Stire 23 Noiembrie 2021 post AG RONOSCI

Adunarea Generală RO-NOSCI

În data de 22 noiembrie 2021, a avut loc prima Adunare Generală a Inițiativei Naționale Cloud pentru Știința Deschisă din RomâniaRO-NOSCI.
Membrii cu drept de vot prezenți, au aprobat în unanimitate Regulamentul de organizare și funcționare RO-NOSCI, precum și includerea în RO-NOSCI a două noi organizații. Lista organizațiilor care au aderat, până în prezent, ca Membru sau Observator al RO-NOSCI poate fi consultată aici.

Iulia Mihail – director ROST, reprezentant al României în Steering Board EOSC, a vorbit despre parteneriatul EOSC și a subliniat importanța implicării României.

În cadrul prezentării susținute, Dragos Barbu (ICI București) a vorbit despre catalogul de servicii EOSC, guvernanță și implementare, cu accent pe Asociația EOSC care coordonează și direcționează prin diferite proiecte implementarea acestei initiative. Un alt subiect abordat în cadrul acestei prezentări a fost Portalul EOSC – componentă cheie a ecosistemului, punct de intrare către servicii, date și resurse necesare cercetătorilor în activitatea lor.

Gabriel Neagu (ICI București) a prezentat catalogul NI4OS – expresie generică pentru suportul pe care proiectul regional NI4OS îl poate oferi instituțiilor din România interesate de a fi prezente pe harta de resurse compatibile EOSC.

Mihnea Dulea (IFINHH) a susținut o prezentare despre infrastructurile oferite ca servicii pentru Open Science Cloud, axându-se pe pașii care trebuie facuți pentru federalizarea infrastructurilor din România în vederea integrării în EOSC și a prezentat situația IFIN-HH care a realizat deja integrarea unei infrastructuri ca serviciu în catalogul EOSC, în cadrul proiectului “Centru Cloud și Big Data pentru participarea la Cloud-ul European pentru Știință Deschisă (CeCBiD-EOSC)”, unul din cele 16 proiecte finanțate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 în cadrul competiției “Proiecte de tip CLOUD și de infrastructuri masive de date”.

Carina Raportaru (UEFISCDI) a abordat aspecte generale privind integrarea depozitelor digitale în EOSC: rolul depozitelor digitale pornind de la prevederile legate de OS în cadrul programului Orizont Europa (2021-2027), tipuri de depozite digitale, cerințe pentru integrarea depozitelor digitale în EOSC și certificarea depozitelor digitale astfel încât acestea să fie recunoscute ca depozite digitale de încredere.

Prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi accesate folosind link-urile de mai jos:
• Catalogul de servicii EOSC - Dragoș Barbu (ICI București)
• Ofertarea Națională de IaaS pentru EOSC - Mihnea Dulea (IFIN-HH)
Mai multe detalii
Știri asociate:
08 Dec 2023

Adunarea Generală RO-NOSCI 5 decembrie 2023

În data de 5 decembrie 2023, a avut loc Adunarea Generală a Inițiativei Naționale Cloud pentru Știința Deschisă din România - RO-NOSCI.Ioana Trif...

06 Mar 2023

Adunarea Generală RO-NOSCI 27 februarie 2023

În data de 27 februarie 2023, a avut loc Adunare Generală a Inițiativei Naționale Cloud pentru Știința Deschisă din România - RO-NOSCI.Prezentările susținute în...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.389, O: 133]