Femei în Știință


Incertitudinea și speranța sunt cuvintele ce definesc, poate, cel mai bine zilele pe care le trăim. Cu speranța că incertitudinea, curând, se va transforma în certitudinea unui mâine mai bun, într-o lună caracterizată, de regulă, prin fragilitate, sensibilitate, marcăm Ziua Internațională a Femeii prin lansarea campania #FemeiÎnȘtiință.

O campanie dedicată femeilor din mediul academic și cercetare pentru care materializarea visului din copilărie, adolescență sau de pe băncile facultății, a fost sinonim cu perseverența, determinarea și crezul potrivit căruia cunoașterea este cheia ce deschide porțile universului. În decursul următoarelor zile vom descoperi, împreună, poveștile ce conturează parcursul profesional al unor doamne ce au optat pentru o carieră în mediul academic sau una de cercetare.

Vom afla:
  • ce înseamnă pentru o tânără studentă, actualmente doctorand, să se implice în activități de popularizarea științei, inclusiv în deschiderea unui muzeu al științei în orașul natal;
  • care sunt etapele parcurse de o tânără, a căror studii de licență, master și doctorat au fost realizate în cotutelă internațională, pentru a obține o poziție de cadru didactic în mediul universitar;
  • ce înseamnă să îmbini cariera didactică cu cea de cercetare la care se adaugă și o componentă de management într-o universitate de prestigiu din România;
  • cât de mult contribuie o bursă acordată de o organizație cu vizibilitate internațională în continuarea și aprofundarea studiilor inițiate pe perioada studiilor doctorale și care este impactul pe care un proiect de cercetare îl are în societate;
  • cât de important este să ai sprijinul și susținerea unui mentor în carieră și cât de perseverent trebui să fii pentru a obține un proiect de cercetare postdoctorală;
  • ce înseamnă să coordonezi un proiect de cercetare complex, cu finanțare internațională și care sunt provocările cărora trebuie să le faci față.

9 MARTIE 2022
Astăzi o cunoaștem pe Ioana Borșan o tânără doctorandă din Universitatea TRANSILVANIA din Brasov pasionată, încă de mică, de știință. Într-un schimb de experiență în străinătate, efectuat în școala gimnazială, a fost fascinată de un muzeu de știință, ceea ce a determinat-o, în timpul facultății, să facă demersurile necesare pentru a înființa Muzeul de Științe Brașov. Astfel, vizitatorii au posibilitatea să intre în contact cu exponate interactive prin intermediul cărora pot descoperi și experimenta fenomenele din fizică, biologie, matematică și astronomie.

Urmărește interviul și află cum a pus bazele muzeului, unde se vede peste 10 ani și care sunt recomandările ei pentru tinerii aflați la început de drum.

10 MARTIE 2022
S.l. dr.ing. Virginia Vasile în anul 2 de facultate a primit o ofertă de a participa într-un program de studii în cotutelă, fiind prima fată trimisă, de Facultatea de Energetica - UPB, într-un astfel de program. A continuat studiile de master și doctorat în același format, participând chiar și la un concurs internațional de prezentare a tezei de doctorat în 180 de secunde, o provocare căreia i-a făcut față cu brio.

În prezent împărtășește din cunoștințele sale studenților, cu mare drag, considerând ca are o pasiune pentru a preda. Este de părere că trebuie în permanență să încerci, să progresezi, să muncești, să te implicit în educația ta nu doar să aștepti să primești. 

14 MARTIE 2022
Prof. Carmen Chifiriuc îmbină, deopotrivă, cariera didactică cu cea de cercetare, fiind, totodată Prorector Cercetare al Universității din București.

A beneficiat de o bursă și stagii de pregătire la Institutele Pasteur din Republica Central Africană din Bangui și din Paris în cadrul cărora a dobândit o serie de cunoștințe ce i-au marcat următorii ani ai carierei, inclusiv teza de doctorat. Rezultatele practice ale tezei de doctorat constând în teste de diagnostic diferențial al unei infecții parazitare pandemice, sunt și astăzi distribuite gratuit în toate zonele lumii în care această infecție mai ridică probleme.
Își dorește să aibă cât mai mulți tineri alături de care să implementeze, aici în România, direcții de cercetare prioritare la nivel internațional și să aducă noi contribuții, în premieră, în știință.
Urmărește interviul pentru a afla cât de impotrantă este comunicarea științei și care sunt sfaturile pe care le are pentru tineri în alegerea carierei.

16 MARTIE 2022
Premisa de la care a pornit Dr. Mara Mărginean, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și bursieră a Colegiului Noua Europă, în călătoria ei de a găsi parte din răspunsurile legate de lucrurile care se întâmplă în jur, a fost aceea că orice cercetare pleacă de la o mirare. Studiile doctorale au constituit o șansă de a învăța foarte mult, de a avea împliniri și succese. Dorința de a continua cercetările a venit firesc, odată cu proiectele în decursul cărora a aprofundat diverse probleme care țin de istoria socială. În prezent beneficiază de o bursă de cercetare ”Ștefan Odobleja” acordată de Colegiul Noua Europă, prin UEFISCDI, în cadrul căreia studiază ”Valoarea unei calorii: politici alimentare și stabilirea standardelor de viață de la jumătatea secolului al XX-lea în România”. Pentru următoarea perioadă își dorește să continue cercetările, să studieze și ce s-a întâmplat după 1960, atât în România, cât și în spațiul European. Totodată, ia în calcul realizarea tezei de abilitare ce îi va permite, ulterior obținerii abilitării, să coordoneze doctoranzi și, astfel, să construiasă o comunitate mai largă interesată de istoria socială. Urmărește interviul pentru a afla ce a descoperit cu privire la actorii și instituțiile ce au construit aceste standarde de nutriție și care este impactul așteptat la finalul proiectului. 

22 MARTIE 2022
Cătălina Neguț este doctor în inginerie chimică, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată din Timișoara. Este o persoană perseverentă și răbdătoare, calități ce au ajutat-o să obțină ceea ce și-a dorit la nivel profesional.

În prezent este director al unui Proiect de Cercetare Postdoctorală (PD), ce studiază senzori stocastici 3D pentru analiza biomarkerilor specifici tumorilor cerebrale, având alături un mentor care a suținut-o necondiționat.
Urmărește interviul pentru a afla care sunt planurile de viitor și care este sfatul pe care îl are pentru tinerele pasionate de chimie.


24 MARTIE 2022
Cu o carieră transnațională Dr. Raluca Grosescu a decis să se reîntoarcă în țară fiind în prezent lector în cadrul Școala Națională de Studii Politice și Administrative - SNSPA  și cercetător interdisciplinar la intersecția dintre sociologie politică, drept internațional și istorie globală.

Îi place să lucreze cu studenții dar interesul său major este în cercetare derulând două proiecte de cercetare, unul cu finanțare națională, în cadrul PNCDI3 și celălalt de tip Consolidator Grant ERC.

Urmărește interviul pentru a afla care este motivul întoarcerii în țară și cum intenționează să-și aducă aportul în dezvoltarea politicilor publice.






Alături de aceste scurte biografii adăugăm și câteva cifre care prezintă nivelul de reprezentare al femeilor atât la nivelul învățământului universitar, cât și în cercetare:





Știri asociate:
08 Mar 2022

Campanie #FemeiÎnȘtiință

Incertitudinea și speranța sunt cuvintele ce definesc, poate, cel mai bine zilele pe care le trăim. Cu speranța că incertitudinea, curân...

https://uefiscdi.gov.ro/femei-in-stiinta
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.4966, O: 128]