Răspândirea virusului SARS-CoV-2 (COVID-19) a generat o criză globală fără precedent. În acest context, știința și cercetarea sunt prima linie în lupta pentru oprirea răspândirii virusului și în găsirea de soluții rapide de tratare. Evoluția fulminantă, de la primele cazuri până la declararea stării de pandemie, pe data de 11 martie 2020, a concentrat atenția întregii comunități științifice și de cercetare din întreaga lume. În scurt timp s-au conturat baze de date cu articole relevante, multe dintre ele open source, cu scopul de a facilita accesul specialiștilor la articole de specialitate. Și, chiar dacă epidemia provocată de COVID-19 a întrerupt activitatea normală a universităților și a institutelor de cercetare, aceleași instituții și-au propus același obiectiv comun: ca prin rezultatele activității lor, să oprească răspândirea virusului și să limiteze cât mai mult dintre efectele sale. Ne poţi anunţa despre iniţiative din mediul de cercetare şi inovare din România ne puteţi scrie pe pr@uefiscdi.ro.
Cercetarea din România în lupta cu COVID-19
UEFISCDI se alătură efortului global și devine, pentru România, principalul catalizator al fondurilor dedicate cercetării și inovării în lupta cu COVID-19. Astfel, pe 3 aprilie, au fost lansate șapte competiții în cadrul
Soluții - 2020 din Subprogramul 2.1 Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare.
Bugetul dedicat finanțării acestor proiecte vine ca urmare a anunțului din 27 martie al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), prin care s-a comunicat un buget de 25 de milioane de lei pentru a finanța proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi combaterea epidemiei de SARS-COV-2.
Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române.
COVID-19 UEFISCDI Resource Hub
Echipa UEFISCDI urmăreşte cu atenţia situaţia în România cu privire la evoluţia COVID-19. În acest sens, echipa noastră realizează constant analize pornind de la cifrele comunicate de autorităţi.
Deschide mai jos prezentarea pentru ziua de 15 septembrie 2020:
UEFISCDI te conectează la dinamica globală pe acest subiect și îți prezintă cele mai relevante surse de informare:
COVID-19 Tools (ACT) Accelerator
Impactul COVID-19 la nivel global
UEFISCDI caută pentru tine cele mai interesante articole:
Ce e nou în literatura de specialitate
Studii realizate de cercetatori de la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) al Academiei Romane
Alte articole: