Rețeaua
OpenAIRE reprezintă un vehicul important al Comisiei Europene pentru sprijinirea comunicării deschise în știință, susținerea politicilor privind știința deschisă (open science – OS), implementarea acestora în Europa și dezvoltarea
European Open Science Cloud - EOSC.
Pentru operaționalizarea acestor activități au fost desemnate
34 de birouri naționale pentru acces liber (NOADs) alcătuite din experți de la nivelul infrastructurilor naționale, cu misiunea de a răspunde nevoilor comunității de cercetare și de a sprijini o tranziție ghidată către știința deschisă.
UEFISCDI prin
OSKH, îndeplinește din 2018 rolul de biroul național OpenAIRE (
Romanian OpenAIRE NOAD) având scopul de a crea o comunitate de actori interesați de știința deschisă la nivel local, pentru a pune bazele realizării cadrului necesar pentru practica științei deschise, acționând astfel ca punct de contact pentru open science. Rețeaua OpenAIRE a coordonat acest efort prin intermediul proiectului OpenAIRE-Advance, în cadrul căruia UEFISCDI, prin OSKH, a facilitat accesul la informații, expertiză internațională și evenimente pe teme relevante.
Proiectul OpenAIRE-Advance a continuat activităţile fazelor anterioare „OpenAIRE Project” (2009-2012), „OpenAIRE Plus” (2011-2014) şi „OPENAIRE2020 Project” păstrându-și misiunea de a promova "Open Science" şi de a sprijini mandatele Open Access / Open Data în Europa, urmărind astfel să fie o e-infrastructure de încredere în cadrul EOSC.
Lista partenerilor proiectului OpenAIRE-Advance poate fi consultată
aici.
Link-uri utile:
www.openaire.eu/zenodo- relaunch - platforma deschisă (de tip “repository”) dedicată rezultatelor din cercetarea europeană, dezvoltată de CERN şi OpenAIRE