Sistemele alimentare au un rol major în soluționarea sau atenuarea numeroaselor provocări cu care se confruntă omenirea, cum ar fi atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, captarea carbonului, pierderea biodiversității, securitatea alimentară, apariția pandemiilor, pierderea fertilității solului, daune cauzate de pericole naturale, problemele de sănătate publică și contaminarea ecosistemelor cu substanțe chimice.
Pentru a permite transformarea urgentă a sistemului alimentar, implicarea mai strânsă a politicilor și a autorităților publice și alinierea sistematică cu toți actorii relevanți și societatea civilă vor fi decisive pentru realizarea scalarii necesare. În acest scop, tehnologiile digitale pentru comunicare eficientă și instrumente bazate pe date care oferă acces la cunoștințe (și care permit schimbul de cunoștințe) vor juca un rol major în calitate de facilitatori.
Pentru a maximiza beneficiile societale și pentru a asigura sisteme bazate pe date mai eficiente, transparente și mai accesibile, schimbul de date între partenerii de afaceri, fermieri, autoritățile publice și factorii de decizie politică ar trebui maximizat în toate proiectele finanțate în cea mai mare măsură posibilă, acolo unde este necesar să se facă. asa de.
Există o nevoie urgentă de a transforma sistemele agroalimentare și de a introduce practici agricole mai bune. Practicile dovedite, dar pur și simplu uitate, ar trebui redescoperite și încurajate către o renaștere. Există o mulțime de bune practici de management dovedite, dar subexploatate, cum ar fi rotația culturilor, încurajarea insectelor benefice (sub și deasupra solului), promovarea fertilității solului, de ex. culturi de acoperire, prelucrare redusă a solului și cultivare adecvată a miriștilor și a solului, prevenind leșierea excesului de nutrienți prin culturi intercalate, lucrând cu relieful solului și lucrând cu caracteristicile peisajului, cum ar fi copacii și gardurile vii. Astfel, tehnologiile digitale și informaționale moderne (senzori, inteligență artificială, geamăn digital, date mari, asistenți inteligenți etc.) pot sprijini fermierii în implementarea și exploatarea acestor tehnici vechi, dar utile și în creșterea gradului de conștientizare a părților interesate de-a lungul lanțului valoric al sistemelor agroalimentare ( producători, consumatori, factori de decizie politică, întreprinderi etc).
Proiectele finanțate vor găsi modalități viabile din punct de vedere economic de reorganizare a practicilor agricole și a tehnicilor de management care să facă sistemele mai durabile din punct de vedere ecologic și ecologic, mai rezistente, echitabile pentru oameni și ființe vii, să promoveze funcții ecosistemice, cum ar fi captarea carbonului, capacitatea de reținere a apei și biodiversitatea, inclusiv organisme benefice. Părțile interesate de-a lungul lanțului valoric pot fi dispuși să suporte (o parte din) costurile acelor măsuri și să informeze toți actorii și societatea cu privire la implicare, impact și realizări.
• Lansare apel – 20 martie 2024
• Webminar pentru aplicanţi - 24 April 2024 , 10:00-11:30 CEST
Link pentru ȋnregistrare webminar
https://ptj-fzj.webex.com/weblink/register/rd31b4873a6b30f965894c4a85756dc90 • Termen limită pre-ȋnregistrare propuneri– 24 mai 2024, 13:00 CEST
• Termen limită propunere finală – 8 iulie 2024, 13:00 CEST
• Transmitere rezultate către coordonatori – octombrie/noiembrie 2024
Consorțiul trebuie să fie format din minimum trei parteneri care să solicite finanțare din partea organizațiilor ce finanțeaza apelul, din cel puțin trei țări diferite, care contribuie cu fonduri la apelul de cercetare;
Implicarea solicitanților din țări terțe sau rețele internaționale este suplimentară celor 3 entități minime.
Aceeași persoană nu se poate aplica in calitate de coordonator decat la o singura propunere de proiect.
Solicitanții ar trebui să evite reduntanţa cu proiecte finanțate sau depuse în alte cereri din programul H2020 sau din alte ERA-NET.
Fiecare consorțiu trebuie să fie condus de un coordonator de proiect, care trebuie să provină dintr-o organizație eligibilă pentru finanțare de la organismul său de finanțare din apel.
Aplicanții care nu sunt eligibili la finanțare din partea țărilor lor naționale, pot participa în consorţiile de cercetare cu fonduri proprii dar nu pot fi coordonatori si nu pot fi luaţi in calcul la numărul partenerilor eligibili. Ei vor trebui să își asigure propriile resurse și să furnizeze o confirmare scrisă a acestora (printr-o scrisoare de angajament financiar) și nu vor fi luate în considerare pentru a atinge numărul minim de parteneri;
Durata minimă a uni proiect este de 24 de luni și maximă de 36 de luni.
Toate propunerile trebuie să fie preînregistrate înainte de depunerea propunerilor. Pre-înregistrarea cuprinde următoarele informații:
• Datele proiectului (titlu, acronim, durată, subiect, zonă),
• Sumarul proiectului,
• Date de contact, instituție aparținând tuturor partenerilor consorțiului și sarcini din cadrul proiectului (încărcarea CV-ului doar la depunerea propunerii complete este necesară)
• O estimare a finanțării solicitate pentru toți partenerii (Planul financiar) este opțională, dar poate fi obligatorie în funcție de reglementările naționale (vă rugăm să consultați Anexa E)
1. Fonds voor Flankerend Economisch en Innovatiebeleid/Agentschap Innoveren en Ondernemen (Hermesfonds / VLAIO) – Belgium
2. Ministry of Rural Affairs (MEM) – Estonia
3. Ministry of Agriculture and Forestry (MMM) – Finland
4. Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) – Germany
5. National Research, Development and Innovation Office (NKFIH) - Hungary
6. Department of Agriculture Food and the Marine (DAFM) – Ireland
7. Latvian Council of Science (LZP) – Latvia
8. National Centre for Research and Development (NCBR) – Poland
9. Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding (UEFISCDI) – Romania
10. Corporación Tecnológica de Andalucía (CTA) – Spain
11. The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) – Turkey
Propunerile trebuie să abordeze una din următoarele teme:
Tema 1: Accelerarea digitalizării în sectorul agroalimentar prin utilizarea sistemelor AI (învățare automată, învățare profundă, abordări ale rețelelor neuronale)
Tema 2: Agricultura postindustrială: cele mai bune cunoștiințe și tehnologii digitale pentru revigorarea și consolidarea celor mai bune practici pentru agricultura regenerativă
Tema 3: Decizii inteligente și reflecția sistemelor în agricultură
Tema 4: Subiect deschis