Stire 29 iulie 2020 Open Science work

Articol - Cum să faci să funcționeze Știința Deschisă

Coordonatorul departamentului de Știință Deschisă din cardul Universității din Amsterdam, Frans Oort; împreună cu Matthias Bakker, senior policy advisor, și Wouter Los, consultant AMDEX și-au exprimat punctul de vedere privind Știința Deschisă, declarând că ”succesul acesteia depinde de protejarea datelor academice împotriva exploatării comerciale. Pe măsură ce știința deschisă crește, universitățile trebuie să își păstreze independența academică.”

”Susținem ideea că transparența și colaborarea avansează știința. De asemenea, credem că rezultatele cercetărilor finanțate public ar trebui să fie în general disponibile. Acest lucru este valabil și pentru datele de cercetare. Însă problemele legale și de suveranitate împiedică universitățile să își partajeze necondiționat datele.
Comisia Europeana își dorește să promoveze libera circulație a datelor în interiorul Uniunii Europene și la nivel sectorial, în beneficiul afacerilor, cercetătorilor și administrațiilor publice. Totuși, comunitatea academică poate participa și contribui cu tărie la o societate condusă de evidența datelor doar dacă preocupările noastre sunt luate în considerare.” a declarat Frans Oort.

Articolul integral poate fi accesat aici
Mai multe detalii
Știri asociate:
05 Apr 2021

Workshop FAIRsFAIR

În săptămâna 7-15 aprilie, FAIRsFAIR va oferi persoanelor din cadrul proiectului precum și părților interesate externe oportunitatea de a lua contact cu toate lucrurile FAIR! Punctul culmi...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3792, O: 160]