Noutăți NCP

Unitatea NCP Orizont Europa din cadrul UEFISCDI

Punctele Naționale de Contact pentru programul UE pentru cercetare-inovare, Orizont Europa (National Contact Points - NCP) reprezintă structura principală la nivel național care oferă îndrumări, informații practice și asistență cu privire la toate aspectele participării în programul-cadru, potențialilor solicitanți și beneficiari, pe parcursul ciclului de viață al proiectului de cercetare-inovare.

Pentru sprijinirea implementării Programului Cadru Orizont Europa, la începutul anului 2021 România a desemnat 25 de Puncte Naționale de Contact, una sau două persoane pentru fiecare program.

În octombrie 2021, UEFISCDI a lansat Unitatea de Puncte Naționale de Contact cu experți cu normă întreagă pentru opt programe din Programul Orizont Europa, fiind prima organizație din România care a acceptat provocarea profesionalizării sistemului de sprijin și asistență acordate instituțiilor din mediul public și privat la nivel național în vederea participării la acțiuni de cercetare-inovare în programul-cadru al UE - Orizont Europa.

Unitatea NCP@UEFISCDI asigură asistență pentru următoarele subprograme din Orizont Europa:
 1. Consiliul European pentru Cercetare (ERC). ERC oferă finanțare pentru cercetări inovatoare, de frontieră.
  Punct Național de Contact: Laura Chirilă

 2. Acțiuni Marie Sklodowska-Curie (MSCA). MSCA este programul de referință al UE pentru educația doctorală și formarea postdoctorală prin cercetare-inovare.
  Punct Național de Contact: Sabina Olaru

 3.  Cluster 2. Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii. CL2 își propune să consolideze valorile democratice europene, inclusiv statul de drept și drepturile fundamentale, protejarea moștenirii culturale și promovarea transformărilor socio-economice care contribuie la incluziune și creștere. Punct Național de Contact: Adina Stănculea

 4. Cluster 6. Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu. CL6 vizează reducerea degradării mediului, stoparea și inversarea declinului biodiversității și o mai bună gestionare a resurselor naturale prin transformări ale economiei și societății, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.
  Punct Național de Contact: Giorgiana Barbu

 5. Consiliul European pentru Inovare (EIC). EIC promovează inovarea revoluționară cu potențial de extindere la nivel global. EIC se concentrează în principal pe inovarea deep tech și perturbatoare.
  Punct Național de Contact: Elena Ungureanu

 6. Ecosisteme de Inovare Europene (EIE). EIE creează ecosisteme de inovare conectate și eficiente pentru a sprijini extinderea companiilor, a încuraja inovarea și a stimula cooperarea între actorii de inovare naționali, regionali și locali.
  Punct Național de Contact: Elena Ungureanu

 7. Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT). EIT sprijină dezvoltarea de parteneriate europene dinamice între companii de top, laboratoare de cercetare și unități de învățământ superior prin Comunități de Cunoaștere și Inovare (KIC).
  Punct Național de Contact: Adina Stănculea

 8. Extinderea participării și consolidarea Spațiului European de Cercetare (Widening & ERA). Programul contribuie la îmbunătățirea capacității de cercetare și inovare pentru țările mai puțin dezvoltate. Acestea își vor consolida potențialul de participare cu succes la procesele transnaționale de cercetare și inovare, vor promova crearea de rețele și accesul la excelență.
  Punct Național de Contact: Daniela Dragomir
Misiunea Unității NCP@UEFISCDI este de a furniza informații și asistență comunităților de cercetare-inovare din România în vederea participării la programul Orizont Europa. Printre acțiunile și mecanismele utilizate în acest sens se numără:
 • informări privind programul-cadru Orizont Europa și subprogramele pentru care se oferă suport de către Unitate.
 • informări periodice privind apeluri deschise și viitoare pentru subprogramele de care ne ocupăm.
 • sprijin în găsirea de parteneri pentru propunerile de proiecte.
 • acțiuni de asistență, sprijin și training în dezvoltarea de propuneri de cercetare-inovare.
Informații, ghiduri practice, resurse elaborate de Unitatea NCP, resurse integrate EC, noutăți și evenimente relevante pentru programul-cadru de cercetare-inovare Orizont Europa găsiți pe pagina web a Unității NCP: https://www.ncp.uefiscdi.ro/

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la adresa de e-mail: ncp@uefiscdi.ro 
Știri asociate:
11 Jun 2024

Utilizarea sumelor forfetare (lump sum) în proiectele ERC Advanced Grants 2024

ERC a demarat introducerea unei noi modalități de acordare a granturilor, și anume sub formă de „sume forfetare”, care va fi p...

31 May 2024

CBE JU Infoday în România

Unitatea NCP@UEFISCDI are plăcerea de a vă invita la evenimentul online „CBE JU Info Day in Romania”, în domeniul...

29 May 2024

Cercetarea în sprijinul democrației

În contextul alegerilor europene din acest an, când peste 400 de milioane de cetățeni ai UE se vor prezenta la urne și vor participa la conturarea viitorului nostru comun,...

09 May 2024

Rapoarte ale Comisiei Europene privind competențele cercetătorilor și evaluarea cercetării

Agenția Executivă pentru Cercetare Europeană (REA) și Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare a Comisiei E...

08 May 2024

MSCA Doctoral Networks (DN) & Postdoctoral Fellowships (PF) Infoday în România

Apelurile din cadrul programului Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) – Orizont Europa, 

25 Apr 2024

Noi apeluri Horizon Europe dedicate cercetătorilor la debutul carierei

În perioada 23-25 aprilie 2024, Comisia Europeană lansează noi apeluri dedicate cercetătorilor la debutul carierei în cadrul programelor ...

Pagina:   1 2 3 4
https://uefiscdi.gov.ro/noutati-ncp
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.5898, O: 419]