#FemeiInCercetare - Cum se completează cariera didactică cu cea ştiinţifică?

Prin implicarea în lumea ştiinţei, femeile pot beneficia de posibilități de carieră fantastice și de ocazia de a schimba cu adevărat ceva pentru societate și pentru viitor. Din fericire, tot mai multe femei se îndreaptă către domeniul cercetării, iar provocarea secolului XXI este să crească numărul femeilor implicate în domeniile științifice și tehnice. De altfel, în ultimii 10 ani, feminizarea medicinei a devenit o realitate pe plan global, peste tot sunt deja mai multe studente decât studenți la Medicină. Ceea ce părea aproape imposibil în urmă cu 15-20 de ani, este astăzi o realitate și în România.

Din punctul meu de vedere, cariera de cercetător vine cu o mulțime de provocări, dar și satisfacții: experiențe și experimente mereu diferite, prezentări, congrese, seminarii, lucrări și, de ce nu, libertate de gândire și autonomie. În cercetare, responsabilitățile apar de la bun început, iar îndeplinirea acestora necesită, pe lângă competențele profesionale, și abilități manageriale (să îți creezi și să gestionezi propriile proiecte, să cauți și să obții finanțare, să lucrezi în echipă). Activitatea de cercetare este potrivită celor care doresc libertate, celor care vor să evite monotonia, celor curioși, îndrăzneți și creativi.
De-a lungul carierei mele academice, în calitate de profesor universitar, cercetător și șef al disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, am fost interesată de domeniul farmacologiei experimentale privind studiul durerii și al inflamaţiei, precum şi al cercetării în domeniul neuropsihofarmacologiei. În ultimii ani, activitatea mea de cercetarea ştiintifică s-a axat pe aspecte de farmacogenetică, studiul implicării polimorfismelor genetice în răspunsul la tratament: farmacogenetica anticoagulantelor orale, a medicației biologice și neurotrope. De asemenea, am un interes deosebit în domeniul de cercetare al neuroștiințelor, neuroplasticității neuronale și al terapiei personalizate și sunt extrem de încântată că universitatea noastră face parte din consorțiul Consorțiul Universității Europene a Creierului și Tehnologiei – NeurotechEU, ce are ca scop cercetarea și inovarea în domeniul neuroștiințelor.

Coordonarea unei instituții de cercetare precum Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, reprezintă o mare responsabilitate, pe care o îndeplinesc cu plăcere și entuziasm. Să conduci o universitate de talia UMF „Iuliu Hațieganu”, cu prestigiul pe care aceasta îl are, și să îi asiguri în continuare drumul spre succes, cred că este cu adevărat o provocare, pe care mi-am asumat-o cu responsabilitate și căreia îi voi dedica energia mea în următorii ani. Demersurile și rezultatele științifice ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuți pe plan internațional și care fac parte din conducerile societăților științifice și profesionale la nivel european și chiar mondial, contribuie la creșterea prestigiului nostru ca universitate. Strategia mea vizează interconectarea excelenței în educație cu excelența în cercetare, stimularea participării la competițiile pentru proiecte științifice internaționale și a accesării fondurilor europene pentru cercetare și acordarea de sprijin instituțional concret în această direcție și, nu în ultimul rând, sprijinirea studenților cu abilități de cercetător prin granturi de cercetare.

În calitate de cercetător, dar și ca prima femeie rector al unei universități medicale în România, susțin și încurajez femeile din știință. Totuși, doresc să subliniez faptul că, în cele din urmă, cel mai important este să fii un bun profesionist, indiferent de sex și să fii apreciat pentru ceea ce poți să faci și nu pentru că ești bărbat sau femeie sau ca să fie „politically correct”.
 
Le doresc mult succes și la cât mai multe realizări deosebite tuturor doamnelor și domnișoarelor implicate în cercetarea științifică și sper să auzim cât mai curând că România va avea o femeie nominalizată sau chiar o câștigătoare a premiului Nobel!

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu
Rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca



Citeşte şi:
https://uefiscdi.gov.ro/cum-se-completeaza-cariera-didactica-cu-cea-stiintifica
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2593, O: 116]