Stire 30 Octombrie 2020 UNESCO first draft recom

First draft of the UNESCO Recommendation on Open Science

La cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, 193 de state membre au solicitat dezvoltarea un instrument internațional de stabilire a standardelor sub forma unei recomandări UNESCO privind știința deschisă, aceasta urmând a fi adoptată de statele membre în 2021. Astfel ideea UNESCO din spatele științei deschise este de a permite informațiilor științifice, datelor și rezultatelor să fie mai accesibile (acces liber) și valorificate mai fiabil (date deschise) cu implicarea activă a tuturor părților interesate (deschis societății).

Sub îndrumarea comitetului consultativ UNESCO compus din 30 de membri, a fost elaborat primul proiect de ”recomandare UNESCO privind știința deschisă” pe baza perspectivelor, propunerilor și așteptărilor care au rezultat dintr-un sondaj global și o serie de consultări regionale și tematice cu diferiți actori ai științei deschise.

Prima propunere de ”recomandare UNESCO privind știința deschisă” poate fi accesată aici.

Comunitatea științifică și actorii interesați sunt invitați, până la 31 decembrie 2020, să trimită feedback cu privire la această primă versiune, la openscience@unesco.org .
Mai multe detalii
Știri asociate:
05 Apr 2021

Workshop FAIRsFAIR

În săptămâna 7-15 aprilie, FAIRsFAIR va oferi persoanelor din cadrul proiectului precum și părților interesate externe oportunitatea de a lua contact cu toate lucrurile FAIR! Punctul culmi...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3978, O: 160]