Femei în oglinda științei

Privite în oglindă, expertiza și dedicarea fiecăreia dintre doamnele implicate în cercetare și dezvoltarea politicilor publice pentru învățământ superior și cercetare sunt complementare și contribuie la inovația acestor domenii.

În perioada 1-8 martie 2024, vă invităm să urmăriți campania Femei în oglinda științei și să descoperiți ce înseamnă pentru acestea să facă parte din ecosistem.



De-a lungul timpului am realizat că, pentru mine, cercetarea înseamnă cel puțin două lucruri: a fi conectată în permanență cu evoluția cunoașterii și a găsi plăcere în ceea ce fac. Cercetarea este cu mine în neîncetat, se întâmplă mereu, nu are program, nu are week-end și câteodată nici vacanță.

Cercetarea înseamnă sa fii curios, să nu te mulțumești cu puțin, să îți dorești răspunsuri la cât mai multe întrebări prin explorare, investigare continuă, înțelegere și comunicare a cunoștințelor noi asupra unui proces sau a unui fenomen. Aceasta implică constant lucru în echipă, colaborare cu colegii la nivel național și internațional și crearea de rețele pentru generarea de rezultate care pot contribui la cunoaștere.

Sunt conștientă de rolul femeii care activează în cercetare și că succesul unora dintre noi poate servi drept model pentru a inspira generațiile viitoare de cercetătoare, motiv pentru care mă dedic domeniului meu de expertiză, și încurajez colaborarea, mentoratul și crearea unei comunități de cercetare cât mai diversă și mai echitabilă. Personal, ca femeie am fost norocoasă și nu am resimțit prejudecăți legate de stereotipurile de gen. 

Consider că indiferent de gen, există câteva abilități esențiale pe care orice cercetător pasionat ar trebui sa le aibă: curiozitate, gândire critică, atenție la detalii și capacitatea de a comunica eficient idei complexe.
Îmi doresc pentru toate femeile care lucrează în cercetare, să fie ghidate de motivație și pasiune, și să-și împingă limitele pentru a genera cunoaștere.

Nu este simplu, dar este frumos!

Dr. Mihaela FLOREA
Președinte CNCS



Fiecare competiție lansată, fiecare anunț de rezultate, fiecare eveniment organizat și, nu în ultimul rând, fiecare soluție găsită la diversele situații apărute sunt transpuse în momente de satisfacție profesională, ce nu pot fi descrise în cuvinte.

Să vii la serviciu din plăcere, nu din obligație! Este sentimentul pe care îl am zilnic.

Mă simt onorată să fac parte din echipa UEFISCDI și împreună să fim alături de comunitatea științifică din România.




Dr. Magdalena SUSAN RESIGA
Director General Adjunct UEFISCDI



În calitate de cadru didactic în învățământul superior, am avut privilegiul de a fi martor la transformările educației din ultimii 20 de ani, conștientizând impactul vital al învățământului superior și a responsabilităților profesorului asupra societății. Activitatea de cadru didactic este o oportunitate de dezvoltare continuă în direcția domeniului în care sunt specializată. Predând matematica, domeniu de o reală importanță în știință și inginerie, consider că le pot oferi un ajutor studenților la ancorarea acestora în contextul provocărilor secolului nostru.

Ca Vicepreședinte al Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, această responsabilitate se extinde la un nivel macroscopic. Aici, trebuie să ne asigurăm că politica educațională reflectă nevoile și aspirațiile societății noastre în continuă schimbare, să fim promotori ai egalității de șanse în educație și să facilităm accesul instituțiilor de învățământ superior la o finanțare corectă, echitabilă și adecvată sistemului de învățământ.

Consider că experiența profesională îmi conferă oportunitatea și responsabilitatea de a contribui la crearea unui mediu propice pentru excelență academică, inovare și inclusivitate, oferind astfel studenților numeroase oportunități de dezvoltare.

Conf. univ.dr. Alina-Claudia PETRESCU-NIȚĂ
Vicepreședinte CNFIS


O retrospectivă a ultimilor 25 de ani de politici pentru îmbunătățirea sistemului de finanțare din învățământul universitar reprezintă o serie de provocări și perspective, o experiență semnificativă de dezbateri, adaptări și rafinări succesive. Sunt și eu parte din această călătorie de un sfert de veac și am crescut împreună cu o echipă de colegi tineri, extraordinari și entuziaști. A fost și rămâne o onoare să colaborăm cu reprezentanți de seamă ai mediului academic, mentori dedicați și pasionați, o oportunitate de a participa la fundamentarea, modelarea și construcția mecanismului de finanțare, la numeroase proiecte și inițiative dedicate îmbunătățirii sistemului de învățământ superior.

Cu siguranță mai sunt multe de făcut. Învățând din provocările și construind pe realizările ultimilor 25 de ani, continuăm, în mod susținut, pe drumul către un învățământ universitar românesc mai accesibil și mai performant.


Gabriela JITARU
Director Direcţie Învăţământ Superior UEFISCDI

Totul a pornit de la cunoscuta întrebare care le este adresată de multe ori copiilor “Ce ți-ai dori sa ajungi când vei fi mare?”. Eu, de fiecare dată când auzeam această întrebare, răspundeam “Profesor!”. Cred că răspunsul acesta provenea, în mare parte, din admirația pe care o aveau părinții mei față de profesori și medici. Mai târziu am realizat că școala este cu adevărat locul în care mi-ar plăcea să lucrez, fiind fascinată de actul didactic, de atmosfera care se poate crea în cadrul orelor de curs. Am visat să devin dascăl, nu știam de pe atunci că voi opta pentru învățământul superior, dar după terminarea facultății, a masteratului și mai apoi a doctoratului, am stabilit că aceasta este calea pe care doresc să o urmez. Nu s-a întâmplat imediat după terminarea studiilor, am lucrat vreme de peste 5 ani în economia reală, mai întâi într-o mare companie privată, iar mai apoi într-o instituție publică. Pe acestea le-am văzut doar ca pe niște etape în formarea mea, fără a renunța vreo clipă la visul meu! Și visul s-a împlinit, atunci când în anul 2001 a apărut un post de asistent universitar la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor. M-am consultat cu familia mea și am hotărât să ne mutăm la Brașov. Din anul 2001 sunt cadru didactic și fiecare zi este o provocare pentru mine! Prin urmare, pot spune că orice vis se poate îndeplini odată ce este “vizualizat”, însă cu perseverență, cu efort și implicare. Odată intrată în sistemul de educație, am constatat că intuiția mea nu a dat greș, că am ales să fac ceea ce îmi aduce satisfacție, mulțumire, împlinire și că nu există niciun moment în care să nu am motivația pentru a face și mai mult. Am obținut cu răbdare și multă muncă toate gradele didactice, astfel că în momentul de față ocup poziția de profesor universitar în cadrul Universității Transilvania din Brașov.

Motivația este dată mereu de către studenții mei, de responsabilitatea pe care o am în formarea lor, dar și de mediul în care lucrez. Performanțele și reușitele studenților și absolvenților noștri sunt cartea noastră de vizită! Mereu am spus că nu este suficient să-ți îndeplinești obligațiile de serviciu în acest domeniu, aici intervine pasiunea și dedicarea cu care faci ceea ce faci, acestea conducând la rezultate bune și excepționale. Sunt onorată să fiu în fața studenților mei și mă simt obligată să mă instruiesc permanent, să găsesc conexiunea cu inteligența lor și să le răspund curiozității și necesităților lor de cunoaștere.

Implicarea mea în viața academică este pe toate planurile (didactic, cercetare, administrativ) și nu pentru că sunt obligată, ci pentru că așa simt să fac. Motto-ul meu, dacă pot să-l numesc așa, este: “Dacă dorești să evoluezi trebuie să investești! În tine, în alții, în societate, în mediul înconjurător!”. Coordonez programe de studii, am înființat alături de colegii mei un domeniu de doctorat în Finanțe și particip cu plăcere la toate evenimentele și activitățile dedicate școlii. Mă mândresc cu faptul că studenții noștri au la dispoziție toate cele 3 cicluri în domeniul Finanțe: licență, master și doctorat. Începând cu anul 2017, când am obținut abilitarea în domeniul de doctorat Finanțe, sunt conducător de doctorat și în prezent lucrez cu o echipă formată din 9 studenți doctoranzi, unii dintre ei șefi de promoție ai facultății noastre, alții au studiile realizate în străinătate, iar unii provin chiar din state îndepărtate, care și-au dorit să vină la Brașov și să-și realizeze teza de doctorat sub îndrumarea mea. Muncim ca o adevărată echipă, iar rezultatele nu au întârziat să apară în zona publicațiilor științifice de calitate. Anul acesta vom avea primele teze de doctorat finalizate în domeniul Finanțe. Activitatea de cercetarea științifică se întrepătrunde cu activitatea didactică, iar plusvaloarea obținută din această muncă este benefică atât pentru studenți, cât și pentru comunitatea academică.

Satisfacția dată de rezultatele obținute de studenții noștri la olimpiade, concursuri, publicații științifice și mai apoi de performanțele lor pe piața muncii, nu poate fi descrisă în cuvinte.
Participarea mea în diverse proiecte de cercetare a venit natural, sunt adepta comunicării și a colaborării, fiind convinsă că schimbul de păreri, de idei, de bune practici, alături de împărtășirea cunoștințelor sunt atributele evoluției noastre.

Colaborarea mea cu Consiliul Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS) a apărut în urmă cu doi ani, unde am avut plăcerea să cunosc colegi cu o vastă experiență din diferite domenii universitare și sper ca împreună să aducem o contribuție la îmbunătățirea funcționării învățământului superior românesc.

Ca o concluzie, aș putea afirma că o femeie, cadru didactic în învățământul superior, poate avea o carieră de succes dacă există pasiune pentru studiu, pentru munca de cercetare științifică și pentru activitatea de predare!

Prof. univ. dr. Gheorghița DINCĂ
Secretar General CNSPIS


Când am început să lucrez la UEFISCDI, acum mulți ani, deși experiența mea în domeniu nu era vastă m-am regăsit și am simțit că este ceea ce vreau și îmi place să fac. Nu m-am așteptat și nu mi-am imaginat că o să îmi ofere atâtea satisfacții. M-am implicat în multiple activități și am învățat continuu lucruri noi.

Fiecare zi vine cu o nouă provocare pe care o îmbrățișez. Împreună cu o echipă minunată reușim să facem față schimbărilor și cred că fiecare dintre noi, prin ceea ce face, își aduce o contribuție oricât de mică pentru un învățământ de calitate de care copiii noștri să se bucure. În primul rând la ei mă gândesc, atunci când încerc să transform provocările în oportunități.



Marlena ROTAR
Șef Birou Analiză Date Instituţionale şi Secretariate Consilii pentru Învăţământul Superior UEFISCDI


Cercetarea este ca un univers în inima fiecărui om de știință - fără limite, plin de incertitudine, bogat în stele care așteaptă să fie explorate și reunite în viețile noastre, pentru o dezvoltare inteligentă, o viață sănătoasă sau un viitor sigur. Găsirea stelelor nu este ușoară, explorarea lor este și mai dificilă, dar rezultatele merită tot efortul...

Călătoria mea a început în urmă cu aproape un deceniu, când am zărit o stea, am crezut în potențialul ei și m-am angajat să o urmez. În 2020, datorită sprijinului acordat prin Mecanismul Financiar Norvegian, misiunea a luat amploare. A fost ca o gură de aer proaspăt în spațiu; nu am uitat niciodată acel moment de exaltare. Timpul a trecut cu efectuarea de cercetări intensive conducând la explorarea formelor de viață microscopice într-o tehnologie care are potențialul de a susține servicii vitale pentru planetă prin conservarea resurselor critice. Într-adevăr, drumul de la idee la aplicație nu este ușor, însă cu sprijinul Granturilor Norvegiene a fost depășit un obstacol important pentru tehnologie, care permite avansarea către aplicație.

O lecție importantă este că succesul real este întotdeauna rezultatul unui efort de echipă. Dincolo de activitățile de cercetare, există oameni care cred în idei și contribuie cu experiența lor în atingerea obiectivelor. În acest sens, aș dori să menționez un cercetător extraordinar, Doamna Dr. Ikumi Umetani de la Institutul Norvegian pentru Cercetări în Bioeconomie - NIBIO, ale cărei contribuții la dezvoltarea și diseminarea cercetării menționate au fost și continuă să fie neprețuite.

Doresc tuturor femeilor din domeniul științei mult success în explorarea ideilor și îndeplinirea obiectivelor în atmosfera unei echipe excelente; întâmpinarea dificultăților reprezintă sursă de putere, iar provocările sunt o modalitate excelentă de a învăța și de a evolua, prin urmare păstrează licărul ideii, deoarece va fi cu siguranță momentul în care va lua avânt!

Dr. Olga TIRON
Director Proiect GRAALrecovery - Granturi Norvegiene


Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul managementului de proiecte, am urmărit îndeaproape efortul constant făcut de cercetători, nu numai prin munca lor pasională în domeniile științifice alese, dar și atunci când sunt puși în fața rapoartelor de tot felul, pe care un finanțator le solicită constant.

Prin activitatea mea de zi cu zi, am avut ocazia și norocul să intru în laboratoare, sere, școli, universități, spitale și institute, să ascult povești de succes dar și probleme întâmpinate. Am dorit să particip la soluționarea problemelor administrative, cu scopul de a ușura pe cât posibil activitatea acestor oameni atât de dedicați cercetării și rezolvării situațiilor cu care ne confruntăm toți, ca societate.

Le voi sta alături mereu, indiferent de programul pe care-l voi coordona, punându-mi la dispoziție experiența și pasiunea pentru această meserie.

Monica CRUCERU
Coordonator Program Cercetare Granturi SEE și Norvegiene


Cercetarea pentru mine înseamnă dezvoltare și învățare continuă, atât pe plan profesional cât și personal. Ca cercetător, câștigarea de proiecte naționale UEFISCDI și internaționale IUPAC, mi-a oferit consolidarea independeței și posibilitatea dezvoltării propriei echipe de cercetare, cu rezultate științifice vizibile la nivel național și internațional.

Curiozitatea, viziunea, studiul continuu, pasiunea și perseverența, precum și implicarea constantă în aprofundarea domeniului de cercetare le valorizez prin coordonarea unui Proiect de Cercetare Exploratorie (PCE). Implementarea acestui proiect mi-a oferit oportunitatea îmbinării a două componente, una de cercetare prin actualizarea continuă a gradului de noutate și ghidarea viitoarelor cercetări spre direcții de vârf la nivel mondial, precum și componenta de promovare a științei pentru a face cunoscute provocările actuale și a găsi soluții la problemele dinamice și complexe ale dezvoltării sustenabile prin gândire sistemică.

Succesul femeilor în știință și promovarea acestora poate fi un model de urmat pentru tânăra generație. Încurajez tinerele din toate domeniile științifice să îmbrățișeze o carieră de cercetare, să aibă visuri mărețe, care să fie împlinite prin cunoaștere și știință.

Dr. Aurelia VIȘA
Director Proiect PCE, Program ”IDEI”


Privind retrospectiv, în cei peste 22 ani dedicați implementării programelor de finanțare a cercetării, au existat multe momente în care a fost nevoie să fac față provocărilor impuse de un ecosistem în continuă schimbare, dar, în același timp, am avut parte și de multe satisfacții profesionale. 

Timpurile în care trăim impun găsirea, cu celeritate, de soluții care să răspundă problemelor actuale iar programul pe care îl coordonez, poate nu întâmplător denumit ”IDEI” aduce valoare adăugată în dezvoltarea de noi direcții de cercetare și contribuie la descoperiri importante. 

Dacă ar fi să o iau de la capăt, cu siguranță aș urma același drum și sper să am șansa de a împărtăși din cunoștințele și experiența dobândite tinerei generații dornice să se implice și să contribuie la un sistem de cercetare performat, dacă consideră că cercetarea fundamentală poate fi un vector pentru o lume în schimbare.
Irina BIȚESCU
Coordonator Program ”IDEI”

Din 2001, sunt cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași, România, și am participat ca membru în echipa a numeroase proiecte de cercetare cu finanțare națională și internațională. Îi priveam cu admirație pe cei care le coordonau, și mi-am dorit ca într-o zi să am și eu această oportunitate, cunoscând anvergura competiției și rigurozitatea în evaluarea proiectelor.

În 2007 mă regăseam în această postură, implementând primul meu proiect de cercetare științifică fiind încă doctorand ( TD). Am fost extrem de încântată că proiectul de cercetare a stârnit interes și a fost apreciat. Ulterior am mai coordonat alte 3 proiecte de cercetare.

Am câștigat o experiență remarcabilă ca manager de proiect, iar din studiile de cercetare întreprinse pot menționa contribuțiile originale aduse la dezvoltarea și caracterizarea de noi matrici biopolimerice, compatibilitatea și biodegradabilitatea polimerilor naturali și sintetici, comportamentul termodinamic al amestecurilor polimerice, prepararea supra-ansamblurilor nanostructurate stabile din soluție de xantan ultrasonificat, încapsularea/eliberarea compușilor bioactivi în/din matrice utilizate în industria alimentară și dezvoltarea de materiale pe bază de polizaharide pentru industria alimentară, medicină, protecția mediului. În special, criogelurile compozite care conțin molecule bioactive, precum polifenoli și uleiuri esențiale, pe care le-am dezvoltat în cadrul grupului de cercetare de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” reprezintă o inovație deosebită. Aceste materiale pot avea aplicații semnificative în domeniile medicinii, industriei alimentare și protecției mediului, oferind soluții pentru diverse provocări și necesități.

În prezent, proiectele mele științifice îmbină abordări multidisciplinare pentru dezvoltarea unor soluții inovatoare aplicabile în industria alimentară, medicină si protecția mediului, provocări importante în întreaga lume.
În general, proiectele au rolul de a încuraja tinerii din cercetare să influențeze pozitiv dezvoltarea socio – economică a țării, ținând cont de importanța și relevanța rezultatelor activităților de cercetare și inovare.

Câștigarea proiectelor de tip Tinere Echipe Independente, derulate începând cu anul 2018 mi-au adus recunoaștere științifică, atât mie cât și celorlalți membri ai echipei, apreciere de care cu toții avem nevoie în acest domeniu al cercetării. Cel mai important însă este că ne-a ajutat la dezvoltarea laboratorului, a grupului de cercetare oferindu-ne și oportunitatea participării la conferințe naționale și/sau internaționale.
Personal, nici o clipă nu m-aș vedea făcând altceva!

Dr. Irina Elena RĂSCHIP
Director proiect TE, Program ”RESURSE UMANE”


Încă de pe băncile școlii am fost atrasă de lumea fascinantă a științei, ceea ce m-a determinat, probabil, să aprofundez studiile în domeniul chimiei.

Chiar dacă nu am optat pentru o carieră științifică, cred că am ajuns în locul potrivit. Să fiu aproape de tinerii care încep să-și construiască o carieră în cercetare este onorant, dar implică, deopotrivă și multă responsabilitate.

Este îmbucurător să-i regăsesc, peste ani, ca autori ai unor articole științifice publicate în cele mai prestigioase reviste. Sper ca activitatea pe care o desfășor să fie un bun catalizator între comunitatea tinerilor cercetători și instrumentele de finanțare ce adresează resursa umană.


Gabriela CHIRIC
Coordonator Program ”RESURSE UMANE” UEFISCDI


A activa în domeniul cercetării implică mult mai mult decât simpla căutare a unor răspunsuri. Înseamnă o aventură în universul informației și al descoperirilor, prin care trebuie să navighezi cu încredere și curaj.

Activarea mea în domeniul cercetării a fost un pas firesc, o dorință de a contribui la progresul cunoașterii și de a găsi soluții inovatoare la probleme reale.

Coordonarea unui proiect de tip Soluții este o experiență complexă, plină de satisfacții, dar și de responsabilități. Înseamnă a fi un lider inspirat și un facilitator abil al colaborării. Este o provocare să gestionezi resurse umane și financiare, să stabilești obiective clare și să menții o echipă multidisciplinară motivată, însă satisfacția de a duce la bun sfârșit un proiect și de a avea un impact pozitiv asupra societății este imensă. 

M-am simțit privilegiată să lucrez alături de o echipă talentată și dedicată, cu care am împărtășit aceeași viziune pentru a atinge un obiectiv comun.
Fiecare femeie care se implică în astfel de activități aduce cu ea nu doar expertiză și pasiune, ci și dedicare și speranță.

Conf. univ. dr. ing. Andreea Florina JOCEA
Director proiect SOLUȚII





În gestionarea competițiilor de proiecte, identificarea soluțiilor potrivite pentru provocările fiecărei etape reprezintă o activitate constantă.

Soluțiile sunt de cele mai multe ori rezultatul unei munci în echipă, coroborate cu experiența în domeniu.





Dr. Nicoleta DUMITRACHE
Coordonator Program ”PROVOCĂRI” UEFISCDI

Domeniul cercetării îmi oferă posibilitatea de a ieși din șablonul rutinei zilnice, de a-mi accesa creativitatea, de a face lucrurile într-un mod diferit de cel cotidian, de a încerca sa translatez cunoștințe noi spre viața cotidiană. Primul meu contact cu lumea internațională din domeniul cercetării s-a produs în anul 2004, când eram doctorand și am participat pentru prima dată la o conferință internațională în domeniul sănătății în relație cu mediul ambiant.

Să coordonezi un Proiect de Transfer la Operatorul Economic descris într-o manieră plastică, este ca și cum m-aș afla într-un roller coaster, sau ca și cum aș fi plecat într-o călătorie, fără să am un itinerar bine stabilit și studiat dinainte…au fost multe necunoscute, am întâmpinat dificultăți, dar toate aceste obstacolele le-am privit ca pe niște provocări care m-au forțat să învăț o sumedenie de lucruri noi, pe care nu le știam. Și chiar dacă am simțit în fiecare clipă, o uriașă responsabilitate pe umerii mei pentru a finaliza fiecare activitate, nu am uitat că “nu destinația contează, ci călătoria în sine”, am încercat să privesc aceasta “călătorie” cu recunoștința că tot ceea ce am primit pe parcursul ei a contribuit la evoluția mea, pentru ca, la sfârșitul ei, să devin o versiune mai bună a mea decât eram înainte…Cred că se potrivește foarte bine în acest context afirmația lui Henry Miller “Destinația cuiva nu este niciodată un loc, ci un nou mod de a vedea lucrurile”. Asta mi s-a întâmplat și mie în decursul derulării acestui proiect, am dobândit o perspectivă nouă asupra lucrurilor.

Din domeniul provocărilor de natura administrativă în derularea acestui proiect, poate într-o notă degajată din perspectiva de acum, aleg să menționez că în decursul anului trecut, când CMS a fost integrat în compania ALS, m-am confruntat cu schimbarea acționariatului, ulterior cu schimbarea reprezentantului legal al instituției mele, plecarea din instituție a unor colegi care erau incluși în echipa de proiect, motiv pentru care am fost nevoită să pun multe întrebări și să întocmesc multe notificări pentru a semnala toate aceste schimbări, punând cred, greu la încercare, răbdarea ofițerului de proiect.

Privind înainte, știința îmi oferă posibilitatea să contribui la vindecarea lumii, ceea ce eu cred că este o misiune de viață…

Conf. Asoc. Dr. Iulia Adina NEAMȚIU
Director proiect PTE, Subprogram Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare



Să simulezi bugete și să te asiguri că schemele de ajutor de stat/minimis sunt aplicate corect de către beneficiari sunt o provocare atunci când timpul nu este de partea ta. Relația cu agenții economici este, de asemenea, o provocare, în special, atunci când aceștia sunt implicați, în premieră, în proiecte de cercetare cu finanțare națională.

Activarea în domeniul cercetării, în rolul de coordonator instrument de finanțare, înseamnă pentru mine să fii capabil să lucrezi în echipă, să comunici eficient cu diferitele părți implicate, să fii atent la modificările legislație din domeniu și să gestionezi proiecte și bugete.



Emilia DUMITRAȘ
Coordonator ”Proiecte de transfer la operatorul economic - PTE” UEFISCDI

Cercetarea ce alimentează cunoașterea reprezintă temelia dezvoltarii societății. Constituită din activități integrate nevoilor societății, cercetarea trebuie să fie definită de asumarea conștientă a scopurilor stabilite, determinare și consecvență în atingerea acestora precum și un continuu proces de învațare, pentru mentori și educare a tinerei generații, la nivel de licență, doctorat sau post-doctorat.

Identificarea și expunerea problemelor, înțelegerea cauzelor și conceperea unor strategii de solutionare, dincolo de cadrul imediat al aplicabilității lor, presupun colaborare, munca in echipă, schimb de idei, crescând eficiența procesului de cercetare în sine.

Atributul principal al proiectelor de tip ERA-NET Core Organic Cofund în cadrul Orizont 2020 a întrunit două deziderate esențiale pentru dezvoltarea agriculturii sustenabile: sprijinirea pe fundamente științifice a extinderii fermelor organice precum și asigurarea susținerii financiare a unor proiecte transnaționale de cercetare/inovare.
Pentru mine, în calitate de coordonator în România al unui astfel de proiect și în cadrul lui, a unui pachet de lucru, a însemnat o oportunitate de redefinire a activității mele de cercetare și posibilitatea extinsă de a contribui, alături de colectivul național și internațional al proiectului, la elaborarea unor soluții cu largă aplicabilitate lansate către beneficiari dar și factorii decizionali din România și Europa. Acest proiect a facilitat totodată accesul tinerei echipe pe care o conduc la un parteneriat colaborativ, lărgirea orizontului lor științific și implicit, educare prin și pentru cercetare.

Prof. univ. dr. Marina SPINU
Director proiect ERA-NET, Program Cooperare europeană şi internaţională


Cofinanțare, curs valutar, întâlniri de proiecte nu sunt doar simple noțiuni, fac parte din activitatea zilnică a echipei, preponderent feminină, ce asigură implementarea Programului de Cooperare Europeană și Internațională, alături de care mă bucur să lucrez. 

Întotdeauna mi-au plăcut cifrele și cred că fiecare factor contează pentru un rezultat bun. Un parteneriat de lungă durată poate fi susținut prin perseverență și profesionalism. 

Sper ca proiectele în care sunt implicată să constituie o resursă utilă pentru cercetătorii din România în parcursul lor către o carieră internațională.


Mihaela MANOLE
Coordonator Program ”COOPERARE EUROPEANĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ” UEFISCDI








https://uefiscdi.gov.ro/femei-in-oglinda-stiintei
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2449, O: 116]