1. În Secțiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul a) pentru a calcula ponderea articolelor apărute în reviste Q1 (zona roșie)/Q2 (zona galbenă), din totalul articolelor publicate, la totalul articolelor publicate se iau în considerare și articolele ISI încadrate tip "proceedings paper" sau "editorial material”?
Răspuns: Evaluarea vizibilității si impactului contribuției directorului de proiect se va face conform punctului 1.2 din ANEXA 4 – Fișa de evaluare. Ponderea reprezintă numărul articolelor apărute în reviste Q1 (zona roșie) și Q2 (zona galbenă), din totalul articolelor publicate, incluzând articolele de tip "proceedings paper" sau "editorial material”. Aprecierea rămâne la latitudinea evaluatorilor.
2. În Secțiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul b) articolele care citează trebuie să fie incluse în Web of Science? Aceste citări relevante trebuie să fie în domeniul proiectului?
Răspuns: Evaluarea vizibilității și impactului contribuției directorului de proiect se va face conform punctului 1.2 din ANEXA 4 - Fișa de evaluare. Aprecierea articolelor care citează, din punct de vedere al includerii în Web of Science și al relevanței pentru domeniul proiectului, este la latitudinea evaluatorilor.
3. În Secțiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul a) numărul de articole apărute în reviste Q1 (zona roșie)/Q2 (zona galbenă), se stabilește luând în calcul AIS din anul 2022 sau din anul publicării articolului?
4. În Secțiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul a) ponderea articolelor apărute în reviste Q1(zona roșie)/Q2(zona galbenă), din totalul articolelor publicate, se va completa raportul dintre suma publicațiilor Q1+Q2 și numărul total de publicații, fără precizarea procentului?
Răspuns: Ponderea reprezintă numărul articolelor apărute în reviste Q1 (zona roșie) și Q2 (zona galbenă), din totalul articolelor publicate. Precizarea procentului este la latitudinea aplicantului.
5. În Secțiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul b) se vor enumera cel mult 10 citări ale altor autori ce fac referire la articolele Directorului de proiect sau se va indica și articolul/articolele la care fac referire cele 10 citări? Ce informații trebuiesc completate în această secțiune: detalii despre articolul care citează (titlu, revista, autori)/ detalii despre articolul citat (titlu, revista, autori)?
Răspuns: Se vor indica articolele care citează și articolul/articolele citate ale directorului de proiect. Se vor completa cu titlu, revista, autori atât pentru articolul care citează cât și pentru articolul citat.
6. În Anexa 2 – Cererea de finanțare, dacă se includ tabele, ce formatare trebuie utilizată?
Răspuns: Conform precizărilor din Pachetul de informații, Anexa 2 – Cererea de finanțare este interzisă modificarea parametrilor, cu excepția figurilor şi a legendelor acestora. Tabelele incluse în cererea de finanțare trebuie să respecte aceleași caracteristici tehnice: format A4, caractere Times New Roman de 12 puncte, spaţiere între linii de 1.15 şi margini de 2 cm.
7. În cazul domeniului Științe Umaniste, dacă un articol se află în cuartila Q3 în WoS, dar în Scopus se regăseste încadrat în cuartilla Q2, se va completa încadrarea cea mai avantajoasă pentru directorul de proiect?
Răspuns: Se ia în considerare clasificarea cea mai favorabilă directorului de proiect.
8. În cazul domeniului Științe Umaniste, pentru îndeplinirea standardelor minimale de eligibilitate, în cazul editării de suplimente tematice ale unor reviste internaționale care nu se regăsesc în mod independent în cataloage electronice de tip Worldcat, la punctul 3 - Editarea în străinătate (cu excepția Republicii Moldova), se calculează numărul de intrări al revistei? Care ar fi sursa de referință, Worldcat, KVK?
Răspuns: Dacă suplimentul revistei se regăsește on-line, nu este nevoie de număr de intrări în biblioteci.
9. În cazul domeniului Științe Umaniste, încadrarea revistelor în cuartilele Q1 si Q2, respectiv Q3 și Q4, se face în funcție de AIS-ul din anul publicării articolelor?
Răspuns: Clasificările pe cuartile sunt potrivit ultimelor liste actualizate de UEFISCDI.
10. În cazul domeniului Științele Umaniste, pentru îndeplinirea standardelor de eligibilitate „Acumularea a minim 40 puncte din publicații cuantificate conform următorului tabel și notelor anexate acestuia. Cel puțin 20 de puncte trebuie acumulate (sumativ) din publicații aferente categoriilor 1, 3, 5.1 și 6.1.”, pentru acumularea celor 20 de puncte este necesară existența unui punctaj la fiecare categorie în parte (de exemplu, 2,5 puncte pentru categoria 1 ș.a.m.d.) sau trebuie obținute minim 20 de puncte din toate aceste categorii?
Răspuns: Punctajul pentru aceste categorii este cumulativ.
11. În cazul articolelor publicate în reviste care sunt încadrate într-un singur domeniu (de ex Biologie), diferit de cel al proiectului (de ex. Arheologie), fiind folosite metode de lucru interdisciplinare (respectiv din biologie), acestea pot fi luate în calcul pentru îndeplinirea standardelor minimale de eligibilitate?
Răspuns: Conform precizărilor din Pachetul de informații, revistele trebuie să fie din domeniul umanist, punctul 5.1 Tabel standarde minimale științe umaniste: „Web of Science Core Collection (Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index sau Arts & Humanities Citation Index)”.
12. În cazul domeniului Științele Umaniste, pentru categoria 6.1 (Articole publicate în volume colective apărute la o editură din străinătate) ce informații se completează în tabelul centralizator: se introduc link-urile de la toate bibliotecile (de ex: dacă un volum se găsește în aproximativ 200 de biblioteci, este de așteptat să fie introduse link-uri de la toate aceste biblioteci) sau un link de la WorldCat sau KVK este suficient?
Răspuns: În cazul în care linkul din worldcat sau KVK este suficient de clar (trebuie să fie vizibile numele și numărul bibliotecilor) nu este nevoie de a fi introduse link-urile la toate bibliotecile.
13. În Secțiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul b) se poate indica o citare din partea unei lucrări publicată recent dar care înca nu apare ca și citare în Web of Science dar lucrarea respectivă citează o lucrare a directorului de proiect?
Răspuns: Nu, nu se poate indica o citare dintr-un articol care nu este încă vizibil în Web of Science.
14. Pentru îndeplinirea standardelor minimale de eligibilitate/ Pentru Ştiinţele naturii, Ştiinţele exacte şi Ştiinţele inginereşti se ia în considerare clasificarea revistelor indexate Web of Science, în funcţie de valoarea AIS, din anul publicării articolului. Listele de referință se găsesc pe site UEFISCDI la adresa
https://uefiscdi.gov.ro/liste-referinta iar in Sectiunea B2 The visibility and the impact of the scientific contribution of the project leader, punctul a) numărul de articole apărute în reviste Q1 (zona roșie)/Q2 (zona galbenă), se stabilește luând în considerare ultimul AIS (disponibil în site-ul UEFISCDI, la adresa:
https://uefiscdi.gov.ro/scientometrie-baze-de-date?
Răspuns: Pentru îndeplinirea standardelor minimale de eligibilitate pentru Ştiinţele naturii, Ştiinţele exacte şi Ştiinţele inginereşti:
- se va lua în considerare clasificarea revistelor indexate Web of Science, în funcţie de valoarea AIS, din anul publicării articolului. Listele de referință se găsesc pe site UEFISCDI la adresa https://uefiscdi.gov.ro/liste-referinta.- pentru articolele publicate înainte de anul 2011, se va lua în considerare clasificarea revistelor indexate Web of Science, în funcţie de valoarea AIS, conform ediţiei JCR-2011.
Pentru articolele publicate în perioada 2021 – 2023, se va lua în considerare clasificarea revistelor indexate Web of Science, în funcţie de valoarea AIS, conform ediţiei revizuite JCR-2021 (19 octombrie 2022).
-în cazul revistelor încadrate în mai multe subdomenii se va lua în considerare încadrarea cea mai favorabilă pentru directorul de proiect, ținând cont de domeniul propunerii de proiect.
Pentru Secțiunea B2 se va lua în considerare ultimul AIS (disponibil în site-ul UEFISCDI, la adresa: https://uefiscdi.gov.ro/scientometrie-baze-de-date).
15. Textul cu explicații de la fiecare secțiune din cererea de finanțare se elimină sau se menţine şi nu se contorizează la numărul maxim de pagini impus la secţiunile corespunzatoare?
Răspuns: La scrierea fiecărei secţiuni se va menţine textul care marchează informaţiile şi secţiunile obligatorii ale cererii de finanţare iar acesta nu se va contoriza la numărul maxim impus de pagini.
16. Din echipa proiectului pot face parte și cercetători seniori (cercetători care au obținut titlul de doctor în urmă cu mai mult de 12 ani, față de momentul depunerii propunerii de proiect)?
Răspuns: Componenţa echipei de cercetare este decisă de directorul de proiect, dar trebuie să conțină minimum 3 cercetători postodoctorali inclusiv directorul de proiect.