Cercetarea din romania in lupta cu covid 19

Cercetarea din România, în lupta cu COVID-19

(You can translate the content of this page by using Google Select Language Button on top of this page)

Lupta cu Covid-19 a adus în faţă una dintre cele mai puternice trăsături: solidaritatea. Iar aceasta se observă pe toate planurile, fie că vorbim despre solidaritate socială, ori profesională.

În timp ce medicii şi întreg personalul medical duc cea mai dură luptă, pentru viaţă, cercetătorii, mediul academic şi de inovare din România, institutele de cercetare, vin în sprijinul societăţii cu soluţii care să contribuie la oprirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi, de asemenea, să limiteze la maximum efectele negative ale acestuia.

În acest context, UEFISCDI se alătură eforturilor şi, prin iniţiativa Covid-19 Resource Hub reuneşte informaţii importante venite din partea comunităţii de cercetare din România.

Iată, mai jos, cele mai multe dintre ele. Pagina este actualizată zilnic şi vă puteţi aduce contribuţia oferind informaţii pe adresa pr@uefiscdi.ro.

UEFISCDI se alătură efortului global și devine, pentru România, principalul catalizator al fondurilor dedicate cercetării și inovării în lupta cu COVID-19. Astfel, pe 3 aprilie, au fost lansate șapte competiții în cadrul Soluții - 2020 din Subprogramul 2.1 Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare.


Bugetul dedicat finanțării acestor proiecte vine ca urmare a anunțului din 27 martie al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), prin care s-a comunicat un buget de 25 de milioane de lei pentru a finanța proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi combaterea epidemiei de SARS-COV-2.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti lucrează la dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus. ”Pentru a susţine acoperirea acestei nevoi urgente, ICPE-CA îşi coordonează eforturile în parteneriat cu instituţii de cercetare similare, agenţi economici sau autorităţile abilitate şi pune în slujba comunităţii cunoştinţele, expertiza şi infrastructura pentru a identifica noi soluţii pentru combaterea, prevenirea sau tratarea îmbolnăvirilor cu coronavirus”, se precizează în comunicatul de presă. Citeşte mai multe AICI

În semn de solidaritate și pentru a sprijini liberul acces la informații, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a lansat, pe 30 martie, o bibliotecă virtuală - eLibrary.snspa.ro -în cadrul căreia, pe durata stării de urgență, se pot citi şi descărca lucrări din domenii precum: comunicare, relații publice, management, psihologie socială, relații internaționale și geopolitică, economie, social media, sfera publică europeană sau mass-media. 

La rândul său, Universitatea Politehnica București (UPB) a anunțat că are în testare noi dezinfectanți. Astfel, profesori și cercetători din cadrul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, în colaborare cu UMF – Craiova, Marine Research București și BIOTEHNOS București și-au unit eforturile pentru a găsi soluții concrete pentru a preveni și a limita răspândirea SARS – CoV2. În acest moment, dezinfectanții sunt în testare, iar Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, anunța pe 27 martie, pe site-ul instituției, faptul că „are specialiștii și infrastructura necesare pentru a produce aceste substanțe la scară largă, dacă va fi nevoie”.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj a pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID19. Mai mult decât atât, Universitatea a pus la dispoziție și doi specialiști - cadre didactice de la Facultatea de Biologie, de la specializarea biologie moleculară.

Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj a anunțat că va face diagnosticări pentru COVID-19 în mai multe laboratoarele sale. Astfel, rectorul UMF Anca Buzoianu a declarat că echipa de cercetători de la Centrul de Genomică Funcțională și Medicină Translațională vor putea realiza realiza până la 180 de teste pe zi. ”Creștem astfel capacitatea de diagnostic în orașul nostru, un pas important pentru limitarea epidemiei. UMF Iuliu Hațieganu încearcă prin mobilizarea tuturor resurselor să fie alături de colegii noștri medici în bătălia pentru sănătate”, a precizat într-un mesaj rectorul UMF Cluj

Pe 31 martie, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara (UMFVBT) a anunțat că va trimite o echipă formată din trei cadre didactice la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad pentru a sprijinii colegii medici din Arad în înfiinţarea unei linii de testare RT-PCR, destinată diagnosticării COVID-19. Totodată, UMFVBT va oferi suport în completarea aparaturii necesare laboratorului și va trimite personal voluntar care să pună în funcţiune şi să opereze echipamentul.

Un alt exemplu de cooperare este în cadrul Universității din Galați. Universitatea „Dunărea de Jos” a reacționat rapid la situația de criză și s-a implicat activ. Astfel, specialiştii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, de unde a plecat de fapt ideea, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, care asigură testele biologice, şi Facultatea de Medicină, şi-au unit forţele pentru a crea un dezinfectant nou, care să lupte împotriva temutului virus. Citește mai multe AICI

Universitatea „Lucian Blaga„ din Sibiu a anunțat că dezvoltă un laborator de biologie moleculară pentru realizarea de teste pentru coronavirus și va produce 100 de litri de dezinfectant pe zi pentru Spitalul Clinic Județean din Sibiu. În lupta cu coronavirusul, instituția a lansat mai multe proiecte de prevenire și diagnosticare a virusului. Două dintre acestea vor fi finanțate prin intermediul Fundației “Hasso Plattner” și sunt estimate la aproximativ 250.000 euro.


AFLĂ MAI MULTE DESPRE INIŢIATIVE INTERNAŢIONALE:
Știri asociate:
21 May 2020
31 Mar 2020

UEFISCDI a lansat inițiativa COVID-19 Resource Hub

În lupta cu COVID-19, UEFISCDI a devenit principalul catalizator din România al fondurilor dedicate cercetarii și inovării. Nu mai puțin de 25 de milioane de lei vor fi alocate de Ministerul ...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2947, O: 133]