Cooperarea științifică internațională reprezintă un pilon important în consolidarea sistemului național de cercetare-dezvoltare și inovare. Oferă oportunități de colaborare cu echipe de cercetare internaționale fiind, totodată o sursă de atragere a unor finanțări externe pentru cercetare.
Proiectele ERA-NET/ERA-NET Cofund, finanțate în cadrul
Programului Orizont 2020 al Comisiei Europene, reprezintă o schemă de finanțare concepută pentru a sprijini parteneriatele public-privat, inclusiv inițiativele de programare comune între statele membre, în procesul de stabilire și realizare a consorțiilor transnaționale.
România, prin UEFISCDI, este parteneră în
42 de inițiative de colaborare transnaționale pentru finanțarea proiectelor de cercetare - dezvoltare. Aceste inițiative se bazează pe schema de finanţare proiecte de tip ERA-NET/ERA-NET Cofund, unde tematicile de cercetare se înscriu în domenii științifice care corespund direcțiilor de cercetare ale Programului Orizont 2020 al Comisiei Europene şi, respectiv, Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare 2015 - 2020 (
PNCDI III).
Ce reprezintă participarea în proiecte ERA-NET, care sunt inovațiile ce conduc la îmbunătățirea stării de sănătate și a stilului de alimentație și de viață, la protecția mediului și conectarea prin Internet of Things (IoT ), au fost reliefate în cadrul evenimentului ”Prezența și contribuția echipelor de cercetare românești în proiecte ERA-NET” din data de 8 iulie 2021.
Detalii despre
proiectele ERA-NET prezentate în cadrul evenimentului găsiți
aici.
Evenimentul a putut fi urmărit via Zoom.
Întrebări, comentarii, recomandări privind proiectele au putut fi transmise directorilor de proiecte utilizând chestionarul de feedback disponibil
aici Evenimentul face parte din seria prezentărilor publice ”
Provocări și soluții pentru o lume în schimbare” a proiectelor de cercetare finanțate în cadrul competițiilor PNCDI III, organizate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării şi UEFISCDI.