Eye of Europe - The Research and Innovation foresight community

Acronim: Eye of Europe
Coordonator: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI)
Program: Horizon Europe – CSA (Coordination and Support Actions)
Perioada de implementare: 01/11/2023 – 31/10/2026


Proiectul “Eye of Europe” își propune să sprijine integrarea practicilor prospective (foresight) în procesul de elaborare a politicilor de cercetare - inovare la nivelul UE și al statelor europene. Scopul pe termen mai lung al proiectului este maturizarea unei comunități de foresight în domeniul cercetării și inovării mai coerente și mai influente, care să contribuie semnificativ, ca inteligență colectivă, la modelarea deciziilor de politici în domeniul cercetării și inovării.

În acest scop, proiectul valorifică inițiativele și experiențele europene existente pentru a promova schimbul de cunoștințe între practicienii în domeniul foresight și decidenții politicilor de cercetare si inovare, a atrage experți din domenii diverse în demersurile prospective și a cultiva interesul publicului larg pentru gândirea orientată spre viitor.

Din punct de vedere metodologic, proiectul vizează următoarele paliere:
  • futures4europe.eu ca hub online pentru comunitatea de foresight în domeniul cercetării și inovării din Europa: Platforma existentă va fi actualizată pentru a răspunde mai bine intereselor diverselor profile de utilizatori, și anume experții foresight, beneficiarii – de ex. agențiile de finanțare a cercetării și a inovării, experții din diverse domenii de cunoastere și publicul larg. Efortul de actualizare a platformei va viza cartografierea organizațiilor și experților relevanti, facilitarea accesului la rezultatele proiectelor de foresight și la capacitățile/instrumentarul de foresight. În plus, futures4europe.eu va acționa ca un portal de comunicare pentru activitățile de foresight în curs de desfășurare, pentru evenimente, materiale educaționale și editoriale. Mai multe despre platformă aici.

  • Schimb de practici: pornind de la cartografierea instituțiilor angajate în activități de foresight în domeniul cercetării și inovării, proiectul propune schimburi de experiență și bune practici în cadrul unor evenimente dedicate, dezvoltarea unei viziuni comune pentru viitorul foresight în domeniul cercetării și inovării din Spațiului European de Cercetare, conferințe ca spațiu de dialog între comunitatea de foresight, comunitatea academică și practicienii din domeniul politicilor de cercetare-inovare.

  • Activități pilot: Desfășurarea unei serii de ateliere pilot și consultări online cu diverse formate, metodologii și profile de participanți. Aceasta presupune identificarea unor subiecte de interes comun în cadrul Spațiului European de Cercetare, subiecte pentru care practicile de foresight sunt valoroase, conceperea și implementarea activităților pilot, cu implicarea diverselor părți interesate, valorificarea lecțiilor învățate prin diseminarea acestora pe platforma futures4europe.eu și pe alte canale relevante.

  • Susținerea educării și formării în domeniul foresight: Proiectul îsi propune implicarea unui public divers, precum experți în domeniul foresight, cercetători, decidenți de politici, profesioniști cu preocupări relevante pentru imaginarea unor viitoruri posibile (precum antreprenori, jurnaliști, artiști) și societatea civilă în general. Proiectul va furniza ghiduri, seturi de instrumente metodologice și module de formare în foresight pentru cercetare-inovare și pentru educarea publicului larg, încorporând conținut scris și multimedia.

  • Stimularea interesului pentru gândirea orientată spre viitor: Promovarea activităților proiectului și coagularea comunității de foresight prin intermediul platformei online futures4europe.eu și a unor canale complementare, precum buletinul informativ trimestrial și rețeaua profesională Linkedin. Pe lângă diseminarea inițiativelor proprii ale proiectului, “Eye of Europe” va promova și rezultatele altor proiecte de foresight, evidențiind practici si abordări diverse în domeniu, la nivel european, național sau regional.

Parteneri:
Unitatea Executiva Pentru Finantarea Invatamantului Superior A Cercetarii Dezvoltarii Si Inovarii (UEFISCDI) – coordinator
Austrian Institute Of Technology GmbH (AIT)
Fraunhofer Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung EV (Fraunhofer)
Turun Yliopisto (UTU)
VDI/VDE Innovation + Technik GmbH (VDI/VDE IT)
Deutsches Zentrum Fur Luft - Und Raumfahrt (DLR)
Fundacao Para A Ciencia E A Tecnologia (FCT)
Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR)
Technologicke Centrum Praha ZSPO (TC Praha)
Agentia Nationala pentru Cercetare si Dezvoltare (ANCD)
Urad Vlady Slovenskej Republiky (UV SR)
Asociatia Institutul De Prospectiva (Prospectiva)
Institut National De Recherche Pour L'agriculture, L'alimentation Et L'environnement (INRAE)
S. MANTZANAKIS KAI SIA O.E (Helenos)
Insight Foresight Institute SL (IFI)
ARCTIK SRL (ARCTIK)
Kozgazdasag- Es Regionalis Tudomanyi Kutatokozpont (CERS)

Partener afiliat:
Technopolis

Mai multe informații despre proiect pot fi accesate în pagina: www.futures4europe.eu
Persoane de contact:
Poza pt Brain
Radu Gheorghiu
Coordonator proiect
Telefon:
Fax:
+40 21 307 19 19
radu.gheorghiu@uefiscdi.ro
Raluca Ciobotaru
Asistent proiect
Telefon:
Fax:
+40 21 311 59 92
raluca.ciobotaru@uefiscdi.ro
https://uefiscdi.gov.ro/eye-of-europe-the-research-and-innovation-foresight-community
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.4344, O: 130]