poza articol

UEFISCDI a lansat studiul “Sustenabilitate și inovare în ecosistemul antreprenorial din România”

În cadrul celei de-a XII-a ediții a Cafenelei de Inovare, organizată miercuri, 31 martie, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a lansat studiul “Sustenabilitate și inovare în ecosistemul antreprenorial din România – studiu exploratoriu“. Documentul analizează evoluțiile ecosistemului din ultimii 5 ani, prezintă ecosistemul antreprenorial din România din perspectiva actorilor care participă la dezvoltarea lui și propune o serie de recomandări pentru consolidarea acestuia. 

Poate fi consultat aici (în limba engleză), iar rezumatul în limba română este disponibil aici.

La evenimentul de lansare, organizat online şi transmis LIVE, au participat: Adrian Curaj, director general UEFISCDI, Mihai Sfințescu (Abilito Capital, Ambasador al European Innovation Council - EIC), Adina Simionescu (RO Startup, Rubik Hub), Răzvan Rughiniș (Innovation Labs) şi Mircea Vădan (Activize).

Studiul lansat analizează ecosistemul antreprenorial românesc inovativ comparând datele colectate în 2020 cu cele din studiul exploratoriu precedent realizat de UEFISCDI în 2015 (disponibil aici). Pe atunci, eforturile pentru susținerea antreprenoriatului social și economic la nivel național erau la început, iar cercetăriile erau puține și exploratorii. În timp, eforturile s-au coagulat, dar încă este nevoie să se construiască capacitatea de analiză și de acțiune pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, în special a sustenabilității și a consolidării capacității sale de inovare.

Pentru a înțelege mai bine natura ecosistemului antreprenorial din România și capacitatea lui de inovare, studiul aduce împreună, într-o manieră originală, recomandările rapoartelor de țară (ex. GEDI, 2020; PSF, 2017) și cele ale participanților la ecosistem. În felul acesta, ecosistemul antreprenorial este privit atât din afară, comparativ cu alte ecosisteme, cât și dinăuntru, așa cum este înțeles de antreprenori, inovatori, consultanți de business, cercetători sau decidenți politici.

Conform documentului, indicele ecosistemului antreprenorial român (REEI) a crescut cu 30%, de la 4,5 (în 2015) la 5,8 (în 2020), pe o scară de la 1 la 10. REEI este un instrument de analiză creat în 2015 de UEFISCDI pentru înțelegerea gradului de maturitate a ecosistemului antreprenorial, capacitatea sa de a crea, crește și susține antreprenorii. Însă, această creștere este limitată de complexitatea legislativă, lipsa accesului la informații și identificarea slabă a oportunităților. Înlăturarea factorilor limitativi ar conduce la creșterea atractivității ecosistemului pentru persoanele cu studii superioare și orientarea serviciilor de consultanță și mentorat dinspre menținerea afacerilor înspre dezvoltarea lor, creând astfel un ecosistem mai robust.

Astăzi, după 5 ani, studiul analizează în ce măsură România a urmat o traiectorie favorabilă dezvoltării antreprenoriale și, mai mult decât înainte, în ce măsură inovarea contribuie la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial.


Tabloul care se conturează nu este nici simplu și nici intuitiv. Deși indexul ecosistemului antreprenorial a crescut cu 30% în ultimii cinci ani datorită maturizării ecosistemului și sprijinului guvernamental oferit activităților de tip start-up, această maturizare este contrabalansată de scăderea performanței României în inovare din ultima decadă, alături de scăderea în clasamentele internaționale la alți indicatori relevanți: buna guvernare sau încrederea generală.


Comparativ cu 2015, se constată o diversificare a surselor financiare disponibile pentru a începe o afacere, împrumuturile și subvențiile bancare fiind utilizate complementar economiilor personale sau familiale. Maturizarea ecosistemului este clar observată și prin creșterea investițiilor în alte afaceri, cât și în faptul că majoritatea antreprenorilor au apelat la consultanță formală sau informală când și-au demarat activitățile.

 

Mai mult, comparativ cu 2015, sursele de inspirație pentru a deveni antreprenor s-au diversificat: experiența de muncă anterioară în alte organizații (23%) sau alți antreprenori (18%) au devenit pentru mulți motivul pornirii unei afaceri.

Studiul se deschide cu trei recomandări-cheie pentru dezvoltarea sustenabilității ecosistemului antreprenorial inovativ: dezvoltarea antreprenoriatului bazat pe oportunitate, dezvoltarea networking-ului, dezvoltarea ecosistemului de date ca primă premisă pentru luarea de decizii relevante și bazate pe evidențe pentru creșterea performanței ecosistemului și continuă cu o serie de 29 de recomandări-cheie pentru consolidarea ecosistemului.

Un alt instrument dezvoltat în cadrul studiului este „Spectrul antreprenoriatului inovativ” (Innovative Entrepreneurship Spectrum, IES). Acesta a fost creat pentru a aprofunda înțelegerea sustenabilității și a capacității de inovare a ecosistemului antreprenorial. În cadrul studiului, instrumentul IES este folosit pentru a monitoriza progresul ecosistemului antreprenorial inovativ din România şi analizează şase domenii principale de acțiune: politici publice, finanțare, piețe, capital uman, programe de sprijin şi cultură. În cazul României, politicile publice și sprijinul financiar sunt orientate către stagnare mai degrabă decât spre inovare și nu oferă sustenabilitate ecosistemului, așa cum exodul forței de muncă calificate conduce înspre o dezvoltare nesustenabilă. Aceste tipuri de reprezentări încurajează comunicarea unei viziuni pentru aducerea schimbării în ecosistemul antreprenorial.

Pentru realizarea studiului au fost realizate 23 de interviuri cu profesioniști din următoarele domenii: antreprenoriat; inovare; mediul parlamentar; universitate; consultanță în afaceri; management; organizație non-guvernamentală; consultanță privind proprietatea intelectuală; industria creativă; industria culturală; politică socială; absorbția fondurilor europene. Sondajul a cuprins un număr de 161 de participanți și s-a desfășurat în lunile februarie și martie, 2020.

Știri asociate:
18 Mar 2024

Sondaj - "Reforming Academic Career Assessment"

Grupul de lucru ACA al Coaliției pentru avansarea evaluării cercetării (CoARA) a elaborat sondajul "Reformarea evaluării carierei academice" care urmărește să ...

18 Mar 2024

European Research & Innovation Days 2024

Evenimentul emblematic anual al Comisiei Europene, “European Research & Innovation Days 2024”, dedicat cercetării și inovării reunește factori de decizie politic...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3037, O: 133]