AS Science4Demo 29 05 2024

Cercetarea în sprijinul democrației

În contextul alegerilor europene din acest an, când peste 400 de milioane de cetățeni ai UE se vor prezenta la urne și vor participa la conturarea viitorului nostru comun, importanța democrației este mai pronunțată ca niciodată.
Într-un peisaj global în care valorile democratice sunt din ce în ce mai contestate, Uniunea Europeană rămâne angajată să susțină democrația atât la nivel local, cât și internațional.
Cercetarea finanțată de UE joacă un rol semnificativ în acest demers, contribuind la dezvoltarea de soluții inovatoare pentru a aborda provocările de acest gen. De la combaterea dezinformării și îmbunătățirea alfabetizării digitale, până la promovarea implicării cetățenilor și încurajarea guvernanței incluzive, cercetarea servește drept piatră de temelie a rezilienței democratice.

În acest scop, Agenția Executivă pentru Cercetare Europeană (REA), alături de alte departamente și agenții executive, a analizat mai atent știința pentru democrație finanțată de Uniunea Europeană.

Materialul de informare abordează subiecte precum democrația digitală - inteligența artificială, mass-media și discursul instigator la ură, mass-media independentă, implicarea cetățenilor, reducerea inegalităților și răspunsul comunității științifice la aceste provocări, prin intermediul proiectelor și inițiativelor finanțate prin programele cadru de cercetare-inovare ale Uniunii Europene - H2020 și Horizon Europe.
Mai multe detalii
Știri asociate:
11 Jun 2024

Utilizarea sumelor forfetare (lump sum) în proiectele ERC Advanced Grants 2024

ERC a demarat introducerea unei noi modalități de acordare a granturilor, și anume sub formă de „sume forfetare”, care va fi p...

31 May 2024

CBE JU Infoday în România

Unitatea NCP@UEFISCDI are plăcerea de a vă invita la evenimentul online „CBE JU Info Day in Romania”, în domeniul...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2153, O: 133]