Bannerarticol Noutati

Follow-up lansare Hub M100

Luni, 18 decembrie 2023, la Cluj-Napoca, a avut loc lansarea Hub-ul Național M100 pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE “100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei României în Regatul Norvegiei, Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Energiei, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai UEFISCDI care au semnat o declarație comună de susținere a Hub-ului M100.

Mirror Mission Cities Hub Romania (M100) a fost înființat prin ordinul Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării nr. 20980/29.07.2022. UEFISCDI va asigura secretariatul executiv al M100, complementar rolului de coordonator al proiectului european CapaCITIES, în cadrul căruia o rețea de 60 de parteneri din Europa (ministere, agenții de finanțare, municipalități și ONG-uri) și-au propus să sprijine implementarea Misiunii UE, inclusiv prin crearea de hub-uri naționale.

Lansarea Hub-ului Național M100 a avut loc în cadrul unui eveniment mai amplu dedicat neutralității climatice în care reprezentanți ai Comisiei Europene, autorităților naționale și regionale, orașelor, mediului academic, ONG-urilor și ai comunităților urbane din România și Europa s-au întâlnit la Cluj-Napoca pentru a dezbate progresele înregistrate în implementarea la nivel național a misiunii Orizont Europa “100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Timp de două zile, participanții la eveniment au discutat despre provocările tranziției către neutralitate climatică și despre cum platformele naționale pot ajuta în implementarea Misiunii UE.

Misiunea M100 constă în sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București - Sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea. De asemenea va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. Selecția se va realiza în baza unui apel de candidaturi în cadrul căruia vor fi selectate cele 10 orașe ce vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.

Mai mult decât atât, M100 își propune să devină o platformă de experiment, facilitare și informare, un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă”. Expertiza Hub-ului național M100 va sprijini orașele selectate în implementarea Misiunii pe baza principiului parteneriatului, transparenței și a guvernării participative.
Mai multe detalii
Știri asociate:
11 Dec 2023

Lansare Hub M100

În perioada 18-19 decembrie 2023 va avea loc, la Cluj-Napoca, lansarea Hubului național pentru implementarea în România a Misiunii Oglindă a UE „

23 Oct 2023

Guvernul României a semnat Memorandumul privind operaționalizarea hub-ului național M100

A fost aprobat Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.4015, O: 133]