open science

Webinar “Suportul OpenAIRE în tranziția către știința deschisă și dezvoltarea EOSC” - post-eveniment

Open Science Knowledge Hub Romania (OSKH Romania) din cadrul UEFISCDI, având rolul de NOAD (National Open Access Desk) pentru România în cadrul organizației OpenAIRE, a organizat în data de 26 februarie webinarul cu tema “Suportul OpenAIRE în tranziția către știința deschisă și dezvoltarea EOSC”.


Cu o audiență de aproximativ 115 de persoane compusă din membri ai comunității naționale de cercetare și inovare precum și alți actori interesați de subiectul Open Science, webinarul a adus in atenția publicului o serie de subiecte de actualitate:
• Provocările tranziției către știința deschisă (open science) și cadrul european general de abordare a acestor provocări în care OpenAIRE are un rol esențial. OpenAIRE a pornit ca un proiect european desfășurat în în mai multe faze în ultimii 11 ani cu finanțare de la Comisia Europeană (prin H2020), iar în 2020 a devenit organizație non-profit pentru a oferit sprijin continuu demersurilor de tranziție către știința deschisă.
• OpenAIRE este o infrastructură de comunicare științifică deschisă și durabilă, responsabilă de gestionarea, analiza, prelucrarea, furnizarea, monitorizarea și interconectarea tuturor rezultatelor provenite din cercetare. Astfel în cadrul webinarului au fost prezentate serviciile oferite de OpenAIRE cercetătorilor, furnizorilor de conținut și finanțatorilor.
• Situația articolelor cu autori din Romania indexate ISI in 2020, evidențiidu-le pe cele publicate in regim Open Access; tabloul comparativ între situația Romaniei și cea la nivel global în Web of Science pentru articolele publicate în regim OA. De asemenea, au fost precizate ponderile OA în cazul primelor 24 de țări partenere în co-autoratul articolelor OA.

Prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi accesate folosind link-urile de mai jos:
• „Open Science” și rolul OpenAIRE, Alina Irimia, OSKH – UEFISCDI
• Infrastructura și serviciile OpenAIRE, Carina Raportaru, OSKH – UEFISCDI
• Analiză publicații „open access” ale autorilor români și costuri asociate, Victor Velter, Biroul de Scientometrie – UEFISCDI

Mai multe detalii
Știri asociate:
22 May 2024

Reproducibility Café

OpenAIRE organizează evenimentul „Reproducibility Café 2” în data de 24 mai 2024, în cadrul proiectului TIER2.‍În acest context, sunt invitați la eveniment oamenii de știi...

07 May 2024

Declarația de la Barcelona

La jumătatea lunii aprilie, a fost anunțată oficial Declarația de la Barcelona privind informațiile libere pentru cercetare. Semnată de OpenAIRE, alături de peste 45 de organizaț...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2415, O: 133]