Scop:
Scopul strategic al SUSFOOD2 completează politicile produselor alimentare și ale bioeconomiei UE prin consolidarea cooperarii în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării între membrii UE și statele asociate pentru a maximiza contribuția cercetării la dezvoltarea durabilă a sistemelor alimentare de la producție la consum.
Creșterea cerinței globale de hrană este previzionată la 60 % până în 2050. În același timp, lanțul de aprovizionare cu produse alimentare este încorsetat de mai mulți factori limitativi cum ar fi deficitul de apă, degradarea solului, pierderea biodiversitîții și efectul schimbărilor climatice. Mai mult de o treime din alimentele produse în prezent în lume sunt pierdute sau ajung deșeuri. Sistemul nostru de alimentație a suferit transformări majore în ultimul secol, cu schimbări în preferințele alimentare ce au avut un impact iminent asupra sănătății consumatorului și asupra disponibilității produselor alimentare (de exemplu: creșterea bolilor netransmisibile și obezitatea).
Pentru a veni în întampinarea acestor provocări se impune să consolidăm sistemul alimentar sustenabil ce oferă oportunități pentru toate părțile interesate să dezvolte un sector sigur, rezilient și competitiv.
Domeniul de aplicare al SUSFOOD 2 acoperă întregul lanțul de aprovizionare cu alimente, cu accent principal asupra durabilității lanțului alimentar dincolo de poarta fermei. Nivelul fermei este luat în considerare dacă acesta are un impact direct asupra durabilității celorlalte etape din lanțul alimentar.
SUSFOOD2 promovează o abordare inter-sectoriala și multi-disciplinară de la biologie la inginerie alimentară și științele sociale. Se adresează urmatoarelor obiective socio-economice și de mediu:
dezvoltarea sustenabilă a sistemelor alimentare de la producție la consum, pentru a crește producția durabilă de alimente odată cu reducerea cantității de deșeuri pe lanțul de aprovizionare alimentar și de limitare a impactului asupra mediului;
îmbunătățirea calității vieții prin creșterea calității produselor alimentare într-o manieră sustenabilă și asigurarea rezilienței întregului lanț de aprovizionare cu alimente;
încurajarea comportamentului și alegerilor alimentare ale consumatorilor în stil sustenabil;
îmbunătățirea competitivității și creșterii economice în industria alimentară europeană, acordând o atenție deosebită IMM-urilor.
SUSFOOD definește sustenabilitatea ca: “un sistem alimentar care susține securitatea alimentară, asigură utilizarea optimă a resurselor naturale și umane în respectul biodiversității și ecosistemelor pentru generațiile prezente și viitoare și care este cultural acceptabil și accesibil, rațional ecologică, corectă și viabilă din punct de vedere economic și furnizează consumatorului alimente adecvate nutrițional, sigure, sănătoase și la prețuri accesibile".
Consorțiul:
ILVO - Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek, BELGIUM
VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship, BELGIUM
MEM - Ministry of Rural Affairs, ESTONIA
LUKE - Natural Resources Institute, FINLAND
MMM - Ministry of Agriculture and Forestry, FINLAND
ACTIA - Le Reseau Francais des Instituts Techniques de LțAgro-Alimentaire, FRANCE
ANR - Agence nationale de la recherche, FRANCE
BLE - Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung Organisation, GERMANY
BMEL - Federal Ministry of Food and Agriculture, GERMANY
PtJ: Projektträger Jülich, GERMANY
BMBF - Federal Ministry of Education and Research, GERMANY
DAFM - Department of Agriculture, Food and the Marine, IRELAND
MIUR - Ministero dell'Istruzione dell'Università e della Ricerca, ITALY
MIPAAF - Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali, ITALY
MoA - The Ministry of Agriculture, LITHUANIA
RCN - The Research Council of Norway, NORWAY
UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, ROMANIA
INIA - Instituto Nacional de Investigación y Tecnologia Agraria, SPAIN
CDTI - Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial, SPAIN
ADE - Agency of Innovation, Business Financing and Internationalization of Castilla y León, SPAIN
MINECO - Ministry of Economy and Competitiveness, SPAIN
FORMAS - The Swedish Research Council for Environment, Agricultural Sciences and Spatial Planning, SWEDEN
EZ - Ministerie van Economische Zaken, THE NETHERLANDS
NWO - The Netherlands Organisation for Scientific Research, THE NETHERLANDS
DEFRA - Department for Environment, Food & Rural Affairs, THE UNITED KINGDOM
GDAR - General Directorate of Agricultural Research and Policies, TURKEY
Associated partners: Flanders‘ Food (BELGIUM), MBIE - Ministry of Business, Innovation and Employment (NZ), Carasso Foundation (FRANCE)