Event HPC

Supercomputing – un pas înainte în procesul de dezvoltare a IMM-urilor

În perioada 25-26 mai 2020, consorțiul SME/HPC organizează evenimentul Meet(up) HPC: powering business growth”, program de pregătire online adresat companiilor prin care acestea pot dobândi noi cunoștințe despre HPC, despre actorii activi la nivel european și despre oportunități de finanțare în domeniu și pot interacționa atât cu furnizori de HPC europeni, cât și cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri.


Companiile, institutele și alte organizații colectează cantități mari de date pe care nu le pot prelucra într-un timp rapid. Astfel, cercetătorii petrec uneori săptămâni întregi în care rulează simulări, ceea ce atrage costuri (timp, bani) și duce la încetinirea lansării ideilor inovatoare.  

Astăzi, în lumea digitală, posibilitățile de dezvoltare depășesc limitele imaginației. Pentru a fi competitivi pe piață și a aduce valoare adăugată, atât companiile cât și mediul academic și de cercetare dezvoltă idei noi. Societatea solicită noi invenții, prognoze meteo precise, teste de coliziune fără distrugerea produsului propriu-zis, siguranța că avionul va decola, testare de noi medicamente și multe altele. Astfel, calculatoarele simple nu sunt capabile să țină pasul cu toate aceste cereri de prelucrare a datelor.

Cu toate acestea, există o modalitate de a accelera procesarea datelor voluminoase, de a reduce costurile de dezvoltare și de a crește avantajul concurențial. Cunoscută sub denumirea de supercomputing (eficiență înaltă de procesare) sau calcul de înaltă performanță (High Performance Computing - HPC), această tehnologie nu este deloc nouă, dar este mai accesibilă acum ca niciodată. HPC se referă la cele mai puternice computere din lume. Este un sistem informatic capabil să prelucreze cantități mari de date într-un timp foarte scurt, rezolvând probleme numerice complexe în diferite domenii. Cel mai cunoscut exemplu este utilizarea HPC pentru prognoza meteo, dar bunele practici arată că poate fi utilizat pe scară largă și în alte domenii precum fizică, chimie, știință nucleară, astronomie, simulări grafice, animații și multe altele. 

HPC-ul implică resurse financiare enorme, dar acestea tind să devină mai accesibile nu numai ca infrastructură, ci și ca serviciu. Deci, nu este neapărat necesar ca un IMM să dețină propriul sistem, deoarece poate accesa acest serviciu prin furnizori cum ar fi Amazon Web, Google Cloud și Sabalcore. Pentru cei care doresc o abordare mai personalizată în analizarea datelor, există companii mai mici care oferă servicii extinse sau institute de cercetare care asistă companiile în abordarea celor mai mici probleme pe care le întâmpină pentru elaborarea prototipului, eficientizând costurile și timpul.

Deoarece utilizarea HPC nu este chiar atât de ușoară, proiectul SME/HPC, implementat în cadrul programului Erasmus+, are scopul de a elabora materiale de instruire și ghiduri destinate IMM-urilor pentru a cunoaște avantajele utilizării HPC în dezvoltarea produselor și proceselor inovatoare. Proiectul este implementat de 8 parteneri din 6 țări europene, respectiv: Waterford Institute of Technology, Irlanda; Northumbria University și Vega Press Ltd, Marea Britanie; Faculty of Information Studies Novo mesto și Arctur d.o.o., Slovenia; Ambrosys, Germania, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Romania; Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, Republica Moldova.  

În perioada 25-26 mai 2020, consorțiul SME/HPC organizează evenimentul Meet(up) HPC: powering business growth, program de pregătire online adresat companiilor prin care acestea pot dobândi noi cunoștințe despre HPC, despre actorii activi la nivel european și despre oportunități de finanțare în domeniu și pot interacționa atât cu furnizori de HPC europeni, cât și cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri. 

La eveniment vor fi prezenți experți și antreprenori din diverse țări europene precum Irlanda, Slovenia și România. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru a afla mai multe detalii despre proiect și despre eveniment, vizitați pagina web: https://www.smehpc.eu/ .

Știri asociate:
04 Jun 2020

Școală de vară internațională în domeniul high performance computing (HPC)

Ce este un supercomputer? Cum funcționează? De ce ar trebui să îl folosiți?  Participă la Școa...

04 Apr 2018

Conferința Internaționalizarea învățământului superior

Pentru a asigura suport în implementarea politicilor Procesului Bologna privind internaționalizarea educației și mobilitatea, UEFISCDI a organizat, ...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.5821, O: 160]