lansare hub accelerator politici publice

UEFISCDI şi SNSPA au lansat primul Hub-accelerator de politici publice din România

Inițiativa-pilot, unică în mediul academic românesc, îşi propune să aducă talentul din şcolile de guvernare din România la masa procesului de elaborare a politicilor publice. Acest Hub-accelerator de politici publice aduce la aceeaşi masă studenţi doctoranzi şi postdoctoranzi interesaţi să genereze idei şi soluţii cu impact social, cu experţi în antreprenoriat, politici publice şi guvernare.  

Beneficiind de mentorat şi de resurse, studenţii vor învăţa cum să ducă o idee din punctul incipient, cum să o rafineze pentru a o poziţiona într-un context favorabil, iar apoi să o transforme într-o propunere concretă de politică publică pe care să o pună direct pe masa decidenţilor. 

Hub-acceleratorul de politici publice lansat de UEFISCDI şi SNSPA are ca obiectiv să ofere acestei generaţii de studenţi instrumentele necesare pentru a genera cele mai bune idei şi soluţii inovatoare cu impact social. Astfel, prin resurse financiare, acces la experţi şi know-how, prin crearea unui spaţiu concret de colaborare între mediul universitar, autoritățile publice și zona privată, talentul din mediul universitar românesc să genereze impact pozitiv pentru o mai bună guvernare.  

Se adresează tuturor studenţilor doctoranzi şi postdoctoranzi care vor să creeze impact, dar nu au instrumentele necesare, ori susţinerea unei comunităţi alături de care să genereze inovarea. Printr-un mindset colaborativprin conexiuni și acces la cunoaștere, simple idei vor deveni politici publice care vor modela viitoarea guvernare. 

La evenimentul de lansare, organizat pe 25 februarie, au participat, alături de prof. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, pe prof. Iordan Bărbulescu, președintele Senatului SNSPA și prof. Adrian Curaj, directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), alături de studenţi doctoranzi şi postdoctoranzi. De asemenea, au fost prezenţi primii mentori anunţaţi în cadrul Hub-acceleratorului: Matei Dumitrescu şi Mădălina Marcu. 


Matei Dumitrescu

Este Startup Mentor & Angel Investor – a fost desemnat, în anul 2018, Investitorul anului în România, în cadrul Central European Startup Awards. De mai bine de 7 ani lucrează în cel mai mare accelerator de impact din Centrul şi Estul Europei, Investment ready program, timp în care a mentorat şi accelerat peste 500 de startupuri din toată lumea. Mai mult decât atât, a investit în peste 20 de startupuri, iar una dintre cele mai mari investiţii ale sale a fost în valoare de 2 milioane de dolari, în 10 start-up-uri din Silicon Valley, alături de un grup de investitori. Acum, Matei Dumitrescu se alătură echipei de mentori ai primului Hub-accelerator de politici publice din România. 
Mădălina Marcu 

Este unul dintre cei mai pasionaţi şi cunoscuţi fundraiseri din România. Iar în ultimii ani s-a specializat în consiliere de filantropie inteligentă. Ceea ce înseamnă că ştie cum să creeze cele mai bune sinergii şi parteneriate între donatori şi cauze, organizaţii sau oameni care au nevoie de susţinere financiară. Cu o experienţă de aproape 16 ani în fundraising, vine acum în sprijinul membrilor din Hub-acceleratorul de politici publice pentru a le oferi susţinerea şi cunoaşterea în depăşirea celei mai provocatoare etape în succesului oricărei iniţiative: susţinerea şi capitalul financiar. 


  
În următorii doi ani, UEFISCDI şi SNSPA îşi propun să pună România pe harta hub-acceleratoarelor de politici publice din Europa, alături de organizaţii similare, precum GovLab Austria, Viena Midlab, Copenhaga Sitra, Helsinki DILAB, Paris LabX, Lisbon Government Digital Services, London UK Policy Lab sau London EU POLICY LAB.

Ca domenii de interes propuse ca punct de pornire în cadrul hub-acceleratorului au fost, până acum, evidenţiate: 
- Administraţie publică 
- Apărare 
- Cercetare şi Dezvoltare 
- Educaţie 
- Energie 
- Mediu 
- Sănătate
- Digitalizare 
Iar lista este deschisă pentru a se adapta în funcţie de interesele participanţilor. 
 

Hub-acceleratorul de politici publice este parte din proiectul "Cercetător-antreprenor pe piaţa muncii în domeniile de specializare inteligentă (CERT-ANTREP)". Proiectul CERT-ANTREP are ca beneficiar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), iar parteneri sunt UEFISCDI şi Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).  

Pentru mai multe informaţii despre Hub-acceleratorul de politici publice vă invităm să trimiteţi mesajul vostru pe crew@cafeneauadeinovare.ro.
Știri asociate:
18 Oct 2021

Policy Accelerator Hub – rezultatele programului

Cea de-a doua ediție a Policy Accelerator Hub s-a încheiat cu finalizarea a 6 policy brief-uri dezvoltate de participanți în cadrul programului. 

18 Dec 2020
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3033, O: 133]