Stire 1 septembrie 2020 nominalizarea UEFISCDI pentru EOSC VF

UEFISCDI mandatată pentru a reprezenta România în EOSC

În prima jumătate a anului 2020 a fost intensificată cooperarea la nivel european a comunității științifice și a celor mai importanți actori din zona Open Science (știința deschisă) în vederea constituirii parteneriatul pentru dezvoltarea Cloud-ului European pentru Știința Deschisă (European Open Science Cloud – EOSC). În acest parteneriat au fost invitate să participe toate statele membre UE, atât în bordul de guvernare al parteneriatului, cât și ca parte a asociației EOSC.

Parteneriatul contribuie la dezvoltarea unui ecosistem de date de cercetare și servicii conexe care acoperă întregul ciclu de viață al datelor, de la descoperire și exploatare până la stocare, management, analiză și reutilizare. Acesta își propune să aducă coerență strategică și angajamente complementare la nivel european, național și instituțional pentru a reuni toate infrastructurile avansate de date din Europa, modernizând spațiul european de cercetare cu o capacitate de a produce seturi de date „FAIR-by-design” (identificabile, accesibile, interoperabile, reutilizabile), populând EOSC cu noi date FAIR și servicii conexe, prin extinderea culturii datelor de tip deschis în toată Europa. 

Având în vedere activitatea constantă desfășurată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în domeniul cercetării și inovării în sprijinul alinierii la standardele europene, dar și propriu-zis în promovarea științei deschise prin Open Science Hub Romania, instituția a fost mandatată de către Ministerul Educației și Cercetării pentru a reprezenta România în EOSC.

Informații suplimentare despre Parteneriatul EOSC pot fi accesate aici si aici.
Știri asociate:
30 Oct 2020

First draft of the UNESCO Recommendation on Open Science

La cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, 193 de state membre au solicitat dezvoltarea un instrument internațional de stabilire a standardelo...

22 Oct 2020

Declarația de la Bonn privind libertatea cercetării științifice

În cadrul conferinței ministeriale, din 20 octombrie 2020, ”European Research Area – ERA” organizată în cadrul președinției germane a ...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.4509, O: 466]