CALIPER: Linking research and innovation for gender equality

CALIPER: Linking research and innovation for gender equality

Acronim: CALIPER
Acronim program: H2020-SwafS-2018-2020
Finanțator: Comisia Europeană
Coordonator: ViLabs OE
Perioada de implementare: 01/01/2020 – 31/12/2023

Proiectul CALIPER are drept scop implementarea unui proces de schimbare structurală și punerea în aplicare a planurilor de egalitate de gen (GEP) în 7 organizații de cercetare și în 2 agenții de finanțare a cercetării, implicând încă de la început echipa de management, urmărind ca efectele acestui proces să se reflecte în întreaga instituție. Obiectivul proiectului este de a crește egalitatea între femei și bărbați, angajați în organizațiile de cercetare, prin creșterea numărului de cercetători de sex feminin în STEM, îmbunătățirea perspectivelor lor de carieră și integrarea dimensiunii de gen în cercetare. CALIPER are o acoperire geografică largă și o abordare inovatoare, de tip quadruple-helix, bazată pe implicarea actorilor din ecosistemele de inovare naționale și regionale din țările partenere, astfel: proiectul va declanșa schimbări interne și va încuraja implementarea politicilor de egalitate de gen sustenabile, orchestrând metodologiile de audit interior, evaluare internă și GEP-urile (Gender Equality Plans) cu acțiuni exterioare, care implică factori externi, pentru activarea sinergiilor și intersecțiilor dintre „educație - cercetare - transferul pe piața al rezultatelor cercetării din lanțul STEM”. CALIPER va adopta o abordare intersectorială a problemelor privind egalitatea de gen, acordând atenție modului în care inegalitățile de gen sunt legate și intersectate cu alte tipuri de discriminări. CALIPER își va asigura implementarea cu succes prin adoptarea unei metodologii cuprinzătoare, sprijinind consolidarea capacității pentru construirea și dezvoltarea cunoștințelor și expertizei de gen la nivel organizațional, învățarea reciprocă între parteneri, proiectarea participativă a GEP-urilor. Totodată, în cadrul proiectului vor exista două niveluri de iterație pentru implementarea și perfecționarea GEP-urilor, precum și un mecanism de monitorizare și evaluare completă, care să conducă la schimbări instituționale durabile.

Prezența unei asociații profesionale pan-europene în consorțiul CALIPER, planificarea unor acțiuni de diseminare ulterioară, cum ar fi Carta și Codul CALIPER, împreună cu derularea sesiunilor de sensibilizare pe tema de gen în cercetare, deschise tuturor celor interesați de subiect, asigură un potențial semnificativ ca rezultatele proiectului să fie replicate atât la nivel național, cât și la nivelul altor țări din Europa.

Parteneri:

ViLabs OE, Grecia
Smart Venice, Italia
Faculty of Electrical Engineering and Computing, Croația
Shota Rustaveli National Science Foundation, Georgia
Slovak University of Technology in Bratislava, Slovacia
Young Academy of Europe, Germania
The Free University of Brussels, Belgia
National Technical University of Athens, Grecia
Institute for Research in Biomedicine Biomèdica, Spania
The Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding, România
Yaşar University, Turcia
University of Salento, Italia.

Persoane de contact:
ElSimion 90
Elena Simion
Telefon:
+40 21 307 19 93
Fax:
+40 21 311 59 92
elena.simion@uefiscdi.ro
alexandru dinu 90
Alexandru Dinu
Expert
Telefon:
+40 21 307 19 93
Fax:
+40 21 311 59 92
alex.dinu@uefiscdi.ro
Știri asociate:
19 Dec 2022

Ghid pentru prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă

Discriminarea de gen și hărțuirea sexuală sunt, din păcate, fenomene încă puternic prezente în societatea românească. Astfel, în contextul un...

https://uefiscdi.gov.ro/caliper-linking-research-and-innovation-for-gender-equality
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.3447, O: 151]