council reccomendation

Recomandările Comisiei Europene privind securitatea cercetării

Comisia Europeană a publicat propunerea sa de recomandare a Consiliului privind consolidarea securității cercetării, parte a strategiei UE privind securitatea economică. Propunerea face recomandări statelor membre ale Uniunii Europene (UE) cu privire la modul în care acestea ar trebui să sprijine instituțiile de învățământ superior și organizațiile de cercetare pentru a spori securitatea cercetării. Comisia Europeană oferă instrumente și îndrumări pentru instituțiile de învățământ superior și organizațiile de finanțare a cercetării cu privire la evaluarea riscurilor și îmbunătățirea securității cercetării.

Propunerea cuprinde un document de politică și  o fișă informativă cu sfaturi specifice cu privire la modul de implementare a securității cercetării și de implicare în evaluarea riscurilor.

În ceea ce privește securitatea cercetării, se are în vedere gestionarea riscurilor în cadrul colaborărilor internaționale în domeniul cercetării cu țări terțe, în special “transferul nedorit de cunoștințe critice, know-how și tehnologie care pot afecta securitatea UE și a statelor sale membre”. 

Documentul încurajează statele membre să dezvolte un set coerent de acțiuni de politică pentru a spori securitatea cercetării”. Statele membre își pot elabora propriile orientări naționale și pot sprijini cercetătorii și universitățile prin instituirea unor hub-uri naționale.

Propunerea discută și despre intenția de a înființa un Centru European pentru Securitatea Cercetării

Informații suplimentare găsiți aici.

Mai multe detalii
Știri asociate:
16 May 2024

A European Collaborative Cloud for Cultural Heritage 2024 - Infoday și brokeraj

Principalele modificări aduse de versiunea actualizată a programului de lucru 2023-2024 pentru

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2927, O: 133]