Banner articol Noutati

Guvernul României a semnat Memorandumul privind operaționalizarea hub-ului național M100

A fost aprobat Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării M100 - Hubul naţional pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE “100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”

Hub-ul național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii “100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” de a facilita accesul la surse de finanțare din fonduri europene, destinate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale. 

În acest context, M100 va avea două obiective: sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București - sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea; și lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.

Mai mult decât atât, M100 își propune să devină o platformă de experiment, facilitare și informare, un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă”. Expertiza Hub-ului național M100 va sprijini orașele selectate în implementarea Misiunii pe baza principiului parteneriatului, transparenței și a guvernării participative.

Mirror Mission Cities Hub Romania (M100) a fost înființat prin ordinul MCID 20980/29.07.2022. UEFISCDI va asigura secretariatul executiv al M100, complementar rolului de coordonator al proiectului european CapaCITIES, în cadrul căruia o rețea de 60 de parteneri din Europa (ministere, agenții de finanțare, municipalități și ONG-uri) și-au propus să sprijine implementarea Misiunii UE, inclusiv prin crearea de hub-uri naționale. Lansarea Hubului national M100 este programată pentru luna decembrie, la Cluj-Napoca, și va face parte dintr-o serie de evenimente organizate sub umbrela proiectului CapaCITIES.
Mai multe detalii
Știri asociate:
19 Dec 2023

Follow-up lansare Hub M100

Luni, 18 decembrie 2023, la Cluj-Napoca, a avut loc lansarea Hub-ul Național M100 pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE

11 Dec 2023

Lansare Hub M100

În perioada 18-19 decembrie 2023 va avea loc, la Cluj-Napoca, lansarea Hubului național pentru implementarea în România a Misiunii Oglindă a UE „

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.2649, O: 133]