Apel comun Biodiversa+ 2024-2025 – BiodivTransform "Biodiversitatea și schimbarea transformativă"
Biodiversa+, Parteneriatul european pentru biodiversitate, are plăcerea de a anunța că în data de 10 Septembrie 2024 a lansat noul apel transnațional comun de cercetare privind biodiversitatea și schimbările transformative –
BiodivTransform.
Acest apel, împreună cu acțiunile incluse în
programul "Sprijinirea transformării societale pentru utilizarea și gestionarea durabilă a biodiversității", va contribui la realizarea unuia dintre obiectivele strategice ale Biodiversa+: producerea de cunoștințe utile pentru o schimbare transformativă în vederea stopării și inversării declinului biodiversității (
Agenda strategică de cercetare și inovare Biodiversa+, 2021).
Suma cu care UEFISCDI/România participă în apel: 500.000euro
Informații complete despre apel se regăsesc
aici.
Documentele de apel pot fi accesate
aici.
În data de 24 septembrie 2024 va avea loc webinar-ul pentru ”Apelul comun Biodiversa+ 2024-2025 – BiodivTransform”, înregistrare disponibilă aici.
Se va aplica un proces în două etape, cu depunerea obligatorie a propunerilor preliminare la prima etapă și depunerea propunerilor complete la a doua etapă, printr-un sistem electronic de incărcare a propunerilor (EPSS).
* Lansarea apelului: 10 Septembrie 2024
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor preliminare (obligatoriu): 8 Noiembrie 2024
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor complete: 11 Aprilie 2025
Propunerile trebuie să fie scrise exclusiv în limba engleză.
Propunerile vor fi evaluate de experți independenți în funcție de următoarele criterii:
• La pasul 1 (etapa de pre-propunere): Încadrarea în scopul apelului, noutatea cercetării și impactul așteptat;
• La etapa 2 (etapa propunerii complete): Excelența (științifică), calitatea și eficiența punerii în aplicare (a planului de proiect) și impactul (care include impactul societal și așteptat asupra politicilor precum și implicarea, prezența părților interesate).
Proiectele de cercetare vor trebui să aibă o abordare holistică și să fie transnaționale, inter- și transdisciplinare și să mobilizeze, după caz, științele naturale, științele tehnice, științele sociale, științele umaniste și arta. Pentru ambele etape, valoarea adăugată internațională trebuie să fie prezentată în mod clar.
Lista țărilor participante poate fi consultată
aici.
Cunoscând faptul că situațiile critice mondiale legate de pierderea biodiversității, schimbările climatice și poluarea sunt strâns legate între ele, existând o nevoie urgentă de a înțelege compromisurile și legăturile încrucișate atât în ceea ce privește factorii determinanți, cât și efectele, acest apel comun de propuneri de cercetare va viza proiecte de cercetare și inovare interdisciplinare, transdisciplinare și/sau transsectoriale pentru a identifica, analiza și înțelege procesele de transformare care pot opri și inversa declinul biodiversității.
Acesta ar trebui să genereze cunoștințe pentru a proteja biodiversitatea și ecosistemele, precum și beneficiile pe care acestea le pot oferi oamenilor, prin schimbări transformative care să atenueze și să inverseze amenințările la adresa biodiversității.
Proiectele vor trebui să demonstreze excelență academică cu potențial de impact societal și politic în ceea ce privește biodiversitatea, cu scopul de a conecta știința, societatea, politicile și practicile pentru o schimbare transformatoare.
Cererea de propuneri nu se limitează la medii sau zone geografice specifice, ci cuprinde toate domeniile (terestru, marin, de coastă și de apă dulce) și ecosistemele care se confruntă cu diferite niveluri și surse de perturbări, inclusiv zonele de tranziție și interfețele (de coastă, zone umede, urban-rural, silvicultură-agricultură etc.) și peisajele terestre/ marine integrate.