru apel:

• utilizarea bazelor de date cu pacienti si a colectiillor de materiale biologice corespunzatoare pentru cercetare colaborativa care, in general, nu ar fi posibila la nivel national, cu clar potential de aplicabilitate clinica si obiective stiintifice bine definite:

o    noi  entitati nosologice, studii epidemiologice, corelatii genotip/fenotip, istorie naturala a bolilor
o    caracterizarea bazei genetice/moleculare a bolilor specifice

• utilizarea expertizei, resurselor si tehnologiilor inovative ( OMICS, secventiere de noua generatie) pentru cercetare in domeniul bolilor rare, inclusiv studii genetice, epigenetice si patofiziologice, cu demonstrarea clara a relevantei clinice

• dezvoltare de aplicatii utilizate in diagnosticul si terapia bolilor rare, inclusiv identificarea si caracterizarea (bio)markerilor pentru diagnostic si prognoza, dezvoltarea de sisteme de screening si ustensile de diagnostic inovative, generatii de modele celulare si/sau animale relevante, studii preclinice utilizand terapii farmacologice, genice sau celulare.

Proiectele trebuie sa demonstreze potentialul de impact asupra sanatatii  si valoarea adaugata a colaborarii transnationale, sa asigure masa critica de pacienti/materiale biologice, schimbul de resurse (modele, baze de date, diagnostic), armonizarea datelor, schimbul de know-how specific si/sau tehnologii inovative.
Se asteapta ca includerea echipelor de cercetare din tarile est-europene participante la apel sa contribuie la consolidarea capacitatilor de cercetare in Europa.

Vor fi excluse din sfera apelului:

- trialuri clinice interventionale
- boli infectioase rare, cancere rare, reactii adverse rare la medicatia utilizata in bolile comune
- boli neurodegenerative rare din sfera de interes a  Joint Programming Initiative on Neurodegenerative Disease Research - JPNF (http://www.neurodegenerationresearch.eu/): boala Alzheimer si alte demente, boala Parkinson si bolile inrudite acesteia, boli  prionice, bolile neuronului motor, boala Huntington, atrofia musculara spinala si forme dominante de ataxie spinocerebeloasa.

Echipele de cercetare care aplica pentru finantare se supun criteriilor de eligibilitate nationale, specifice tarilor din care fac parte. Pot participa echipe de cercetare din organizatii de cercetare (universitati, institute de cercetare etc.) si intreprinderi. Vor fi finantate doar proiecte transnationale. Fiecare consortiu trebuie sa cuprinda cel putin 3, dar nu mai mult de 6 grupuri de cercetare eligibile din minim 3 tari participante la apel. Intr-o propunere de proiect nu pot participa mai mult de 2 grupuri de cercetare eligibile din aceeasi tara.

Aplicantii sunt incurajati sa includa parteneri din tarile est-europene participante (Letonia, Polonia, Romania, Turcia, Ungaria), situatie in care numarul maxim de grupuri de cercetare implicate intr-un consortiu poate ajunge pana la 8.  Echipele de cercetare din tari care nu participa la apel pot participa in proiecte daca isi asigura finantarea din venituri proprii.  
Depunerea propunerilor de proiecte se va face in doua etape. Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 18 februarie 2015, iar termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 02 iunie 2015. In luna aprilie 2015 Comitetul International de Evaluare Stiintifica va evalua pre-propunerilor depuse, iar consortiile selectate vor fi invitate sa depuna propunerile de proiecte.

Pentru cautare de parteneri va rugam sa va inregistrati  aici: http://www.erare.eu/user/register.

NEW!
A fost inchis cel de-al 7-lea apel transnational pentru propuneri de proiecte in domeniul bolilor rare ’Transnational Research Projects on Rare Diseases’. In cadrul apelului au fost depuse 234 pre-propuneri de proiecte cu participarea a 1213 echipe de cercetare, din care 26 pre-propuneri de proiecte cu participarea a 27 echipe de cercetare din Romania.

Mai multe informatii sunt disponibile la: http://www.e-rare.eu .

Persoane de contact:

Simona STOIAN
E-mail: simona.stoian@uefiscdi.ro
Tel: +4021 30 23 893


 


(articol actualizat in: 12/2/2016)
Trimite pe email