Noutăți Open Science


Open Science – evoluții principale actuale                                                                                                                                                                                                   

Această secțiune este una dinamică, dedicată actualizărilor frecvente și evoluțiilor în special pe plan european și global, atât la nivel de elaborare și aliniere de politici, cât și la nivel de inițiative bottom-up ce influențează dezvoltarea ecosistemului Open Science. În prezent, foarte multe acțiuni sunt determinate de colaborarea intensă și schimbul de date în contextul Covid-19, așadar, multe actualizări și informații vor fi concentrate în această direcție.

Informațiile de mai jos sunt colectate în activitățile pe care le desfășurăm sub forma unui hub national de Open Science (Open Science Knowledge Hub Romania), fiind reprezentanți naționali în rețelele OpenAIRE (OpenAIRE NOAD Romania) și RDA Europe 4.0 (RDA Node Romania), membri Science Europe și parteneri ai proiectului NI4OS (National Initiatives for Open Science) prin care oferim suport inițiativelor naționale de tip „open science cloud” ce pot contribui la dezvoltarea EOSC (European Open Science Cloud). Suntem, de asemenea, principali responsabili cu dezvoltarea cadrului strategic pentru Open Science în România în cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi” - SIPOCA 592.

Prin intermediul Open Science Knowledge Hub Romania diseminăm informații relevante și oferim suport pe subiectele subdiacente domeniului Open Science. Actualizările periodice le facem atât în website, cât și pe rețelele sociale Facebook: fb.me/OSHubRo și Twitter: @ro_openscience. Pentru întrebări sau detalii specifice ne puteți scrie pe adresa dedicată: open-science@uefiscdi.ro.
___________________________________________________________________________

NOU: Ghidul de informații, elaborat de către experții Open Science Knowledge Hub Romania - „Implementarea principiilor „TRUST” de către depozitele („repositories”) digitale de încredere. Certificarea depozitelor digitale de încredere „CoreTrustSeal” poate fi accesat aici.

NOU: Ghidul de informații, elaborat de către experții Open Science Knowledge Hub Romania, în colaborare cu Catedra Unesco pentru Politici în Știință și Inovare din cadrul SNSPA - ”Data Sharing COVID-19” poate fi accesat aici.


În contextul pandemiei actuale, s-a intensificat schimbul deschis de date (open data sharing) la nivel european și global și o mișcare importantă ce sprijină acest schimb este deschiderea rapidă a accesului la resurse și rezultate de cercetare: mai multe grupuri au deschis accesul la articole și date relevante pentru Covid-19, printre care Springer Nature și Elsevier. O listă cuprinzătoare a acestora aici si aici; instituții europene mari (precum EUA, Inserm, UNIMED - Mediterranean Universities Union) și alți actori internaționali au semnat declarația Wellcome Trust „Statement on Data Sharing in Public Health Emergencies” angajându-se că fac disponibile în regim de acces liber (open access – OA) - înainte de peer-review - rezultate intermediare și finale relevante pentru COVID-19 pe care le partajează cu OMS.

În rândul infrastructurilor de cercetare (RIs), o importantă acțiune europeană se desfășoară de către CERIC în cadrul proiectului ACCELERATE (finanțat de către Comisia Europeană prin programul Horizon 2020): maparea și centralizarea serviciilor rapide, gratuite puse la dispoziția cercetătorilor pentru cercetarea legată de Covid-19. Pentru aceasta, există în derulare un CHESTIONAR adresat RIs. Mai multe informații și o primă mapare se regăsesc pe website-ul proiectului. 
ESFRI, de asemenea, a inceput o centralizare a informațiilor din rândul infrastructurilor de cercetare și face apel către toate infrastructurile europene și naționale de a contribui cu orice informație relevantă pentru a sprijini inițiativa.

OpenAIRE, cu sprijinul Comisiei Europene, a creat o comunitate dedicată în Zenodo, administrată împreună cu CERN pentru schimb de orice date, informații, resurse pe subiectul cercetării Covid-19: Coronavirus Disease Research Community - COVID-19. 
La sfârșitul lunii aprilie va fi lansat și portalul OpenAIRE COVID-19 Gateway cu misiunea de a agrega informații ce țin de publicații, date, software și orice alte resurse cu privire la COVID-19 și a crea legături între acestea, asigurând astfel un portal unic de acces, navigare și descoperire a resurselor ce pot sprijini cercetarea. Oricine poate contribui la acest demers, detalii aici
De asemenea, acest portal va centraliza și alte tipuri de date colectate din mai multe surse oficiale naționale.
Informații detaliate mai pot fi regăste aici

RDA Global grupul de lucru RDA COVID-19 Working Group - grup de experți dedicat elaborării de ghiduri pentru „data sharing” respectând criterii și practica existente în managementul datelor și datele de tip „open data”:
“Ghidurile se concentrează pe managementul datelor originare din diferite surse de date și dezvoltarea unui sistem de partajare a datelor care sprijină cercetarea științifică în situații de urgență de sănătate publică. Acest grup oferă recomandări cu privire la crearea unui cadru comun, la instrumentele și procesele care ar trebui să fie încorporate în practicile de cercetare. Ghidurile respectă principiile FAIR precum și alte principii și specificități ale datelor “omice”, de cercetare clinică și epidemiologice.” Raportul final ”Recomandări și îndrumări RDA COVID-19 privind schimbul de date” poate fi accesat aici.

Proiectul NI4OS demarează acțiuni de centralizare și diseminare legate de împărtășirea datelor și rolul EOSC pentru combaterea Covid-19 ce pot fi consultate aici.
De asemenea, unii dintre parteneri sunt implicați în acțiuni concrete ce sprijină cercetarea legată de Covid -19, printre care și UEFISCDI:
- Acces la HPC șl resurse de cloud computing pentru cercetările legate de COVID-19, printr-un proces rapid de evaluare cu prioritate ridicată
- Oferirea pe scara largă de platforme pentru videoconferințe și e-learning pentru instituții de învățământ, centre de cercetare și organizații publice, facilitând colaborarea extinsă, de înaltă calitate și realizarea de către școli a lecțiilor online de oriunde și oricând.
- Webinarii despre inițiative, practici, instrumente și puncte de contact naționale pentru elaborarea de ghiduri naționale legate de COVID-19. 
- Partajarea publicațiilor, articolelor, seturilor de date, protocoalelor, instrumentelor, software-ului și a altor rezultate similare legate de COVID-19, prin intermediul depozitelor/arhivelor specializate
- Dezvoltarea și efectuarea testelor de diagnostic pentru COVID-19
- Servicii de securitate integrate externalizate pentru detectarea și neutralizarea atacurilor cibernetice
- Apeluri de colaborare între diferiți oameni de știință
- Finanțare rapidă pentru proiecte naționale care abordează probleme legate de COVID-19.

La nivelul European Open Science Cloud (EOSC), în ceea ce privește Covid-19, se asigură cercetătorilor servicii cloud și de analiză de date.
De asemenea, secretariatul EOSC a răspuns acestei provocări internaționale urgente prin introducerea unei proceduri rapide pentru a solicita finanțare în parteneriat, special dedicată activităților legate de COVID-19. Tipurile de activități care pot aplica pentru finanțare și informații suplimentare se pot regăsi accesând aici.

Date de contact:
E-mail: open-science@uefiscdi.ro

De asemenea, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele de socializare:
Twitter: @ro_openscience
Pagina Facebook: "Open Science Knowledge Hub RO" fb.me/OSKHub
Grup de discuții Facebook: "Open Science Knowledge Hub RO" facebook.com/groups/OShubRO 

Știri asociate:
02 Dec 2021

Paris Open Science European Conference (OSEC)

Conferința Internațională ”Paris Open Science European Conference (OSEC)”, ce va avea loc în perioada 4-5 Februarie 2022...

25 Nov 2021

Chapter XXXV(35th) Of Focus On Open Science

Știința Deschisă descrie tranziția actuală a modului în care este întreprinsă cercetarea, a modului în care rezultatele sunt stocate și diseminate, cum colabore...

12 Nov 2021

Interviu - Addressing Open Science challenges in Romania

Echipa OpenAIRE a avut plăcerea de a vorbi cu Alina Irimia, coordonator proiecte Open Science la Open Science Knowledge Hub Romania (OSKH) - UEFISCDI. În c...

09 Nov 2021

EOSC-Life

EOSC-Life reunește cele 13 infrastructuri de cercetare în știința vieții „ESFRI” (LS RI) pentru a crea un spațiu deschis, digital și...

08 Nov 2021

Structuri Naționale pentru EOSC

Parteneriatul ”European Open Science Cloud – EOSC” va reuni inițiative instituționale, naționale și europene și va angaja toate părțile interesate pentru a proiecta și...

02 Nov 2021

Post event - The Road towards EOSC as seen from the national level

The Open Science Knowledge Hub – UEFISCDI (OSKH) (

01 Nov 2021

National Open Science Cloud Initiative – NOSCIs

Conform definiției NI4OS Europe ”National Open Science Cloud Initiative – NOSCI” este o coaliție de organizații naționale care au un rol și interes proem...

28 Oct 2021

EUA - The new university Open Access checklist

Asociația Europeană a Universităților (European University Association – EUA) a elaborat un nou ghid pentru universitățile care doresc să continue dezvoltarea...

26 Oct 2021

MOOC: Your Right to Privacy Online

Experții din cadrul proiectului CSI-COP finanțat de UE Horizon2020, o colaborare condusă de U...

22 Oct 2021

Comisia Europeană a lansat cinci noi misiuni ale UE

Comisia Europeană a lansat cinci noi

20 Oct 2021

Proiectul Ecomore

Știința cu cetățenii (Citizen science), componentă a știinţei deschise este o formă de participare publică la proiecte de cercetare prin care cetăţenii sunt implicaţi în diferite etap...

20 Oct 2021

Webinar - Integrating national and thematic catalogues into the EOSC Portal: the NI4OS-Europe pilot

Portalul EOSC este parte a planului de implementare a ”European Open Science Cloud – EOSC”, fiind unul dintr...

19 Oct 2021

Finlanda - Open research data and methods.

Politicile pentru știință deschisă și cercetare din Finlanda prezintă în detaliu principiile strategice, obiectivele și planurile de acțiune necesare pentru ating...

18 Oct 2021

OpenAIRE Research Graph

Asocierea rezultatelor cercetării de subvenții este o condiție esențială pentru o monitorizare și o evaluare eficace a programelor de finanțare. Pentru programele de finanțare a...

18 Oct 2021

Second French Plan for Open Science

Franța a adoptat un al doilea plan național pentru știința deschisă care extinde, întărește și reînnoiește acțiunile desfășurate în cei trei ani ai primului plan. ...

15 Oct 2021

Event - The Road towards EOSC as seen from the national level

Date: October 20thTime: 11.00- 14.00 (EET); 10.00 – 13.00 (CET)...

12 Oct 2021

Conferinta - SciDataCon2021

În perioada 18-28 octombrie 2021 CODATA și WDS or...

11 Oct 2021

SEE User Forum

Cum pot beneficia cercetătorii de Cloudul European pentru Știință Deschisă - EOSC? Care este rolul rețelelor naționale de cercetare și educație (NRENs) în EOSC? Cum poate comunitatea region...

07 Oct 2021

Sesiune instruire - EOSC Architecture

Consorțiul TRIPLE vă invită să participați la următoarea sesiune de instruire cu tema Arhitectura EOSC, ac...

06 Oct 2021

Atelier de lucru on-line „The Road towards EOSC as seen from the national level”

Interval orar: 11.00- 14.00 (Bucharest time); 10.00 – 13.00 (CET)Discuțiile vor avea loc în limba engleza (fără transla...

04 Oct 2021

RDA European office opens 2 vacancies

Research Data Alliance – RDA este o inițiativă globală non-profit, fondată în 2013. În aprilie 2020, a fo...

01 Oct 2021

OpenAIRE Webinar: OpenAPC - Making costs of open access publishing transparent in the EOSC

Comunitatea OpenAIRE Nexus vă invită să participați la următorul webinar din 6 octombrie, la ora 11:00 CEST, dedicat&n...

28 Sep 2021

Science Europe - Plan Strategic 2021-2026

Science Europe a publicat noul său Plan Strategic 2021-2026, care ...

27 Sep 2021

Webinar - Supporting Interdisciplinary Sample Data Discovery, Integration, and Reuse

Evenimentul ESIP / RDA Physical Samples programat în 7 octombrie 2021 va explora abordările actuale și planificate pentru a sp...

22 Sep 2021

Erasmus+ legitimație europeană de student

Comisia Europeană a lansat o nouă aplicație Erasmus+, cu o legitimație europeană de student integrată!

22 Sep 2021

Drepturilor cercetătorilor în negocierea viitorului comunicării științifice

Mișcarea ”open access”, care are ca scop eliminarea barierelor din calea accesării și publicării articolelor științifice, a devenit o coaliție largă de act...

21 Sep 2021

European Innovation Council Summit - Save the Date!

În perioada 24-25 Noiembrie 2021 se va desfășura ”European Innovation Council Summit...

09 Sep 2021

EOSC și Digital Innovation Hubs (DIH)

EOSC DIH, este o comunitate internațională de tip multi-partner care sprijină companiile să devină mai competitive în ...

08 Sep 2021

EOSC Association Stakeholder Registry

Asociația EOSC este punctul central pentru părțile interesate; finanțatorii cercetării, factorii de decizie politică, organizațiile performante în cercetare și operato...

24 Aug 2021
20 Aug 2021

Raport „Open data: a driving force for innovation in the life sciences”

Resursele cu acces liber pentru științele vieții, cum ar fi datele și software-ul, sunt fundamentale pentru descoperiri inovatoare, ex...

17 Aug 2021

Resurse pentru cercetarea deschisă

Cercetarea deschisă întruchipează ideile celor mai bune practici de cercetare prin deschiderea participării și accesului la ciclul de viață al cercetării. Acoperă o gamÄ...

11 Aug 2021

Servicii noi pentru EOSC

Cloudul European pentru Știință Deschisă (EOSC) formează un ecosistem de date de cercetare și servicii conexe care permit și îmbunătățesc accesul și reutilizarea rezultatel...

10 Aug 2021

Open Science - Enabling Discovery in the Digital Age

“Data-driven innovation” și “data-intensive science” dețin premisele pentru abordarea marilor provocări societale. Inițiativele științei deschise, ...

09 Aug 2021

Forumul “Southeast Europe User - SEE“

Forumul “Southeast Europe User - SEE” din 2021 va avea loc în perioada 3 - 4 noiembrie și înregistrarea este acum deschisă! Evenimentul este găzduit în comun de&n...

04 Aug 2021

Conferința PUBMET2021

PUBMET2021, a 8-a conferință despre publicarea științifică în contextul științei deschise, va avea loc online în perioada 15-17 Septembrie 2021. Organizatorii și-au propus să prezi...

03 Aug 2021

Programul de lucru al European Research Council - ERC

Programul de lucru al European Research Council – ERC include peste 2,4 miliarde EUR pentru a finanța subvenții pentru aproximativ 1.100 de oameni de știin...

02 Aug 2021

Aplicati pentru EOSC Future User Group

Proiectul EOSC Future a demarat procesul de cooptare a cercetătorilor și actorilor interesați, din toate domeniile științifice, pentru a sprijini îndeaproape dezvoltarea...

05 Jul 2021

Factorul de impact si Universitatea Utrecht din Olanda

O prestigioasă universitate olandeză declară că abandonează formal factorul de impact - o măsură standard a succesului științific - în toate deciziil...

01 Jul 2021

Anunț privind constituirea Inițiativei Naționale Cloud pentru Știința deschisă din România (RO-NOSCI)

RO-NOSCI reprezintă o coaliție de organizații la nivel național, coordonată de

23 Jun 2021

European Research and Innovation Days 2021

Astăzi 23 Iunie 2021 începe ”European Researc...

15 Jun 2021

EOSC Symposium 2021

Simpozionul EOSC 2021 va începe azi, 15 iunie 2021. În cadrul acestui eveniment se regăsesc o serie de sesiuni dedicate proiectului 

10 Jun 2021

Proiectul OpenAIRE-Advance

Proiectul OpenAIRE-Advance finanțat de UE este a patra fază în construcția infrastructurii electronice a Open...

09 Jun 2021

Open Science Fair 2021

Inițiativele cheie din întreaga lume își unesc forțele alături de OpenAIRE pentru a apropia comunitățile globale: COAR, EIFL, Force11, LA Referencia, LIBER, OPERAS, Sparc, Sparc Europ...

03 Jun 2021

Horizon Europe Info Days 2021

Comisia Europeană a anunțat desfășurarea, în perioada 28 iunie – 9 iulie 2021, a evenimentului online ”Horizon Europe Info Days 2021”.

02 Jun 2021
28 May 2021

Workshop Focus On Open Science

Demarate încă din anul 2015, workshopurile #FocusOnOpenScience abordează provocările științei deschise, folosind cei 8 piloni identificaÈ...

27 May 2021

Înregistrarea la Zilele Europene de Cercetare și Inovare 2021 este deschisă!

Evenimentul emblematic al Comisiei Europene va avea loc online în zilele de 23 și 24 iunie 2021 și va fi constituit din peste 60 de...

26 May 2021

Science Europe Annual Report 2020

Pandemia globală ce a izbucnit în anul 2020 a reatestat valoarea incontestabilă a științei. Astfel, în cursa pentru tratamente și vaccinuri COVID-19, organizațiile membre a...

20 May 2021

European Research and Innovation Days 2021

”European Research and Innovation Days” e...

19 May 2021

Horizon Results Platform

Comisia Europeană pune la dispoziția actorilor interesați, sub deviza ”Turning Europe's research results into innovations which generate value for economy, society and contribute to a ...

17 May 2021

Open Science in Kenya

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Știința Deschisă este mișcarea de a face cercetarea științifică și datele acc...

11 May 2021

Simpozionul EOSC “Implementing and inclusive European Open Science Cloud”

EOSCsecretariat.eu, ca parte a sprijinului acordat guvernanței EOSC, organizează în perioada 15-18 I...

29 Apr 2021

Portalul EOSC - chestionar

Portalul EOSC este o poartă către informații și resurse, oferind actualizări privind guvernanța EOSC și actorii implicați, proiectele care contribuie la dezvoltarea și implementa...

20 Apr 2021

National Open Science Cloud Initiative -NOSCI

În cadrul proiectului NI4OS-Europe, ce își propune să aibă o contribuție substanțială la portofoli...

05 Apr 2021

Workshop FAIRsFAIR

În săptămâna 7-15 aprilie, FAIRsFAIR va oferi persoanelor din cadrul proiectului precum și părților interesate externe oportunitatea de a lua contact cu toate lucrurile FAIR! Punctul culmi...

25 Mar 2021

Platforma - Open Research Europe

Comisia Europeană a lansat „Open Research Europe”, o platformă pentru publicarea lucrărilor științi...

22 Mar 2021

Initiative Citizen Science - Știința cu cetățenii

”Citizen Science” (Știința cu cetățenii) - este o formă de participare publică la proiecte de cercetare prin care cetăţenii sunt implicaţi în dife...

12 Mar 2021

Proiect OpenAIRE-Nexus

Comunitatea OpenAIRE anunță lansarea proiectul OpenAIRE-Nexus care agregă pentru Europa, EOSC și ceilalți actori interesati un set de servicii pentru implementarea și accelerarea Open S...

11 Mar 2021

RDA - a 17-a ședință plenară

Comunitatea Research Data Alliance (RDA) în colaborare cu ...

23 Feb 2021

Catalogul de servicii NI4OS-Europe

Partener în cadrul proiectului ”NI4OS Europe - National Initiatives for Open Science in Europe”, UEFISCDI participă ...

22 Feb 2021

Sondaj Citizen science - proiect CS Track

În cadrul proiectului CS Track, aferent programului Orizont 2020 al Comisiei Europene, au fost demarate o serie de activități pentru a disemina bune practici și pentru ...

18 Feb 2021

EOSC-Hub - consultarea deschisă

Cloud-ul european pentru știința deschisă (EOSC) se află în faza importantă de definire a serviciilor comune și de federalizare canditate a fi incluse în viitorul EOSC Exchange.EOSC-Hub vă invită ...

17 Feb 2021

Raport - Legal and Policy Framework and Federation Blueprint

În cadrul pachetului de lucru EOSC-Pil...

02 Feb 2021

Prezentări sesiune training proiect NI4OS

Open Science Knowledge Hub Romania (OSKH Romania) din cadrul UEFISCDI, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, în ...

28 Jan 2021

Eveniment proiecte ”Citizen Science”

În cadrul evenimentului organizat de către Agenția Executivă de Cercetare a Comisiei Europene, 16 proiecte privind știința cu cetățenii, finanțate în cadrul progra...

27 Jan 2021

Invitatie completare chestionar Open Science

Open Science Knowledge Hub (OSKH) din cadrul Unității Executive pentru Finanţarea Învăţ...

26 Jan 2021

Webinar - FAIR services & infrastructure

Pentru a atinge întregul potențial al unui ecosistem FAIR în care rezultatele cercetării pot fi ușor partajate și reutilizate în mod optim, trebuie să privim dincolo...

25 Jan 2021

Comitetului Executiv al EOSC (EB) - Raport final de progres

Comitetului Executiv al EOSC (EB) își încheie mandatul cu publicarea raportului final de progres. Scopul&n...

22 Jan 2021

Sesiune de training - proiect NI4OS Europe - National Initiatives for Open Science in Europe

Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)...

06 Jan 2021

Workshop-uri #Research Libraries, Researchers & the EOSC - Ianuarie 2021

Scientific Knowledge Services - SKS în parteneriat cu 

16 Dec 2020

ERAC - "Opinion on Open Science and Open Innovation in times of pandemic"

Pe fondul actualei crize generate de răspândirea virusului COVID-19, Grupul de lucru ERAC pentru științe deschise și inovare (ERAC SWG ...

10 Dec 2020

EOSC Portal Release

Consorțiul EOSC Enhance anunță lansarea oficială a variantei îmbunătățite a portalului EOSC! Acesta reprezintă un pas important în dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor util...

04 Dec 2020

Comisia Europeană - noi măsuri pentru data sharing

Pentru a exploata mai bine potențialul creșterii volumului de date într-un cadru european de încredere, Comisia Europeană a propus noi reguli privind guvern...

26 Nov 2020

Workshop e-Infrastructures in support of addressing societal challenges

Workshopurile e-IRG atrag factorii de decizie și finanțatorii, furnizorii și cercetătorii de infrastructură electronică atât la nivel n...

24 Nov 2020

Consultare deschisă - EOSC FAIR WG report

Comunitatea științifică și academică este invitata să își exprime opinia cu privire la raportul ”Recommendations on certifying the services required to enable FA...

20 Nov 2020

#Cambridge Data Week

Reutilizarea datelor este unul dintre elementele principiilor FAIR și a fost susținută mult timp ca un beneficiu central al partajării datelor, permițând accesul terțelor părți la o mu...

19 Nov 2020

Open Research Europe: o nouă platformă de publicare lansată de Comisia Europeană

Comisia Europeană va lansa la începutul anului 2021 platforma ”

12 Nov 2020

Webinar - Measuring the Impacts of Curatorial Actions on Research Data Reuse at ICPSR

Agențiile de finanțare și revistele academice au schimbat recent politicile privind partajarea datelor de cercetare. Această...

11 Nov 2020

Eveniment online - Openness and commercialisation: How the two can go together

Avantajul indiscutabil al științei deschise este potențialul de a accelera tranziția de la descoperiri științifice la soluții pe...

05 Nov 2020

Workshop ”Focus On Open Science”

Demarate în anul 2015, workshopurile #FocusOnOpenScience abordează provocările științei deschise, folosind cei 8 piloni identificați de Comisia Europeană în platfor...

03 Nov 2020

Raport SPARC Europe - ”Scoping the Open Science Infrastructure Landscape in Europe”

A fost publicat cel mai recent raport elaborat de SPARC Europe - ”

30 Oct 2020

First draft of the UNESCO Recommendation on Open Science

La cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, 193 de state membre au solicitat dezvoltarea un instrument internațional de stabilire a standardelo...

26 Oct 2020

Înregistrare deschisă - RDA Virtual Plenary 16

Înregistrarea este deschisă la cea de-a 16-a ședință plenară Research Data Allianc...

22 Oct 2020

Declarația de la Bonn privind libertatea cercetării științifice

În cadrul conferinței ministeriale, din 20 octombrie 2020, ”European Research Area – ERA” organizată în cadrul președinției germane a ...

21 Oct 2020

Documente suport - EOSC FAIR WG

Pentru a veni în sprijinul actorilor interesați și a facilita accesul la informații, grupul de lucru ”EOSC FAIR WG” a publicat două documente suport privind implementarea pr...

20 Oct 2020

Raport - FAIR Metrics For EOSC

Cea de-a doua versiune a raportului grupului de lucru EOSC FAIR privind metricile FAIR pentru EOSC este online și este deschisă pentru feedback până cel târziu pe 6 noiembrie 202...

13 Oct 2020

EOSC Symposium 2020 - 19-22 Octombrie 2020

În perioada 19-22 Octombrie 2020 va avea loc în mediul online cel mai important eveniment, EOSC Symposium 2020, organizat de căt...

13 Oct 2020

Open Access Week - 20-23 Octombrie 2020

Săptămâna internațională a accesului liber - Open Access Week va avea loc în perioada 20-23 Octombrie 2020, cuvintele-cheie anul acesta fiind: â€žechitate” și â...

22 Sep 2020

European Research and Innovation Days 2020

”European Research and Innovation Days” este evenimentul emblematic în domeniul cercetării și inovării organizat anual de Comisia Europenă, în cadrul acestuia se...

21 Sep 2020

Adunarea Generală OpenAIRE

Ca urmare a măsurilor de siguranța generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, Adunarea Generală OpenAIRE va avea loc, în perioada 12-16 Octombrie 2020, exclusiv în mediul virtual.Astfel, experți din ca...

17 Sep 2020

UNESCO - Regional Consultation on Open Science for East Europe

”Open Science” – Știința deschisă reprezintă o mișcare globală care dorește să facă știința accesibilă, democratică, transparentă È...

16 Sep 2020

Raport - Landscape of EOSC-related infrastructures and initiatives

Comisia Europeană a publicat raportul grupului de lucru din cadrul comitetului executiv EOSC "

21 Aug 2020

Webinar EUA - ”Universities and the European Open Science Cloud”

Asociația Europeană a Universităților – EUA organizează în data de 4 Septembrie webina...

11 Aug 2020

RDA Europe National Nodes Community Survey 2020

Pentru a veni în sprijinul actorilor naționali interesați de Știința Deschisă de a se alinia la standardele europene precum și pentru a susține colaborarea de...

30 Jul 2020

Ghid - Implementarea principiilor „TRUST”

Biroul național RDA Europe (RDA Node Romania) parte a 

29 Jul 2020

Articol - Cum să faci să funcționeze Știința Deschisă

Coordonatorul departamentului de Știință Deschisă din cardul Universității din Amsterdam, Frans Oort; împreună cu Matthias Bakker, senior policy a...

29 Jul 2020

Manifesto for EU COVID-19 Research

Încă de la primele semne de izbucnire a pandemiei generate de răspândirea Covid-19, Comisia Europeană a susținut intens cercetarea și inovarea precum și coordonarea efortu...

27 Jul 2020

Comisia Europeană și Erasmus+

Comisia Europeană sprijină cu 2 mil EUR pe fiecare dintre primele 17 consorții universitare europene selectate în cadrul programului Erasmus +. Pe baza acestui sprijin, universit...

24 Jul 2020

Raspunsul cOAlition S adresat ERC

Ca răspuns la comunicatul publicat de către ”European Research Council – E...

23 Jul 2020

Consultare publică - Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare a EOSC - SRIA

Organismele de guvernanță ale European Open Science Cloud - EOSC anunță lansarea consultării publice cu privire la Agenda Str...

22 Jul 2020

European Research Council (ERC) și cOAlition S

Consiliul științific al European Research Council (ERC) și-a luat angajamentul de a pune în practică acces deschis complet și imediat sprijinind principiile car...

22 Jul 2020

Raport - “Science with and for Society – SwafS”

Comisia Europeană a publicat raportul privind rezultatele și recomandările de tip “Science with and for Society – SwafS” aferente programului “Horizo...

21 Jul 2020

cOAliția S a dezvoltat strategia „Rights Retention Strategy”

Pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală ale cercetătorilor și pentru a suprima perioadele de embargo nerezonabile, cOAliția S a ...

21 Jul 2020

EOSC Symposium 2020

SAVE THE DATE! Anul acesta cel mai mare eveniment, EOSC Symposium 2020, organizat de către Comitetul executiv și de conducere - European Open Science Could - EOSC în colaborare cu Secretariat...

17 Jul 2020

Raport EUA – Acordurile cu editurile în contextul unui sistem de publicare academică dinamic

European University Association (EUA), împreună cu o coaliție d...

16 Jul 2020

Licențe CC BY 4.0 și CC0

Creative Commons anunță cu plăcere publicarea traducerii în limba română a versiunilor de licențe CC BY 4.0 și CC0

07 Jul 2020

Comitetul European al Regiunilor (CoR)

Având ca bază Platforma de Schimb online creată de CoR pentru a permite autorităților locale si regionale schimbul celor mai bune practici ca răspuns la pandemia de COVID-19, Comitetul European al R...

02 Jul 2020

Raport final - RDA COVID-19 Recommendations and Guidelines on data sharing

În circumstanțele actuale în care sistemul mondial de sănătate publică se află în stare de urgență, s-a resimțit mai mult ca nic...

01 Jul 2020

Articole/ Blogs OpenAire RDM

V-ați întrebat vreo dată cum se realizează la nivelul universităților managementul instituțional al datelor de cercetare? Există divizii/departamente specializate care se ocupă...

24 Jun 2020

EOSC legal entity

Cloud-ul European pentru Știința Deschisă (European Open Science Cloud – EOSC) anunțÄ...

23 Jun 2020

EOSC hub Week 2020

Peste 800 de factori de decizie, stakeholderi și actori interesați de European Open Science Cloud (EOSC) s-au întâlnit în mediul online la ultimul eveniment al s

22 Jun 2020

Sherpa Romeo și nouă versiune a Sherpa Fact

Echipa JISC pentru open access anunță lansarea ultimei versiuni a Sherpa Romeo, care a devenit operaÈ...

15 Jun 2020

NI4OS-EUROPE VS COVID-19

NI4OS-Europe (proiect în cadrul căruia OSH/UEFISCDI este partener) deschide un canal de acces rapid la serviciile, instrumentele și softurile sale pentru comunitățile șt...

12 Jun 2020

Colaborare intre MIT si Elsevier

În absența unei propuneri de aliniere cu cadrul MIT Framework for Publisher Contracts,...

11 Jun 2020

RDA Global Adoption Week

Save the date! În perioada 15-19 Iunie 2020 va avea loc în mediul virtual ”RDA Global Adoption Week”. Evenimentul va oferi oportunitatea actorilor interesați să afle mai multe infor...

10 Jun 2020

CESAER - Next Generation Metrics

CESAER – ”vocea” cea mai puternică și unită a universităților de știință și tehnologie din Europa a publica...

09 Jun 2020

RDA Covid-19 Guidelines - 5th Final Draft Release

În timpul urgențelor de sănătate publică, cum este cea pe care o traversăm acum, răspunsurile rapide și luarea deciziilor informate sunt în mare parte gene...

04 Jun 2020

RDA maDMPs hackathon

RDA Austria a organizat un eveniment dedicat dezvoltării de planuri de management automatizat al datelor (maDMPs hackathon).

03 Jun 2020

Raport - Progress on Open Science: Towards a Shared Research Knowledge System

Comisia Europeană a publicat Raportul final al Platformei Open Science Policy cu titlul: ”Progress on Open Science: Towards a Shared ...

28 May 2020

Science, Research and Innovation Performance Report

Ca urmare a unei analize amănunțite a contextului mondial, Comisia Europeană a pubicat 

22 May 2020

Open Science Stakeholder Map

Cât de familiar este termenul de #EOSC sau conceptul de #FAIR? În ce domenii au nevoie, cercetătorii și personalul de asistență, de suport sau consiliere pentru a crea date FAIR?

20 May 2020

Consultare Invest in Open Infrastructure

Toți actorii europeni implicați în administrarea serviciilor sau infrastructurilor ce oferă acces deschis la resurse științifice și/ sau sprijină tranziția către o...

20 May 2020

Acord pentru acces liber cu editura științifică Elsevier

Asociația Universităților din Olanda (VSNU), 

18 May 2020

CODATA Data Science Journal

CODATA Data Science Journal, o revistă electronică cu acces deschis asigură publicarea de lucrări despre managementul, d...

15 May 2020
14 May 2020

Conferința "European Research Infrastructures for a smarter future"

Organizată sub Presedinția Croației la Consiliul Uniunii Europpene conferința "European Research Infrastructures for a smarter future" va ave...

14 May 2020

Webinar OpenAIRE - Plan S: Taking stock of the current situation and new developments

OpenAIRE Policy and Legal Task Force organizează un webinar care are ca obiectiv principal prezentarea evoluțiilor recente din...

13 May 2020

Revista internațională de artă Apollo - acces deschis

Revista internațională de artă Apollo sprijină accesul deschis la imagini ale unor opere de artă care nu sunt protejate de drepturi de autor. Puteți ac...

13 May 2020

Înregistrare deschisă la conferința EOSC-hub Week 2020

Este deschisă înregistrarea la conferința EOSC-hub Week 2020, eveniment ce va avea loc online în perioada 18-20 Mai 2020 și unde se vor reuni actori ch...

12 May 2020

OpenAire lansează portalul Open Research Covid-19

Comunitatea OpenAire anunță lansarea portalului Open Research Covid-19, acesta repreze...

08 May 2020

Departamentul de Statistică și Econometrie - cercetare privind evoluția virusul SARS-CoV2

Comunitatea academică și științifică din cadrul Academiei de Studii Economice București - Departamentul de Statisti...

07 May 2020

Chestionar Platforma TRIPLE

Membrii comunității de cercetare și academică din domeniul Științelor Sociale și Umaniste (SSH) , aflați în orice etapă a carierei lor - de la masterand la profesor - care lucr...

06 May 2020

Comisia Europeană a lansat patforma Creatives Unite

Comisia Europeană a lansat Creatives Unite, o platforma dedica artiștilor si celorlalte categorii...

05 May 2020

RDA Covid-19 Working Group - 2nd Release of Guidelines and Recommendations

Recomandărilor RDA COVID-19 au fost actualizate ca urmare a primei etape de feedback și comentarii.

04 May 2020

Viziunea European Strategy Forum on Research Infrastructures – ESFRI

Ca răspuns la orientările actuale ce pun accent pe obiectivele de mediu, sociale și economice, noul Spațiu European al Cercetării (ERA) ar...

04 May 2020

Hewlett Packard Enterprise – HPE - acces gratuit la tehnologii

Sub un mesaj provocator și motivațional :”în momente ca acestea, cooperarea este mai importantă decât concurența” - 

30 Apr 2020

e-IRG Workshop

Adaptându-se condițiilor actuale și restricțiilor impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19, organizatorii e-IRG Workshop au decis să treacă evenimentul în mediul online printr-un concept nou: ...

29 Apr 2020

Workshop - Policy landscape across Europe

Proiectului NI4OS-Europe din care OS Hub RO face parte, împreună cu alte trei proiecte INFRAEOSC 5b (EOSC-Pillar, EOSC-Nordic, , EOSC Synergy) vor co-organzia în cadrul ...

27 Apr 2020

Recomandări RDA COVID-19 pentru schimbul de date

RDA (Research Data Alliance) în colaborare cu cei peste 10 500 de membri internaționali au realizat o primă versiune a recomandărilor RDA COVID-19 pentru schimb...

24 Apr 2020

Springer Nature și UNESCO acord-cadru

Springer Nature și UNESCO au semnat un acord-cadru pentru publicarea cărților cu acces deschis pe o serie de teme, ce se axează pe pilonii principali ai UNESCO , care se r...

24 Apr 2020

Recomandării UNESCO privind Open Science

Sunteți om de știință, editor, elaborator de politici științifice sau cineva cu experiență și interes în știința deschisă? Contribuția dumneavoastra este impo...

23 Apr 2020

EOSC-hub Week 2020

EOSC-hub Week 2020 trece în plan virtual! Ca urmare a măsurilor de siguranță luate în ultima perioadă pentru a încetini răspândirea Covid-19, conferinta EOSC-hub Week 2020 va avea loc î...

22 Apr 2020

Open COVID Pledge - update

Mari companii internaționale din domeniul tehnologic (Amazon, Facebook, Hewlett Packard Enterprise, IBM, Microsoft și Sandia National Laboratories) s-au alaturat coaliției Open COVID P...

21 Apr 2020

Comisia Europeană - Ghid pentru acces deschis la publicații

Depășind cerințele și obligațiile existente pâna acum pentru beneficiarii proiectelor finanțate prin Programul Orizont 2020, Comisia Europeana pu...

21 Apr 2020

Comisia Europeană - platforma în care cercetătorii pot împartăși datele de cercetare

Comisia Europeana în parteneriat cu Institutul European de Bioinformatică al Laboratorului European de Biologie Molecular...

16 Apr 2020

KIFÜ - supercomputer

KIFÜ partener in cadrul proiectului NI4OS s-a alăturat colaborării globale pentru a stopa răspândirea COVID-19. Specialiștii IT din Ungaria au dezvoltat un supercomputer care face posibi...

10 Apr 2020

EOSC fast track

Pe parcursul ultimelor săptămani, în care viața tuturor s-a schimbat, s-a înregistrat o intensificare a colaborării îninteriorul comunității științifice europeane ca răspuns la pandemia ...

10 Apr 2020

Open COVID Pledge

O coaliție internațională de oameni de știință și avocați solicită organizațiilor și universităților să își pună la dispoziție în regim deschis proprietatea intelectuală - brev...

08 Apr 2020

OPERAS - SSH scholarly communication

Comunitatea științifică este invitată până la data de 13 Aprilie să contribuie la studiul organizat în cadrul proiectului OPERAS referitor la comunicarea academică în ...

08 Apr 2020

A 15-a întâlnire plenară RDA - pauze virtuale de cafea

Întâlnirile plenare RDA reunesc oameni dintr-o mare varietate de medii, comunități și țări, iar multe dintre cele mai valoroase interacțiuni se petr...

07 Apr 2020

RDA - cea de-a 15-a întâlnire plenară

Ca urmare a restricțiilor impuse de răspândirea virusului Covid-19, RDA Technical Advisory Board and Secretariatul RDA au decis mutarea celei de-a 15 -a întâlniri plena...

06 Apr 2020

RDA COVID-19 Working Group

Research Data Alliance caută urgent experți pentru a participa în grupul de lucru 

06 Apr 2020

Comunitate științifică europeană dedicată cercetării Covid-19 în OpenAIRE – Zenodo

UEFISCDI, instituție de legătură la nivel național cu rețeaua OpenAIRE (OpenAIRE NOAD) oferă suport pentru colaborar...

02 Apr 2020

Comisioa Europeană - Open Access pentru datele de cercetare și publicațiile legate de Covid-19

Comisia Europeană își oferă sprijinul printr-un apel către comunitatea de cercetare pentru a face publice în r...

02 Apr 2020

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) - bibliotecă virtuală

"În semn de solidaritate și pentru a sprijini liberul acces la informații, Școala Națională de Studii Politice ș...

31 Mar 2020

Jean-Claude Burgelman - trei lecții actuale și pentru viitor

Jean-Claude Burgelman - trei lecții actuale și pentru viitor privind cercetarea în domeniul sănătății și nu numai:

27 Mar 2020

Infrastructurile de cercetare oferă noi servicii pentru a sprijini cercetările legate de COVID-19

Infrastructurile de cercetare oferă noi servicii pentru a sprijini cercetările legate de COVID-19

26 Mar 2020

Open Science - acces liber la publicații și la datele de cercetare

În condițiile provocărilor cu care omenirea se confruntă Open Science urmărește să împărtășească informația științifică aproape Ã...

25 Mar 2020
23 Mar 2020

Comisia Europeana - publicarea articolelor ștințifice în regim open access

Comisia Europeana a încheiat un contract cu F1000 Research Ltd pentru dezvoltarea unei platforme care va asigura publicarea articolelor...

22 Mar 2020

Suport oferit cercetătorilor în lupta împotriva COVID19 - 360Revolution

Suport oferit cercetătorilor în lupta împotriva #COVID19;  felicitări 

21 Mar 2020

Instrumente cu acces deschis - EOSC

Criza pe care o traversăm la nivel mondial, ne arată rolul esential pe care îl poate juca deschiderea și împărtășirea cunoașterii în astfel de situații. Cercetătorii ...

17 Oct 2019

Sesiuni de informare interactive (webinars) OpenAIRE cu ocazia "Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis"

Perioada 21-27 octombrie 2019 a fost declarată “Săptămâna Internațională a Accesului Deschis” având ca temă ”Open for W...

05 Jul 2019
06 Jun 2019

Training - Publicarea rezultatelor cercetării în regim Open Access

Unitatea Executivă de Finanțare a Învățământului Superior, Cercetării, Inovării și Dezvoltării (UEFISCDI) și Catedra UNESCO pentru Po...

20 May 2019

Inter-university Cooperation for Open Science 2019

Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră – RUMN şi Universitatea din Bucureşti organizează în zilele de 28 şi 29 mai 2019 Conferinţa Internaţională...

15 Apr 2019

Webinar – Elaborarea de politici pentru open science şi implicaţii legale asociate

Proiectul OpenAIRE oferă o serie de sesiuni de tip webinar adresate actorilor interesaţi de elaborarea politicilor de acces d...

20 Mar 2019

Webinar - Transparenta costurilor de publicare

Organizat în data de 25 martie, intervalul orar 15:00 - 16:00, webinar-ul”Transparența costurilor de publicare” se adrese...

18 Feb 2019

Plan S - cea mai importantă inițiativă recentă privind publicarea cu acces deschis (open access)

Lansat de Science Europe, Consiliul European pentru Cercetare (ERC) și 12 agenții de finanțare a cercetării d...

22 Oct 2018

OpenAIRE National Workshop - Implementing Open Access and Open Science in Romania

În data de 22 octombrie 2018, UEFISCDI în calitate de partener al proiectului OpenAIRE-Adv...

https://uefiscdi.gov.ro/noutati-open-science
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 2.3147, O: 1872]