Acronim proiect: Finance4SocialChange
Coordonator: IFKA Public Benefit Non Profit Ltd. for the Development of the Industry
Acronim program: Danube Transnational Programme
Perioada de implementare: 01/07/2018 – 30/06/2021
Antreprenoriatul social (AS) a devenit din ce în ce mai relevant în contextul economic actual, pe măsură ce schimbările sociale s-au acutizat (Forumul Economic Mondial, 2017), iar, concomitent, presiunea asupra finanţelor publice a crescut în multe ţări. Regiunea Dunării a rămas, în prezent, în urmă faţă de tendinţele la nivel global în domeniul AS şi al investiţiilor cu impact social (Sondajul anual EVPA, 2016). Statisticile arată că numai 2% din investiţiile cu impact social la nivel global (având un potenţial de creştere de până la 450 miliarde euro până în 2019) sunt direcţionate către întreprinderile sociale din regiunea Dunării, în comparaţie cu 78% în Europa de Vest. Datele indică faptul că, în regiunea Dunării, există un deficit de instrumente financiare mixte, care să vină în completarea granturilor nerambursabile prin noi forme de finanţare (capital de risc, investiţii de capital, microcredite pentru investiţii de impact, fundraising). Adiţional, există un deficit de investitori care să susţină investiţiile cu impact, precum şi de politici care să faciliteze îmbunătăţirea pieţelor pentru investiţii cu impact social.
Proiectul Finance4SocialChange aduce laolaltă un parteneriat multidisciplinar bazat pe conceptul „cvadruplu helix”, format din 14 entităţi din 12 ţări, 6 parteneri strategici de pe întreg teritoriul Europei, pentru a furniza o mai bună formare în domeniul politicilor, precum şi pentru a dezvolta soluţii practice pentru investiţii cu impact, care să îmbunătăţească cadrul legislativ pentru o mai bună funcţionare a sectorului de finanţare pentru proiecte sociale în regiunea Dunării. Finance4SocialChange face eforturi pentru elaborarea primei „Strategii pentru Investiţii cu Impact Social în regiunea Dunării” prin a pune bazele promovării mai multor inovaţii sociale şi întreprinderi sociale pregătite pentru investiţii cu impact social.
În cadrul proiectului sunt furnizate 130 de ore de experienţe de învăţare „mixte”, prin intermediul „Academiei de Proiectare Transnaţională a Investiţiilor cu Impact Social” şi este lansată prima „Competiţie de Planuri de Afaceri pentru Investiţii în 2 etape”, finanţată printr-un fond de investiţii de 200.000 euro. Un grup de mentori, „Consiliul Comunitar pentru Investiţii cu Impact Social” va fi stabilit pentru a oferi mentorat pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale, acesta fiind menţinut şi după finalizarea implementării proiectului prin fuziunea cu GSEN (Reţeaua Globală de Antreprenoriat Social – en. Global Social Entrepreneurship Network).
Parteneri:
Parteneri FEDRUngaria:
IFKA Public Benefit Non Profit Ltd. for the Development of the Industry Austria:
ZSI Centre for Social Innovation Germania:
Financing Agency for Social Entrepreneurship Romania:
Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding Slovenia:
BSC, Business support centre L.t.d., Kranj PP Steinbeis 2i GmbH Bulgaria:
Sofia Development Association Slovacia:
Union of Slovak Clusters Croatia:
IDEA IN ACTION ASSOCIATION Austria:
ASHOKA Austria / CEE Germania:
University of Heidelberg / Centre for Social Investment Parteneri IPASerbia:
CCIS Chamber of Commerce and Industry of Serbia
Parteneri ENI
Moldova:
Organization for Small and Medium Enterprise Sector Development Ucraina:
Institute of Market Problems and Economic-Ecological Researches of NAS Ukraine Parteneri strategici asociaţi:Italia:
Central European Initiative Executive Secretariat Marea Britanie:
UnLtd, The Foundation for Social Entrepreneurs - GSEN Global Social Entrepreneurship Network Belgia:
EURADA European Association of Regional Development Agencies AP Ministry of EconomyRomania:
NESsT Foundation Romania