Banner articol Noutati

Un asteroid descoperit de astronomii români a trecut pe lângă Pământ pe 25 martie 2023


În data de 25 martie 2023 un asteroid a trecut la distanța de 170 000 km de Pământ (aproximativ jumătate din distanța Pământ – Lună).
Asteroidul a fost descoperit de astronomii români în urma observațiilor efectuate ca parte a activităților de cercetare din cadrul Proiectului Experimental Demonstrativ - ParaSOL (Detecția obiectelor din Sistemul Solar și a resturilor spațiale folosind metode de calcul paralel), finanțat la nivelul Subprogramului Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare asociat Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2015-2020 (PNCDI III).

Asteroidul a primit denumirea temporară 2023 DZ2 (https://minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23F12.html) în urma raportării prompte a observațiilor către organizația internațională Minor Planet Center (care menține baza de date centrală a tuturor obiectelor mici din Sistemul Solar). Rezultatele preliminare arată că acest asteroid are un diametru echivalent între 40 – 100 m. Din cauza acestei dimensiuni, strălucirea lui 2023 DZ2 este foarte slabă, iar detecția lui a putut fi realizată doar folosind un telescop cu apertură mare și algoritmi avansați de procesare a imaginilor. Însă, în timpul scurt în care va trece pe lângă Pământ, vă ajunge la magnitudinea 9.5 putând fi observat chiar și prin telescoapele astronomilor amatori.

Detalii proiect:

Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 – 2021 (PNCDI III)
Program 2: Creşterea competitivităţii economiei romaneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare
Instrument de finanțare: Proiect Experimental Demonstrativ (PED 2021)
Director de proiect: Dr. Marcel Popescu
Instituție gazdă: Institutul Astronomic
Pagină web proiect: https://planet.astro.ro/ParaSOL

Abstract:
Monitorizarea spațiului din apropierea planetei noastre este esențială pentru înțelegerea formării și evoluției Sistemului Solar, pentru a ne cunoaște vecinătatea cosmică și pentru a ne proteja de un posibil immpact cu un asteroid sau o cometă. În acest context membrii echipei proiectului ParaSOL au început dezvoltarea unor programe (numite Umbrella) pentru a identifica sursele cu mișcare aparentă în imaginile obținute cu ajutorul telescopului. Acestea folosesc algoritmi avansați de procesare a imaginilor și calcul paralel pentru detecția obiectelor slab strălucitoare, înecate în zgomot. Scopul acestui proiect este să avanseze suita de programe Umbrella de la un nivel tehnologic TLR2 la TLR4.

Obiectivele proiectului constau în implementarea modulului de urmărire digitală și detcția dârelor; validarea proprietăților critice ale algoritmilor; dezvoltarea unei platforme care să integreze toate modulelel dezvoltate; implementarea și testarea algoritmilor pe diferite arhitecturi de calcul; și evaluarea performanțelor în cadrul unor programe largi de observații.

Această platformă reprezintă o unealtă foarte puternică pentru a descoperi surse slab strălucitoare (asteroizi, comete, obiecte interstelare), pentru a le determina astrometria într-un mod precis și pentru a înlătura incertitudinea orbitală a acelor având puține observații (inclsuiv obiecte catalogate ca virtual impactori). Mai mult, Umbrella este programul necesar pentru a realiza monitorizarea resturilor spațiale (problemă critică pentru industria spațială) cu ajutorul telescoapelor mici, comerciale. Modulul de urmărire digitală (SYNTRACK) este unul dintre puținele existente și are capabilități unice în termen de viteză de calcul, eficiența identificărilor și posibilitatea de a procesa imagini de camere mozaic.
Mai multe detalii
Știri asociate:
17 Jun 2022

Rezultate finale competiție 2021- Proiect Experimental Demonstrativ (PED)

Rezultatele finale ale competiției Proiect Experimental Demonstrativ (PED) 2021 au fost publicate la adresa: 

31 May 2022

Rezultate preliminare PED - Proiect experimental demonstrativ

A fost finalizat procesul de evaluare al propunerilor de proiecte din Competiția Proiect Experimental Demonstrativ PED 2021, din cadrul Programului 2: Creșterea competitivității econ...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.1497, O: 133]