Apel comun Biodiversa+ 2021-2022 „Sprijinirea protecției biodiversității și a ecosistemelor pe uscat și pe mare”
Biodiversa+, Parteneriatul european pentru biodiversitate, are plăcerea de a anunța că apelul său comun 2021-2022 pentru propuneri de cercetare transnațională privind „Sprijinirea biodiversității și a protecției ecosistemelor pe uscat și pe mare” este acum deschis.
Pagina apelului pe site-ul Biodiversa poate fi accesata de
aici
Se va aplica un proces în două etape, cu depunerea obligatorie a propunerilor preliminare la prima etapă și depunerea propunerilor complete la a doua etapă, printr-un sistem electronic de depunere a propunerilor (EPSS).
* Lansarea apelului: vineri 01 octombrie 2021
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor preliminare (obligatoriu): marți, 30 noiembrie 2021, ora 15:00 CET (ora locală la Bruxelles)
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor complete: joi, 14 aprilie 2022, ora 15:00 CET (ora locală la Bruxelles)
Echipele de cercetare vor fi invitate să formeze consorții de cercetare transnaționale cu parteneri eligibili din minim 3 țări care participă la apel (minim două țări din statele membre UE sau țările asociate UE).
Propunerile trebuie să fie scrise exclusiv în limba engleză.
Propunerile de cercetare vor fi evaluate în funcție de următoarele criterii:
• La pasul 1 (etapa de pre-propunere): Adaptarea la domeniul de aplicare al apelului, noutatea cercetării și impactul așteptat asupra societății/politicii;
• La pasul 2 (etapa de propunere completă): Excelența științifică, calitatea și eficiența implementării și impactul așteptat asupra societății/politicii (inclusiv abordarea implicării părților interesate).
46 de organizații de finanțare din 33 de țări se alătură acestui apel și au alocat – împreună cu Comisia Europeană – o sumă totală de peste 40 de milioane de euro:
Austria, Belgium, Brazil, Bulgaria, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Israel, Italy (incl. the Autonomous Province of Bolzano/Bozen), Latvia, Lithuania, Moldova, Morocco, Norway, Poland, Portugal (incl. the Azores), Romania, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, The Netherlands, Tunisia and Turkey.
Lista țărilor participante și agențiile de finanțare, cu suma de participare în apel, poate fi consultată
aici.
PRIORITĂȚILE APELULUI:
Acest apel are ca scop sprijinirea proiectelor de cercetare transnaționale (durata de 3 ani) care abordează una sau mai multe dintre cele trei teme de mai jos:
TEMA 1 – Cunoștințe pentru identificarea zonelor de conservare prioritare, stabilirea de rețele ecologice eficiente și rezistente, îmbunătățirea protecției pe bază de specii și conservarea diversității genetice
TEMA 2 – Beneficii multiple și costuri ale biodiversității și protecției ecosistemelor: sinergii și compromisuri
TEMA 3 – Management eficient și guvernare echitabilă pentru a oferi rezultate îndrăznețe în materie de conservare
Este încurajată depunerea de proiectele care combină aspecte din mai multe teme. Acest apel este axat pe protecția biodiversității în sălbăticie. Aceasta nu include, de exemplu, eforturile pentru restaurarea habitatelor și speciilor sau conservarea ex-situ.
Apelul acoperă toate mediile, adică terestre, de apă dulce și marine. Acesta acoperă, de asemenea, cercetarea privind conservarea biodiversității în regiunile ultraperiferice (ORs) și în țările și teritoriile de peste mări (OCTs) ale UE.