Noutăți Open Science


Open Science – evoluții principale actuale                                                                                                                                                                                                   

Această secțiune este una dinamică, dedicată actualizărilor frecvente și evoluțiilor în special pe plan european și global, atât la nivel de elaborare și aliniere de politici, cât și la nivel de inițiative bottom-up ce influențează dezvoltarea ecosistemului Open Science. În prezent, foarte multe acțiuni sunt determinate de colaborarea intensă și schimbul de date în contextul Covid-19, așadar, multe actualizări și informații vor fi concentrate în această direcție.

Informațiile de mai jos sunt colectate în activitățile pe care le desfășurăm sub forma unui hub national de Open Science (Open Science Knowledge Hub Romania), fiind reprezentanți naționali în rețelele OpenAIRE (OpenAIRE NOAD Romania) și RDA Europe 4.0 (RDA Node Romania), membri Science Europe și parteneri ai proiectului NI4OS (National Initiatives for Open Science) prin care oferim suport inițiativelor naționale de tip „open science cloud” ce pot contribui la dezvoltarea EOSC (European Open Science Cloud). Suntem, de asemenea, principali responsabili cu dezvoltarea cadrului strategic pentru Open Science în România în cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi” - SIPOCA 592.

Prin intermediul Open Science Knowledge Hub Romania diseminăm informații relevante și oferim suport pe subiectele subdiacente domeniului Open Science. Actualizările periodice le facem atât în website, cât și pe rețelele sociale Facebook: fb.me/OSHubRo și Twitter: @ro_openscience. Pentru întrebări sau detalii specifice ne puteți scrie pe adresa dedicată: open-science@uefiscdi.ro.
___________________________________________________________________________

NOU: Ghidul de informații, elaborat de către experții Open Science Knowledge Hub Romania - „Implementarea principiilor „TRUST” de către depozitele („repositories”) digitale de încredere. Certificarea depozitelor digitale de încredere „CoreTrustSeal” poate fi accesat aici.

NOU: Ghidul de informații, elaborat de către experții Open Science Knowledge Hub Romania, în colaborare cu Catedra Unesco pentru Politici în Știință și Inovare din cadrul SNSPA - ”Data Sharing COVID-19” poate fi accesat aici.


În contextul pandemiei actuale, s-a intensificat schimbul deschis de date (open data sharing) la nivel european și global și o mișcare importantă ce sprijină acest schimb este deschiderea rapidă a accesului la resurse și rezultate de cercetare: mai multe grupuri au deschis accesul la articole și date relevante pentru Covid-19, printre care Springer Nature și Elsevier. O listă cuprinzătoare a acestora aici si aici; instituții europene mari (precum EUA, Inserm, UNIMED - Mediterranean Universities Union) și alți actori internaționali au semnat declarația Wellcome Trust „Statement on Data Sharing in Public Health Emergencies” angajându-se că fac disponibile în regim de acces liber (open access – OA) - înainte de peer-review - rezultate intermediare și finale relevante pentru COVID-19 pe care le partajează cu OMS.

În rândul infrastructurilor de cercetare (RIs), o importantă acțiune europeană se desfășoară de către CERIC în cadrul proiectului ACCELERATE (finanțat de către Comisia Europeană prin programul Horizon 2020): maparea și centralizarea serviciilor rapide, gratuite puse la dispoziția cercetătorilor pentru cercetarea legată de Covid-19. Pentru aceasta, există în derulare un CHESTIONAR adresat RIs. Mai multe informații și o primă mapare se regăsesc pe website-ul proiectului. 
ESFRI, de asemenea, a inceput o centralizare a informațiilor din rândul infrastructurilor de cercetare și face apel către toate infrastructurile europene și naționale de a contribui cu orice informație relevantă pentru a sprijini inițiativa.

OpenAIRE, cu sprijinul Comisiei Europene, a creat o comunitate dedicată în Zenodo, administrată împreună cu CERN pentru schimb de orice date, informații, resurse pe subiectul cercetării Covid-19: Coronavirus Disease Research Community - COVID-19. 
La sfârșitul lunii aprilie va fi lansat și portalul OpenAIRE COVID-19 Gateway cu misiunea de a agrega informații ce țin de publicații, date, software și orice alte resurse cu privire la COVID-19 și a crea legături între acestea, asigurând astfel un portal unic de acces, navigare și descoperire a resurselor ce pot sprijini cercetarea. Oricine poate contribui la acest demers, detalii aici
De asemenea, acest portal va centraliza și alte tipuri de date colectate din mai multe surse oficiale naționale.
Informații detaliate mai pot fi regăste aici

RDA Global grupul de lucru RDA COVID-19 Working Group - grup de experți dedicat elaborării de ghiduri pentru „data sharing” respectând criterii și practica existente în managementul datelor și datele de tip „open data”:
“Ghidurile se concentrează pe managementul datelor originare din diferite surse de date și dezvoltarea unui sistem de partajare a datelor care sprijină cercetarea științifică în situații de urgență de sănătate publică. Acest grup oferă recomandări cu privire la crearea unui cadru comun, la instrumentele și procesele care ar trebui să fie încorporate în practicile de cercetare. Ghidurile respectă principiile FAIR precum și alte principii și specificități ale datelor “omice”, de cercetare clinică și epidemiologice.” Raportul final ”Recomandări și îndrumări RDA COVID-19 privind schimbul de date” poate fi accesat aici.

Proiectul NI4OS demarează acțiuni de centralizare și diseminare legate de împărtășirea datelor și rolul EOSC pentru combaterea Covid-19 ce pot fi consultate aici.
De asemenea, unii dintre parteneri sunt implicați în acțiuni concrete ce sprijină cercetarea legată de Covid -19, printre care și UEFISCDI:
- Acces la HPC șl resurse de cloud computing pentru cercetările legate de COVID-19, printr-un proces rapid de evaluare cu prioritate ridicată
- Oferirea pe scara largă de platforme pentru videoconferințe și e-learning pentru instituții de învățământ, centre de cercetare și organizații publice, facilitând colaborarea extinsă, de înaltă calitate și realizarea de către școli a lecțiilor online de oriunde și oricând.
- Webinarii despre inițiative, practici, instrumente și puncte de contact naționale pentru elaborarea de ghiduri naționale legate de COVID-19. 
- Partajarea publicațiilor, articolelor, seturilor de date, protocoalelor, instrumentelor, software-ului și a altor rezultate similare legate de COVID-19, prin intermediul depozitelor/arhivelor specializate
- Dezvoltarea și efectuarea testelor de diagnostic pentru COVID-19
- Servicii de securitate integrate externalizate pentru detectarea și neutralizarea atacurilor cibernetice
- Apeluri de colaborare între diferiți oameni de știință
- Finanțare rapidă pentru proiecte naționale care abordează probleme legate de COVID-19.

La nivelul European Open Science Cloud (EOSC), în ceea ce privește Covid-19, se asigură cercetătorilor servicii cloud și de analiză de date.
De asemenea, secretariatul EOSC a răspuns acestei provocări internaționale urgente prin introducerea unei proceduri rapide pentru a solicita finanțare în parteneriat, special dedicată activităților legate de COVID-19. Tipurile de activități care pot aplica pentru finanțare și informații suplimentare se pot regăsi accesând aici.

Date de contact:
E-mail: open-science@uefiscdi.ro

De asemenea, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele de socializare:
Twitter: @ro_openscience
Pagina Facebook: "Open Science Knowledge Hub RO" fb.me/OSKHub
Grup de discuții Facebook: "Open Science Knowledge Hub RO" facebook.com/groups/OShubRO 

Știri asociate:
29 Sep 2022

Webinar ”Citizen Science for Policy and Practice”.

UKRI, Agenția pentru Standarde Alimentare - FSA și Institutul de Studii Comunitare organizează în data de 20 octombrie 202...

22 Sep 2022

Webinar - Green Deal Projects - Citizen Science

Biroul ”Green Deal Project Support Office” (GD-SO), organizează o serie de webinari pentru a împărtăși cu actorii interesați evoluțiile și inovațiile de ...

19 Sep 2022

Workshop: Towards the Implementation of UNESCO Recommendation on Open Science

Pentru a sprijini țările care încearcă să integreze în politicile lor aspecte legate de includerea actorilor/părților interesate...

14 Sep 2022

Science Europe Open Science Conference 2022

În perioada 18-19 octombrie 2022 Science Europe organizează Conferința despre Știința Deschisă. Evenimentul își propune să reunească lideri instituționali, cer...

13 Sep 2022

Publicarea cu acces liber in SUA

Administrația prezidențială a Statelor Unite ale Americii a anunțat la finalul lunii august că, până la sfârșitul anului 2025, agențiile federale trebuie să pună la disp...

09 Sep 2022

Webinar Open Science: Interoperable Open Research

Dutch Research Council (NWO) organizează o serie de webinarii pentru a prezenta proiectele cărora li s-a acordat un grant prin intermediul Open Science Fund și c...

08 Sep 2022

CHAPTER XXXVIII (38th) Of Focus On Open Science

Știința deschisă descrie transformarea modului în care este întreprinsă cercetarea, a modului în care rezultatele sunt stocate și diseminate, cum colaborează...

07 Sep 2022

Simpozionul EOSC 2022

Simpozionul EOSC este principalul eveniment anual EOSC și anul acesta va avea loc la Praga, Republica Cehă, în perioada

24 Aug 2022

NI4OS-Europe EOSC Regional Event

NI4OS-Europe organizează unul dintre cele mai mari evenimente din cadrul proiectului, Evenimentul Regional EOSC. În capitala Ungariei, Universitatea de Tehnologie și Economie din...

Pagina:   1 2 3 4 5 ... 29
https://uefiscdi.gov.ro/noutati-open-science
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 3.6884, O: 2511]