Banner articol Noutati

Follow-up International Funders Workshop: The Future of Research Software

În zilele de 8-9 noiembrie, reprezentanți din peste 25 de organizații de finanțare a cercetării din întreaga lume, fundații, organizații de cercetare și asociații s-au reunit la Amsterdam în cadrul evenimentului International 
Funders Workshop: The Future of Research Software. 
 În cadrul evenimentului co-organizat de către eScience Center Olanda și ReSA - Research Software Alliance, au fost discutate direcțiile de actiune viitoare, ale organizațiilor de finanțare a cercetării, pentru sprijinirea dezvoltării unui software de cercetare durabil.

Digitalizarea aduce schimbări fundamentale în ceea ce privește modul în care cercetarea se realizează, iar software-ul pentru cercetare devine un element esențial în acest sens.

Evenimentul a inclus mai multe prezentări privitoare la modalități de asigurare a sustenabilității software-ului pentru cercetare, la moduri în care organizațiile de finanțare a cercetării pot aduce contribuții în acest sens, precum și sesiuni de lucru bogate în conținut pe următoarele trei dimensiuni:
  • Policy: Open Science – How should software sustainability relate to open science policies?
  • Investment: funding instruments – How can funding mechanisms facilitate sustainable research software?
  • Culture: rewards, recognition & assessment – Which measures can support the recognition of people involved in sustainable research software?
UEFISCDI a participat activ în cadrul acestui eveniment și în cadrul întregului demers. În acest sens Dr. Ioana Spanache, specialist politici evaluarea cercetării, a susținut un pitch în introducerea workshop-ului ”Research Culture – rewards, recognition and assessment” atrăgând atenția asupra implicațiilor pe care sistemele de evaluare a cercetării le pot avea asupra tipurilor de rezultate ale cercetării și activităților de cercetare care sunt recunoscute și recompensate, asupra traseelor de carieră ale cercetătorilor, precum și asupra culturii cercetării în sens mai larg.

În continuare, organizațiile participante și nu numai vor fi invitate să ia parte într-un proces de consultare pe marginea Draft Amsterdam Declaration on Funding Research Assessment Software Sustainability, ce poate fi accesată aici. Ulterior, organizațiile care doresc să își exprime sprijinul pentru setul de principii și recomandări incluse o pot face prin semnarea Declarației.
Știri asociate:
08 Sep 2023
03 Aug 2023

Evenimente Horizon Europe - Cluster 2

Evenimentul de informare al Comisiei Europene pentru Clusterul 2: Cultură, creativitate și societate incluzivă va avea loc online, î...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2032, O: 133]