În cadrul inițiativei comune de programare "O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă – JPI HDHL” a fost lansat apelul său comun 2023 pentru propuneri transnaționale privind ”Noi resurse și tehnologii alimentare pentru îmbunătățirea sănătății publice și a securității alimentare - FOODRETEC”.
Obiectivul principal al acestui apel este de a dezvolta cunoștințe pentru a ne pregăti și a reuși o schimbare de regim alimentar în direcția unei alimentații mai sănătoase și mai durabile. Acest lucru necesită o abordare sistemică. Îmbunătățirea utilizării resurselor și conceperea de noi alimente vor fi o forță motrice pentru atingerea acestui obiectiv. Noile cunoștințe vor contribui la pregătirea pentru un viitor cu o cerere globală mai mare de alimente în condițiile unor resurse limitate. Propunerile vor aborda mai multe subiecte interconectate, cum ar fi securitatea alimentară, siguranța alimentară, nutriția și acceptarea de către consumatori. Se vor concentra pe noile ingrediente alimentare, pe noile alimente sau tehnologii și pe contribuția acestora la diete sănătoase și durabile. Aspectele importante care trebuie abordate sunt siguranța, calitatea nutrițională, digestibilitatea, aspectele bioeconomice și acceptarea de către consumatori a noilor ingrediente, alimente.
Informații complete despre apel se găsesc
aici.
Documentele de apel:
aici
Platforma de depunere - PT-Outline electronic submitting system
aici.
Se va aplica un proces într-o singură etapă de depunere a propunerilor de proiecte (propuneri complete), printr-un sistem electronic de depunere a propunerilor (PT-Outline).
* Lansarea apelului: Marți 21 Februarie 2023
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor complete: Vineri – 21 Aprilie 2023 (ora 15:00 CEST)
Vor fi finanțate numai proiecte transnaționale: fiecare consorțiu trebuie să implice cel puțin trei parteneri eligibili pentru a primi finanțare de la organizațiile de finanțare naționale/regionale participante și cel mult șase parteneri eligibili pentru a primi finanțare de la organizațiile de finanțare participante din cel puțin trei țări diferite. În cadrul aceluiași consorțiu nu vor fi acceptați mai mult de doi parteneri eligibili din aceeași țară.
Propunerile trebuie să fie scrise exclusiv în limba engleză.
Lista țărilor participante și agențiile de finanțare, cu suma de participare în apel, poate fi consultată
aici.
- Austria Austrian Research Promotion Agency on behalf of Ministry of Education, Science and Research FFG on behalf of - BMBWF
- France Frence National Research Agency - ANR
- Ireland Department of Agriculture, Food and the Marine - DAFM
- Norway Research Council of Norway - RCN
- Poland National Science Centre - NCN
- Romania Executive Unit for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding - UEDISCDI