Apel comun Biodiversa+ 2025-2026 – BiodivConnect „Restaurarea funcționării, integrității și conectivității ecosistemelor”
Biodiversa+, Parteneriatul european pentru biodiversitate, are plăcerea de a anunța că va lansa curând (9 Septembrie 2025) un nou apel transnațional comun de cercetare privind Restaurarea funcționării, integrității și conectivității ecosistemelor -
BiodivConnect.
Acest apel, împreună cu o serie de acțiuni incluse în
programul „Sprijinirea protecției și restaurării biodiversității și a ecosistemelor terestre și marine”, va contribui la realizarea unuia dintre obiectivele strategice ale Biodiversa+: producerea de cunoștințe aplicabile (adică utilizabile în practică) pentru o schimbare transformatoare care să oprească și să inverseze declinul biodiversității (
Agenda strategică pentru cercetare și inovare Biodiversa+).
Informații complete despre apel se vor regăsi
aici.
Documentele de apel (urmează să fie publicate).
Platforma de depunere - Electronic Proposal Submission System (EPSS).
În data de 11 septembrie 2025 va avea loc webinar-ul pentru ”Apelul comun Biodiversa+ 2025-2026 – BiodivConnect”, înregistrare disponibilă
aici.
Se va aplica un proces în două etape, cu depunerea obligatorie a propunerilor preliminare la prima etapă și depunerea propunerilor complete la a doua etapă, printr-un sistem electronic de incărcare a propunerilor (EPSS).
* Lansarea apelului: 9 Septembrie 2025
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor preliminare (obligatoriu): Noiembrie 2025
* Termenul limită pentru depunerea propunerilor complete: Aprilie 2026
Pentru a fi eligibile, consorțiile de cercetare vor trebui să includă echipe din cel puțin 3 țări care participă financiar la apel, dintre care cel puțin 2 din statele membre ale UE sau din țările asociate UE.
Propunerile trebuie să fie scrise exclusiv în limba engleză.
Propunerile vor fi evaluate de experți independenți în funcție de următoarele criterii:
• La pasul 1 (etapa de pre-propunere): Încadrarea în scopul apelului, noutatea cercetării și impactul așteptat;
• La etapa 2 (etapa propunerii complete): Excelența (științifică), calitatea și eficiența punerii în aplicare (a planului de proiect) și impactul (care include impactul societal și așteptat asupra politicilor precum și implicarea, prezența părților interesate).
Proiectele de cercetare vor trebui să aibă o abordare holistică și să fie transnaționale, inter- și transdisciplinare și să mobilizeze, după caz, științele naturale, științele tehnice, științele sociale, științele umaniste și arta. Pentru ambele etape, valoarea adăugată internațională trebuie să fie prezentată în mod clar.
Apelul vizează promovarea cercetării inovatoare care să fie integrată în practicile de refacere a naturii pentru ecosisteme și habitate interconectate și funcționale, acordând o atenție specială sustenabilității și viabilității pe termen lung a eforturilor de refacere, la scară locală, regională, transfrontalieră și globală.
Pentru a aborda în mod adecvat provocările cheie ale restaurării naturii, este esențial să se sprijine schimbul de cunoștințe și consolidarea capacităților între discipline și sectoare ale societății, precum și să se recunoască, să se aprecieze și să se integreze multiple forme de cunoaștere. Propunerile de proiecte pot aborda una sau mai multe dintre aceste teme principale.
Tema 1: Stabilirea obiectivelor de restaurare și măsurarea succesului
Tema 1 abordează necesitatea unor obiective de restaurare coerente și operaționale și a măsurării succesului în termeni de funcționare, integritate și conectivitate a ecosistemelor. Proiectele trebuie să ia în considerare schimbarea valorilor de referință și integrarea contextelor ecologice, culturale și sociale, cu abordări bazate pe obiective sau pe referințe.
Tema 2: Transferabilitatea și scalabilitatea eforturilor de restaurare a naturii
Tema 2 abordează necesitatea unei mai bune înțelegeri a posibilităților și metodelor de scalare și transferabilitate semnificative și eficiente ale eforturilor de restaurare a naturii. Există numeroase exemple de eforturi locale de restaurare încununate de succes în întreaga lume, însă amploarea crizei biodiversității necesită progrese în abordările și procesele de reproducere a eforturilor de succes în diferite contexte socio-economice și de mediu.
Tema 3: Reziliența și durabilitatea eforturilor de restaurare
Tema 3 abordează necesitatea durabilității pe termen lung a speciilor, habitatelor și ecosistemelor restaurate, inclusiv reziliența la schimbările climatice și la alte presiuni.