GeoThermal Bridge Initiative

Finantator: Innovation Norway prin mecanismele EEA & Norway Grants
Promotor: National Energy Authority of Iceland
Parteneri 1: GEOTHERMICA Office / GEORG
Partener 2: Agenția Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, UEFISCDI
Perioada de implementare: 2024-06-04/2025-04-28

I. Obiectivul general al proiectului “GeoThermal Bridge Initiative” îl constituie stabilirea unui cadru de cooperare strategică continuă între Islanda și România pentru a aborda provocările comune din sectorul energetic, inclusiv schimbările climatice, securitatea energetică și dezvoltarea durabilă. Acest lucru se va realiza prin facilitarea participării experților români la conferințe internaționale, evenimente platforme care susțin și promovează inițiativele energetice bilaterale și cooperarea la scară globală.

II. Scopul proiectului este de a oferi perspective practice și experiență directă cu privire la utilizarea și gestionarea eficientă a resurselor geotermale. Proiectul va stimula promovarea proiectelor comune de cercetare și dezvoltare între entitățile islandeze și românești, stimularea inovației în domeniul energiei geotermale și participarea experților români la un schimb de experiență în Islanda.

Obiective specifice

1: Schimb de informații, instruire și consolidare a capacităților de cunoștințe
În acest scop se va organiza o întâlnire de pornire în România, urmată de o vizita de studiu pentru o delegație din România pentru a vizita instalațiile geotermale din Islanda. Această vizită ar trebui să includă întâlniri cu experți islandezi în energie geotermală, vizitarea unor centrale geotermale și ateliere de lucru despre cele mai recente tehnologii geotermale și soluții de energie durabilă. Scopul este de a oferi perspective practice și experiență directă cu privire la utilizarea și gestionarea eficientă a resurselor geotermale.

2: Promovarea cercetării, inovației și progresului tehnologic
Atingerea acestui obiectiv va conduce la promovarea proiectelor comune de cercetare și dezvoltare între entitățile islandeze și române pentru a stimula inovația în domeniul energiei geotermale. Aceasta presupune elaborarea și promovarea inițiativelor transnaționale cu scopul de accelera dezvoltarea în domeniul energiei geotermale în România și de a explora posibilitățile de sprijin prin programe internaționale de finanțare.

3: Construirea unei cooperări strategice pe termen lung
În cadrul acestui obiectiv se urmărește:
- stabilirea unui cadru pentru cooperarea strategică continuă între Islanda și România pentru a aborda provocările comune din sectorul energetic, inclusiv  schimbările climatice, securitatea energetică și dezvoltarea durabilă;
- facilitarea participării la conferințe internaționale, evenimente secundare și alte platforme pentru a susține și promova inițiativele energetice bilaterale și cooperarea la scară globală.

III. Diseminare și comunicare
Strategia de diseminare și comunicare a proiectului va folosi diverse platforme pentru a asigura vizibilitate și impact larg. Aceasta include rețelele sociale, buletinele informative și un site web dedicat pentru a împărtăși progresele și rezultatele. Prezentările la conferințe internaționale și participarea la ateliere vor sensibiliza și mai mult. Scopul este de a angaja părțile interesate din toate sectoarele, evidențiind realizările proiectului și beneficiile energiei geotermale, consolidând astfel parteneriatul și promovând inițiativele de energie regenerabilă.
Persoane de contact:
Domnica Coteț
Responsabil proiect
Telefon:
+40 21 302 38 80
Fax:
+40 21 311 59 92
domnica.cotet@uefiscdi.ro
Cristina MUSCALU (Coteț)
Expert proiect
Telefon:
+40 21 302 38 84
Fax:
+40 21 311 59 92
cristina.cotet@uefiscdi.ro
Știri asociate:
10 Jul 2024

GeoThermal Bridge Initiative - Selecție experți români

Proiectul “GeoThermal Bridge Initiative” urmărește stabilirea unui cadru de cooperare  strategică contin...

https://uefiscdi.gov.ro/geothermal-bridge-initiative
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3738, O: 142]