covid 19 vaccine

Open Science - acces liber la publicații și la datele de cercetare

În condițiile provocărilor cu care omenirea se confruntă Open Science urmărește să împărtășească informația științifică aproape în timp real, online, fără costuri asociate utilizatorului, oferind acces liber la publicații precum și la datele de cercetare. 

Beneficiul și impactul pozitiv al accesului liber este deja observat prin faptul că cercetătorii și editurile împărtășesc informația cu scopul de a înțelege și a combate răspândirea pandemiei generate de virusul COVID 19, studiile au evoluat mult mai rapid decât în cazul SARS, realizarea vaccinului și începerea testelor clinice urmând să se realizeze într-un timp record.
GenBank, o arhivă de date cu acces liber, precum și Centrul Național de Date Genetice au deschis calea către împărtășirirea datelor, care au constituit punctul de plecare pentru cercetări desfașurate de oameni de știință din toată lumea în legătură cu COVID-19

Uniunea Europeană dezvoltă atent Cloud-ul European de Date Deschise (EOSC, European Open Science Cloud). Obiectivul EOSC este acela de a oferi acces liber la toate publicațiile și datele științifice și a combina rezultatele cercetărilor pentru a se ajunge la noi descoperiri și pentru a oferi soluții pentru provocările societale importante. EOSC este instrumentul ideal pentru a răspunde urgențelor de interes public, așa cum este virusul COVID 19, oferind acces deschis la datele știițifice despre virus și împărtășind în timp real date despre răspândirea acestuia.

Mai multe informații aici
Mai multe detalii
Știri asociate:
05 Apr 2021

Workshop FAIRsFAIR

În săptămâna 7-15 aprilie, FAIRsFAIR va oferi persoanelor din cadrul proiectului precum și părților interesate externe oportunitatea de a lua contact cu toate lucrurile FAIR! Punctul culmi...

25 Mar 2021

Platforma - Open Research Europe

Comisia Europeană a lansat „Open Research Europe”, o platformă pentru publicarea lucrărilor științi...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3482, O: 160]