Noutăți Open Science


Open Science – evoluții principale actuale                                                                                                                                                                                                   

Această secțiune este una dinamică, dedicată actualizărilor frecvente și evoluțiilor în special pe plan european și global, atât la nivel de elaborare și aliniere de politici, cât și la nivel de inițiative bottom-up ce influențează dezvoltarea ecosistemului Open Science. În prezent, foarte multe acțiuni sunt determinate de colaborarea intensă și schimbul de date în contextul Covid-19, așadar, multe actualizări și informații vor fi concentrate în această direcție.

Informațiile de mai jos sunt colectate în activitățile pe care le desfășurăm sub forma unui hub national de Open Science (Open Science Knowledge Hub Romania), fiind reprezentanți naționali în rețelele OpenAIRE (OpenAIRE NOAD Romania) și RDA Europe 4.0 (RDA Node Romania), membri Science Europe și parteneri ai proiectului NI4OS (National Initiatives for Open Science) prin care oferim suport inițiativelor naționale de tip „open science cloud” ce pot contribui la dezvoltarea EOSC (European Open Science Cloud). Suntem, de asemenea, principali responsabili cu dezvoltarea cadrului strategic pentru Open Science în România în cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi” - SIPOCA 592.

Prin intermediul Open Science Knowledge Hub Romania diseminăm informații relevante și oferim suport pe subiectele subdiacente domeniului Open Science. Actualizările periodice le facem atât în website, cât și pe rețelele sociale Facebook: fb.me/OSHubRo și Twitter: @ro_openscience. Pentru întrebări sau detalii specifice ne puteți scrie pe adresa dedicată: open-science@uefiscdi.ro.
___________________________________________________________________________

NOU: Ghidul de informații, elaborat de către experții Open Science Knowledge Hub Romania - „Implementarea principiilor „TRUST” de către depozitele („repositories”) digitale de încredere. Certificarea depozitelor digitale de încredere „CoreTrustSeal” poate fi accesat aici.

NOU: Ghidul de informații, elaborat de către experții Open Science Knowledge Hub Romania, în colaborare cu Catedra Unesco pentru Politici în Știință și Inovare din cadrul SNSPA - ”Data Sharing COVID-19” poate fi accesat aici.


În contextul pandemiei actuale, s-a intensificat schimbul deschis de date (open data sharing) la nivel european și global și o mișcare importantă ce sprijină acest schimb este deschiderea rapidă a accesului la resurse și rezultate de cercetare: mai multe grupuri au deschis accesul la articole și date relevante pentru Covid-19, printre care Springer Nature și Elsevier. O listă cuprinzătoare a acestora aici si aici; instituții europene mari (precum EUA, Inserm, UNIMED - Mediterranean Universities Union) și alți actori internaționali au semnat declarația Wellcome Trust „Statement on Data Sharing in Public Health Emergencies” angajându-se că fac disponibile în regim de acces liber (open access – OA) - înainte de peer-review - rezultate intermediare și finale relevante pentru COVID-19 pe care le partajează cu OMS.

În rândul infrastructurilor de cercetare (RIs), o importantă acțiune europeană se desfășoară de către CERIC în cadrul proiectului ACCELERATE (finanțat de către Comisia Europeană prin programul Horizon 2020): maparea și centralizarea serviciilor rapide, gratuite puse la dispoziția cercetătorilor pentru cercetarea legată de Covid-19. Pentru aceasta, există în derulare un CHESTIONAR adresat RIs. Mai multe informații și o primă mapare se regăsesc pe website-ul proiectului. 
ESFRI, de asemenea, a inceput o centralizare a informațiilor din rândul infrastructurilor de cercetare și face apel către toate infrastructurile europene și naționale de a contribui cu orice informație relevantă pentru a sprijini inițiativa.

OpenAIRE, cu sprijinul Comisiei Europene, a creat o comunitate dedicată în Zenodo, administrată împreună cu CERN pentru schimb de orice date, informații, resurse pe subiectul cercetării Covid-19: Coronavirus Disease Research Community - COVID-19. 
La sfârșitul lunii aprilie va fi lansat și portalul OpenAIRE COVID-19 Gateway cu misiunea de a agrega informații ce țin de publicații, date, software și orice alte resurse cu privire la COVID-19 și a crea legături între acestea, asigurând astfel un portal unic de acces, navigare și descoperire a resurselor ce pot sprijini cercetarea. Oricine poate contribui la acest demers, detalii aici
De asemenea, acest portal va centraliza și alte tipuri de date colectate din mai multe surse oficiale naționale.
Informații detaliate mai pot fi regăste aici

RDA Global grupul de lucru RDA COVID-19 Working Group - grup de experți dedicat elaborării de ghiduri pentru „data sharing” respectând criterii și practica existente în managementul datelor și datele de tip „open data”:
“Ghidurile se concentrează pe managementul datelor originare din diferite surse de date și dezvoltarea unui sistem de partajare a datelor care sprijină cercetarea științifică în situații de urgență de sănătate publică. Acest grup oferă recomandări cu privire la crearea unui cadru comun, la instrumentele și procesele care ar trebui să fie încorporate în practicile de cercetare. Ghidurile respectă principiile FAIR precum și alte principii și specificități ale datelor “omice”, de cercetare clinică și epidemiologice.” Raportul final ”Recomandări și îndrumări RDA COVID-19 privind schimbul de date” poate fi accesat aici.

Proiectul NI4OS demarează acțiuni de centralizare și diseminare legate de împărtășirea datelor și rolul EOSC pentru combaterea Covid-19 ce pot fi consultate aici.
De asemenea, unii dintre parteneri sunt implicați în acțiuni concrete ce sprijină cercetarea legată de Covid -19, printre care și UEFISCDI:
- Acces la HPC șl resurse de cloud computing pentru cercetările legate de COVID-19, printr-un proces rapid de evaluare cu prioritate ridicată
- Oferirea pe scara largă de platforme pentru videoconferințe și e-learning pentru instituții de învățământ, centre de cercetare și organizații publice, facilitând colaborarea extinsă, de înaltă calitate și realizarea de către școli a lecțiilor online de oriunde și oricând.
- Webinarii despre inițiative, practici, instrumente și puncte de contact naționale pentru elaborarea de ghiduri naționale legate de COVID-19. 
- Partajarea publicațiilor, articolelor, seturilor de date, protocoalelor, instrumentelor, software-ului și a altor rezultate similare legate de COVID-19, prin intermediul depozitelor/arhivelor specializate
- Dezvoltarea și efectuarea testelor de diagnostic pentru COVID-19
- Servicii de securitate integrate externalizate pentru detectarea și neutralizarea atacurilor cibernetice
- Apeluri de colaborare între diferiți oameni de știință
- Finanțare rapidă pentru proiecte naționale care abordează probleme legate de COVID-19.

La nivelul European Open Science Cloud (EOSC), în ceea ce privește Covid-19, se asigură cercetătorilor servicii cloud și de analiză de date.
De asemenea, secretariatul EOSC a răspuns acestei provocări internaționale urgente prin introducerea unei proceduri rapide pentru a solicita finanțare în parteneriat, special dedicată activităților legate de COVID-19. Tipurile de activități care pot aplica pentru finanțare și informații suplimentare se pot regăsi accesând aici.

Date de contact:
E-mail: open-science@uefiscdi.ro

De asemenea, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele de socializare:
Twitter: @ro_openscience
Pagina Facebook: "Open Science Knowledge Hub RO" fb.me/OSKHub
Grup de discuții Facebook: "Open Science Knowledge Hub RO" facebook.com/groups/OShubRO 

Știri asociate:
26 Jan 2023

Raport activitate French National Fund for Open Science - FNSO

A fost publicat primul raport de activitate al “French National Fund for Open Science - FNSO”, acesta oferă un rezumat al activității desfășur...

25 Jan 2023

Research Data Alliance - RDA Call

Research Data Alliance (RDA), în cadrul proiectului EOSC Future, a lansat un apel pentru propuneri de proiecte cu tema: ”Optimising (RDA) Open Science Frameworks and Guidelines ...

20 Jan 2023

Open Calls FAIR-Impact

În ultimii ani, au fost dezvoltate o serie de instrumente, soluții și abordări menite să ajute părțile interesate să progreseze în aplicarea principiilor FAIR și în a contribui act...

19 Jan 2023

Mutual Learning Exercise -MLE - Thematic Report on Topic 5: Scaling up Citizen Science

Comisia Europeană a publicat recent documentul “Thematic Report on Topic 5: Scaling up Citizen Science” elaborat în cadru...

19 Jan 2023

Research Data Alliance - RDA P20

Înregistrarea este deschisă la cea de-a 20-a reuniune plenară a Research Data Alliance (RDA P20) planificată să fie o întâlnire față în față la Centrul de Conferințe Li...

18 Jan 2023

Webinar - Serviciile OpenAIRE pentru RPOs

Știința Deschisă creează o schimbare de paradigmă și devine norma în cercetare. Mii de organizații și-au exprimat interesul în schimbarea noii viziuni a culturii ...

18 Jan 2023

FAIR-IMPACT Call for Champions

În cadrul proiectului FAIR-Impact a fost lansat apelul pentru ”FAIR Champions”, un g...

09 Jan 2023

Studiu APCs Franța

În perioada 2013-2020, a fost dezvoltat un set de date despre articole ale autorilor din Franța. Scopul acestui set de date a fost de a forma o bază pentru analizele retrospective și prospec...

09 Jan 2023

Checklist for universities - UNESCO Recommendation on Open Science

Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă, este p...

Pagina:   1 2 3 4 5 ... 35
https://uefiscdi.gov.ro/noutati-open-science
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 1.6309, O: 2917]