Future of Food Systems Partnership (FutureFoodS)

Acronim: FutureFoodS
Finanțator: Comisia Europeană, Horizon Europe
Coordonator: ANR, Franța
Perioada implementare: 01.06.2024 – 30.05.2034

Parteneriatul Future of Food Systems – FutureFoodS, derulat în cadrul Horizon Europe, urmărește să accelereze dezvoltarea sistemelor alimentare durabile prin mobilizarea cercetării și inovării europene în acest scop. Parteneriatul a fost lansat oficial la 1 iunie 2024, având 87 de parteneri ce provin din 29 de țări.

Parteneriatul FutureFoodS și-a propus să accelereze transformarea sistemelor alimentare naționale, europene și globale pentru a le face sigure, durabile, sănătoase, reziliente și de încredere pentru toată lumea, rămânând în limitele planetei noastre. Aceasta contribuie la obiectivul Green Deal al Uniunii Europene "Sisteme alimentare echitabile, sănătoase și ecologice, de la producția primară până la consum".

Website FutureFoodS Partnership aici.
Parteneriatul european pentru un viitor durabil al sistemelor alimentare (FutureFoodS) a lansat cel de-al doilea apel pentru proiecte de cercetare transnaționale ”Accelerating Food Sustainability - through Household Dietary Shifts, Trust and Transparency, and Innovations in Circular Food Processing Systems”. 

FutureFoodS este un parteneriat cofinanțat de Orizont Europa, care reunește 86 de parteneri din 29 de țări pentru a impulsiona tranzițiile ecologice și digitale, cu accent pe post-recoltare a alimentelor. Astfel, acesta contribuie la European Green Deal, la obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și la Strategia „Farm to Fork”.

Viziunea parteneriatului FutureFoodS este de a realiza în mod colectiv sisteme alimentare ecologice, sigure din punct de vedere social și echitabile, viabile din punct de vedere economic, sănătoase și sigure în Europa până în 2050.
500.000
EUR
Fonduri alocate Ro
0
Proiecte depuse Ro
0
Proiecte finanţate Ro
Informații complete despre apel se regăsesc aici.

Platforma de depunere – disponibilă aici.

În data de 11 Decembrie 2025 (intervalul 11:00 - 13:00 CET) va avea loc webinar-ul pentru aplicanți, înregistrarea este disponibilă aici sau aici.
Se va aplica un proces în două etape, cu depunerea obligatorie a propunerilor preliminare la prima etapă și depunerea propunerilor complete la a doua etapă, printr-un sistem electronic de incărcare a propunerilor.

*Lansarea apelului: 3 Decembrie 2025

*Termenul limită pentru depunerea propunerilor preliminare (obligatoriu): 11 Februarie 2026

*Termenul limită pentru depunerea propunerilor complete (numai pe bază de invitație): 27 Iulie 2026
Pentru întrebări specifice legate de bugetul, criteriile și regulile organizației de finanțare, vă rugăm să consultați regulile nationale disponibile aici.
Consorțiile de cercetare trebuie să fie formate din cel puțin trei parteneri, din cel puțin trei țări diferite care sunt eligibile și solicită finanțare de la organizațiile de finanțare participante la aceast apel.

Propunerile vor fi evaluate de experți independenți în funcție de următoarele criterii:
• Perspectiva transformativă
• Inter- și transdisciplinaritate
• Implicarea mai multor părți interesate
• Sustenabilitate

Planul de impact va fi obligatoriu, acesta trebuie să prezinte progresele înregistrate în transformarea sistemelor alimentare. 

Propunerile pot fi „orientate spre cercetare” sau „orientate spre inovare” (auto-atribuire).

Mai multe informații sunt furnizate în Documentele Apelului aici.

Suma cu care UEFISCDI/România participă în apel: 500.000euro 

Link apel: Informații complete despre apel se regăsesc aici.

Documentele de apel se regăsesc aici.

Pentru identificarea posibililor partenerilor, secretariatul apelului va pune la dispoziție un instrument de căutare pe pagina apelului.

Cel de-al doilea apel FutureFoodS oferă finanțare pentru proiecte inovatoare care contribuie la una dintre următoarele teme:

• Tema 1: Practici alimentare domestice care promovează o alimentație durabilă și sănătoasă — activități sistemice la nivel de gospodărie, care acoperă siguranța alimentară, culturile, nevoile nutriționale și comportamentul consumatorilor.

• Tema 2: Către sisteme de prelucrare a alimentelor diverse, durabile și circulare — îmbunătățirea procesării/ambalării, valorificarea subproduselor și a fluxurilor secundare și compoziții adaptate diverselor grupuri de consumatori.

• Tema 3: Încredere și transparență în sistemele alimentare durabile — identificarea punctelor de influență; evaluarea instrumentelor, metodelor, metricilor, indicatorilor și semnalelor de calitate (de exemplu, etichetarea) în vederea creării unui cadru mai unificat, în colaborare cu actorii sistemului.
Persoane de contact:
Adrian Asanica 200
Adrian Asănică
Expert UEFISCDI
Telefon:
+40 744 450 011
Fax:
+40 21 311 59 92
adrian.asanica@uefiscdi.ro
Luciana BRATU 90
Luciana Bratu
Expert UEFISCDI
Telefon:
+40 21 307 19 87
Fax:
+40 21 307 19 19
luciana.bratu@uefiscdi.ro
Andreea Popa 90
Andreea Popa
Expert UEFISCDI
Telefon:
+40 21 307 19 91
Fax:
+40 21 311 59 92
andreea.popa@uefiscdi.ro
Știri asociate:
28 Jun 2024

KoM - Future of Food Systems Partnership – FutureFoodS

În perioada 19-20 iunie 2024 a avut loc evenimentul de lansare al Future of Food Systems Partnership – FutureFoodS.

https://uefiscdi.gov.ro/future-of-food-systems-partnership-futurefoods
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.4391, O: 218]