SUSFOOD2 ERA-NET Cofund

ERA-Net on SUStainable FOOD production and consumption

Acronim: SUSFOOD2
Finantator: Comisia Europeană, ERA-NET Co fund 
Coordonator: PTJ Juelich, Germany
Perioada de implementare: 1.01.2017-31.12.2021

Scop:

Scopul strategic al SUSFOOD2 completează politicile produselor alimentare și ale bioeconomiei UE prin consolidarea cooperarii în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării între membrii UE și statele asociate pentru a maximiza contribuția cercetării la dezvoltarea durabilă a sistemelor alimentare de la producție la consum.

Creșterea cerinței globale de hrană este previzionată la 60 % până în 2050. În același timp, lanțul de aprovizionare cu produse alimentare este încorsetat de mai mulți factori limitativi cum ar fi deficitul de apă, degradarea solului, pierderea biodiversitîții și efectul schimbărilor climatice. Mai mult de o treime din alimentele produse în prezent în lume sunt pierdute sau ajung deșeuri. Sistemul nostru de alimentație a suferit transformări majore în ultimul secol, cu schimbări în preferințele alimentare ce au avut un impact iminent asupra sănătății consumatorului și asupra disponibilității produselor alimentare (de exemplu: creșterea bolilor netransmisibile și obezitatea).

Pentru a veni în întampinarea acestor provocări se impune să consolidăm sistemul alimentar sustenabil ce oferă oportunități pentru toate părțile interesate să dezvolte un sector sigur, rezilient și competitiv.

Domeniul de aplicare al SUSFOOD 2 acoperă întregul lanțul de aprovizionare cu alimente, cu accent principal asupra durabilității lanțului alimentar dincolo de poarta fermei. Nivelul fermei este luat în considerare dacă acesta are un impact direct asupra durabilității celorlalte etape din lanțul alimentar.

SUSFOOD2 promovează o abordare inter-sectoriala și multi-disciplinară de la biologie la inginerie alimentară și științele sociale. Se adresează urmatoarelor obiective socio-economice și de mediu:

 • dezvoltarea sustenabilă a sistemelor alimentare de la producție la consum, pentru a crește producția durabilă de alimente odată cu reducerea cantității de deșeuri pe lanțul de aprovizionare alimentar și de limitare a impactului asupra mediului;
 • îmbunătățirea calității vieții prin creșterea calității produselor alimentare într-o manieră sustenabilă și asigurarea rezilienței întregului lanț de aprovizionare cu alimente;
 • încurajarea comportamentului și alegerilor alimentare ale consumatorilor în stil sustenabil;
 • îmbunătățirea competitivității și creșterii economice în industria alimentară europeană, acordând o atenție deosebită IMM-urilor.

SUSFOOD definește sustenabilitatea ca: “un sistem alimentar care susține securitatea alimentară, asigură utilizarea optimă a resurselor naturale și umane în respectul biodiversității și ecosistemelor pentru generațiile prezente și viitoare și care este cultural acceptabil și accesibil, rațional ecologică, corectă și viabilă din punct de vedere economic și furnizează consumatorului alimente adecvate nutrițional, sigure, sănătoase și la prețuri accesibile".Consorțiul:


ILVO - Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek, BELGIUM
VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship, BELGIUM
MEM - Ministry of Rural Affairs, ESTONIA
LUKE - Natural Resources Institute, FINLAND
MMM - Ministry of Agriculture and Forestry, FINLAND
ACTIA - Le Reseau Francais des Instituts Techniques de LțAgro-Alimentaire, FRANCE
ANR - Agence nationale de la recherche, FRANCE
BLE - Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung Organisation, GERMANY
BMEL - Federal Ministry of Food and Agriculture, GERMANY
PtJ: Projektträger Jülich, GERMANY
BMBF - Federal Ministry of Education and Research, GERMANY
DAFM - Department of Agriculture, Food and the Marine, IRELAND
MIUR - Ministero dell'Istruzione dell'Università e della Ricerca, ITALY
MIPAAF - Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali, ITALY
MoA - The Ministry of Agriculture, LITHUANIA
RCN - The Research Council of Norway, NORWAY
UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, ROMANIA
INIA - Instituto Nacional de Investigación y Tecnologia Agraria, SPAIN
CDTI - Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial, SPAIN
ADE - Agency of Innovation, Business Financing and Internationalization of Castilla y León, SPAIN
MINECO - Ministry of Economy and Competitiveness, SPAIN
FORMAS - The Swedish Research Council for Environment, Agricultural Sciences and Spatial Planning, SWEDEN
EZ - Ministerie van Economische Zaken, THE NETHERLANDS
NWO - The Netherlands Organisation for Scientific Research, THE NETHERLANDS
DEFRA - Department for Environment, Food & Rural Affairs, THE UNITED KINGDOM
GDAR - General Directorate of Agricultural Research and Policies, TURKEY
Associated partners: Flanders‘ Food (BELGIUM), MBIE - Ministry of Business, Innovation and Employment (NZ), Carasso Foundation (FRANCE)Scopul apelului

Această inițiativă de apel comun a fost concepută sub premiza faptului că obținerea securității alimentare și a standardelor nutritive de înaltă calitate pentru produsele alimentare în viitor va necesita o tranziție de la actualul sistem liniar de producție alimentară, către sisteme durabile, orientate ciclic, care răspund și la cererea consumatorilor pentru o dietă diversificată, sănătoasă, sigură și atractivă. Un astfel de viitor va trebui să fie însoțit de progrese substanțiale în organizarea și gestionarea sistemelor alimentare și sprijinit prin dezvoltarea de noi tehnologii. Prin urmare, inovația va fi esențială pentru creșterea rezilienței sistemelor alimentare și pentru ca acestea să funcționeze în limitele resurselor naturale și diminuarea impactului schimbărilor climatice. În această privință, o abordare sistemică bazată pe principii agroecologice este recunoscută drept calea spre posibilitatea intensificării durabile a producției și consumului de produse alimentare, nu doar pentru producția de alimente ecologice, ci și din sectorul convențional.

Sistemele alimentare includ activități de producție, prelucrare și ambalare a alimentelor, distribuție și vânzare cu amănuntul, precum și de consum. Diverși factori, cum ar fi factorii de mediu și socio-economici, influențează sistemul și, prin urmare, abordări diferite pot crește sustenabilitatea unei rețele atât de complexe.

În apelul comun, se vor susține proiecte de cercetare, adoptând o abordare a sistemului, luând în considerare, pe cât posibil, toate aspectele relevante din sistemul alimentar și potențialul acestora de a-și spori sustenabilitatea (topicul 1).

Promovarea diversității în cadrul sistemelor alimentare este crucială pentru asigurarea unei diete sănătoase și sustenabile, consolidând reziliența și îmbunătățind beneficiile socio-economice și de mediu (topicul 2).

Un număr semnificativ de ingrediente valoroase sunt distruse în timpul procesării unui produs alimentar, prin urmare, prin prelucrarea redusă a alimentelor, ne propunem să păstrăm ingredientele și să oferim consumatorilor o hrană de înaltă calitate, sănătoasă și durabilă (inclusiv organică) (topicul 3).

O provocare majoră pe care sistemele alimentare trebuie să o înfrunte este cantitatea din ce în ce mai mare de plastic și necesitatea de a preveni risipa de alimente. Ideea care stă la baza dezvoltării ambalajelor inteligente este de a proteja produsul alimentar și de a reduce deșeurile înainte de deteriorare - de ex. prin vizualizarea calității alimentelor prin ambalare sau prin aplicarea resurselor ecologice (topicul 4).

500.000
EUR
Fonduri alocate Ro
20
Proiecte depuse Ro
3
Proiecte finanţate Ro
In cadrul apelului au fost depuse 60 de pre-propuneri in etapa I din care au fost selectate pentru etapa a II-a 29 de proiecte. Acestea au fost repartizate pe topicuri dupa cum urmeaza: 17 proiecte in cadrul Topicului 1, 5 proiecte in Topicul 2, 6 proiecte in Topicul 3 si doar 1 proiect in Topicul 4.
In urma evaluarii au fost recomandate spre finantare un numar de 12 proiecte (vezi lista acestora aici: https://projects.au.dk/coreorganiccofund/joint-core-organicsusfood-2019-call/
Romania a participat cu 20 de proiecte in etapa I din care au fost propuse pentru pasul II, 9 full-proposals. In urma evaluarii au fost selectate spre finantare 3 proiecte, rezultand astfel o rata de succes pentru etapa I de 15% si de 33% in etapa a II-a.
In urma competitiei, au intrat l finantare 3 proiecte cuparticipare nationala:
FOODLEVERS
PROVIDE
MILDSUSFRUIT

Calendarul estimativ al apelului

Pasul I

 • Deschiderea apelului - 02.09.2019

 • Webinar penrtu aplicanți – Septembrie 2019 (va fi comunicat pe website)

 • Data limita pentru depunerea (incarcarea) pre-propunerilor de proiecte - 04.11.2019, 3 PM CET

 • Evaluarea (peer Review) / Selecția pre-propunerilor de proiecte – până pe 27.01.2020

 • Transmiterea scrisorilor de notificare către aplicanți – 27-31.01.2020

Pasul II

 • Data limita pentru depunerea (incarcarea) proiectelor in extenso - 27.03.2019, 3 PM CET

 • Evaluarea (peer Review) / Selecția pre-propunerilor de proiecte – până în mai-iunie 2020

 • Transmiterea scrisorilor de notificare către aplicanți – sfârșitul lunii iunie 2020

 • Negocierea și Contractarea proiectelor – iulie-august 2020

 • Data estimativa de start a proiectelor – septembrie 2020

 • Data de finalizare a proiectelor – până în august 2023

Cele două ERA-NET-uri grupează 21 agenții de finanțare din 18 țări/regiuni și anunță apelul comun în pregătire “Towards sustainable and organic food system” cu un buget de 9.485.000 €.

Un webinar in sprijinul aplicantilor va fi organizat in data de 20 septembrie 2019 ora 11:00 AM (CET). Pentru a participa, sunteti rugati sa accesati urmatorul link https://webconf.vc.dfn.de/call_webinar_2019/ apoi introduceti parola: food

Webinarul va debuta cu o prezentare de aprox 30 min despre tematica apelului, conditiile si cerintele de participare, calendar, conditii de eligibilitate, cum sa depui o oferta de proiect, procesul de evaluare a proiectelor etc. Dupa aceasta prezentare, va avea loc o sesiune de intrabari si raspunsuri.

In cazul in care aveti intrebari legate de webinar, va rugam sa va adresati catre secretariatul apelului n.hassan@fz-juelich.de sau Lucie.Andeltova@ble.de

Linkul de testare al conexiunii - https://webconf.vc.dfn.de/common/help/en/support/meeting_test.htm

Linkul pentru vizualizarea si descarcarea prezentarii si a inregistrarii webinar-ului  - https://www.submission-susfood-era.net/sf-co-jointcall 

Descarca prezentarea de aici

Acces inregistrare webinar aici

Organizații participante în apel:

MESRS - Algeria

AREI - Letonia

VLAIO - Belgia

CNRS - Liban

Dep.LV - Belgia

FNR - Luxemburg

DAFA – Denemarca

MEN – Maroc

MEM – Estonia

RCN - Norvegia

MMM - Finlanda

NCBR - Polonia

ANR – Franța

UEFISCDI - România

MAA - Franța

ICE - Spania

BMEL - Germania

GDAR - Turcia

MIPAAFT - Italia

DEFRA – Marea Britanie

MIUR - Italia

Temele apelului:

1.       Eficiența resurselor, circularitate și zero resturi din sistemul alimentar

2.       Diversitatea în hrană de la câmp la farfurie

3.       Procesarea minimă a alimentelor

4.    Ambalarea inteligentă și sustenabilă 

Persoane de contact:
Adrian Asanica 200
Adrian Asănică
Expert
Telefon:
+40 744 450 011
Fax:
+40 21 311 59 92
adrian.asanica@uefiscdi.ro
Luciana BRATU 90
Luciana Bratu
Expert
Telefon:
Fax:
+40 21 311 59 92
luciana.bratu@uefiscdi.ro
https://uefiscdi.gov.ro/susfood2-era-net
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.472, O: 200]