Specializările inteligente reprezintă priorități menite a crește avantajului competitiv al unei tari/regiuni, prin corelarea cercetării și inovării cu punctele tari și nevoile sectorului de afaceri, pentru a adresa oportunităţi emergente, cu evitarea duplicării și fragmentării eforturilor. Specializările inteligente se identifică printr-un proces de descoperire antreprenorială, care antrenează actorii din mediul de afaceri, cercetare, organizații publice și din societatea civilă.
În anul 2013 UEFISCDI a facilitat primul proces de descoperire antreprenorială la nivel național.
Dezbaterile au fost structurate pe domenii reliefate de analiza evidențelor privind concentrarea activităților de cercetare și economice. Procesul participativ a inclus printre altele organizarea a 12 paneluri de experți (cercetare, business, societate civilă), care au elaborat propuneri argumentate multicriterial, propuneri care au fost apoi validate printr-o consultare argumentatvă online, care a inclus peste 4.000 de respondenți.
Așa cum indică politica europeană, dialogul de descoperire antreprenorială trebuie sa fie menținut atât pentru a asigura actualizarea domeniilor de specializare, cât și pentru a facilita colaborarea actorilor din diverse ecosisteme.
De aceea, în perioada 2016-2019
UEFICDI a realizat în cadrul proiectului SIPOCA 27 peste 40 de rapoarte de analiză a sectoarelor cu potențial de specializare la nivel regional și a organizat 12 workshopuri de descoperire antreprenorială cu actorii interesați.
UEFISCDI a inovat în acest proces, definind proceduri participative de workshop partial gamificate și alimentate de carduri descriind tendințe tehnologice emergente pe plan global. Astfel, a fost adresată mai bine provocarea din definiția specializării inteligente, aceea de coagulare a cercetării și intereseler mediului de afaceri în jurul oportunităților emergente.
Construind pe rezultatele SIPOCA-27 și integrând rezultatele proceselor de descoperire antreprenorială de la nivel regional, în 2020 UEFISCDI a organizat un proces participativ în 3 faze:
- consultare exploratorie online pornind de la 42 de topici identificate anterior (2800 respondenți);
- 5 paneluri de experți (peste 100 persoane) care au consolidat rezultatele explorării în fișe argumentate multicriterial;
- și consultare de prioritizare, în care respondenții pot acorda scoruri si vota sau adauga argumente.
Specializarea inteligentă reprezintă o politică europeană încă în dezvoltare, cu abordări uneori diferite de la țară la țară, sau de la regiune la regiune. Înțelegând că definirea unei abordări adecvate necesită revizitarea fundamentelor și practicilor asociate, UEFISCDI a constituit un grup de lucru cu experți de top din întreaga lume, în vederea diseminării și consolidării cunoașterii. Rezultatele acestui grup au fost reunite în volumul
Advaces in the Theory and Practice of Smart Specialization, publicat în 2017 la Academic Press (Elesevier).
a) Strategia 2007-2013
În anul 2004 Ministerul Educației și Cercetarii a luat decizia de a realiza o Strategie de dezvoltare a sistemului CDI pe perioada 2007-2013 bazată pe foresight. În urma procesului de licitație, proiectul a fost coordonat de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior - CNCSIS, împreună cu un consorțiu format din 26 de organizații de cercetare.
b) Strategiile 2014-2020 și 2021-2027
Construind pe experiența de foresight și planificare strategică, UEFISCDI a coordonat/coordonează consultarile pentru următoarele cicluri strategice în domeniul cercetării și inovării. Astfel în 2013 au fost organizate consultări care au inclus 12 paneluri de experți si peste 4000 de respondenți online, angajați într-un dialog bazat pe argumente care utilizează o tehnică Delphi adaptată de către experții UEFISCDI (
www.cdi2020.ro). Rezultatul acestui demers s-a concretizat și în acest caz printr-un document strategic adoptat prin hotărâre de guvern.
În pregătirea perioadei 2021-2027, în anul 2020 consultările au inclus doar în primele faze peste 2800 de respondenți online și peste 100 de paneliști.
În perioada 2008-2011 agenția a organizat un amplu exercițiu de foresight (
www.edu2025.ro), care a condus la elaborarea participativă unei viziuni asupra invățământului superior la orizont 2025. Viziunea a fost însoțită de propuneri de politici (Cartea Alba) și de un blueprint pentru foresight în universități, menit a susține capabilățile acestora în diferențierea rolurilor.
Asociat aceluiași proiect au fost organizate și Dialogurile de la București, o
serie de ateliere de lucru cu participarea unor expeți de top în foresight din întreaga lume, ale căror rezultate s-au consolidat intr-o platformă de tip wiki, dedicată metodelor și practicilor de foresight.
În 2013 a fost găzduită la București confernța WFSF, cu participarea a numeroase personalități în domeniu. Conferința a marcat și aniversarea 40 de ani de la conferința organizată tot la București în 1972. Ca recunoștere a rolului său în promovarea și avansarea foresightului, UEFISCDI a fost declarată în 2013 organizația anului de către WFSF.
Viziunea privind consolidarea administrației publice din România
Pe baza expertizei sale de foresight, UEFISCDI a contribuit la elaborarea
Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020. Astfel, UEFISCDI a facilitat elaborarea viziunii privind admnistrația publica din România implicand peste 60 de reprezentanți ai actorilor cheie și a sustinut dezbaterea online a propunerile de politici.
Viziunea rezultată așează în centrul preocupărilor dezvoltarea unei spirale a încrederii între administrație și cetățeni, iar ca direcții principale de acțiune propune centrarea pe e-servicii către cetateni, crearea unor mecanisme stabile de consultare pentru elaborarea politicilor publice și profesionalizarea resurselor umane din administratia publică.
Contribuția la definirea viziunii privind educația în România
Partener în cadrul demersului România Educată coordonat de către Presedenția României, în 2016 UEFISCDI a organizat în același format argumentativ o amplă consultare online privind provocările societale la orizont 2030 relevante pentru sistemul de educație. De asemenea, UEFISCDI a contribuit la dezvoltarea metodologiei și facilitarea atelierelor de lucru pentru construcția scenariilor.
Studiul
„Viitorul muncii la orizont 2030. Topul argumentativ al profesiilor emergente” elaborat de UEFISCDI în 2020 explorează viitorul muncii la nivel global, modelat de megatendințe precum automatizarea, gig economy, competiția globală pentru talente, îmbătrânirea populației, schimbările climatice. În contextul acestor forțe ale schimbării, textul prezintă un catalog de profesii emergente și/sau cu dinamică accentuată la nivel global. Studiul continuă în 2021 cu explorarea relevanței acestor profesii emergente pentru România.
UEFISCDI a activat încă din 2014 ca promotor și susținător al științei deschise (Open Science – OS), prin participarea în proiecte și inițiative europene, precum și prin dezvoltarea instrumentelor ce sprijină colaborarea și dialogul între actorii implicați în cercetare și inovare: BrainMap și ERRIS.
În cadrul UEFISCDI a fost creat Open Science Knowledge Hub Romania (OSKH) care să ofere suport în procesul de tranziție către știința deschisă și să contribuie la dezvoltarea cadrului strategic național pentru Open Science. Până în prezent, evenimentele și webinar-iile organizate de hub pe teme relevante pentru OS au stârnit un real interes din partea comunității de cercetare, modelul acestor ateliere fiind inspirat de tradiția Dialogurilor de la București începută de UEFISCDI în 2009.
Activitățile desfășurate de UEFISCDI în domeniul OS sunt corelate cu acțiuni ale principalelor inițiative internaționale și ale comunităților dedicate dezvoltării științei deschise în Europa, OSKH conectând expertiză și acțiunile majore internaționale cu comunitatea și contextul din România:
Iar despre povestea OSKH în cadrul UEFISCDI te invităm să citeşti AICI
Poveştile de succes din Europa si SUA ne-au demonstrat importanța dezvoltării transferului tehnologic. Domeniul reprezintă o prioritate pentru UEFISCDI datorită rolului important pe care îl joacă în dezvoltarea antreprenoriatului inovativ.
În 2019, am organizat alături de Ministerul Cercetării şi Inovării, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Asociaţia pentru Educaţie Antreprenorială conferința "Unlocking the Potential of Universities in Entrepreneurship".
Concluziile experţilor prezenţi la eveniment, incluse în document, vizează îmbunătăţirea situaţiei actuale prin:
- setarea unei viziuni pe termen lung privind transferul tehnologic;
- fructificarea poveştilor de succes internaţionale şi capitalizarea expertizei şi infrastructurii interne;
- dezvoltarea unui sistem funcţional care să faciliteze procesul de transfer tehnologic axat pe trei piloni principali: (i) leadership şi asumare strategică, alături de dezvoltarea unei structuri instituţionale-suport; (ii) profesionalizarea resurse umane şi (iii) armonizarea procesurilor operaţionale.
Documentul, extrem de necesar, reflectă propuneri de acţiuni pentru consolidarea procesului de transfer tehnologic din România:
De aproape un deceniu antreprenoriatul reprezintă o prioritate pentru UEFISCDI. Susținerea antreprenoriatului din România devenit o prioritate pentru noi în ultimul deceniu. Printre primele activități de susținere în care am fost implicați se numără organizarea în 2014-2015 a 3 editii Balkan Venture Forum. Acesta este o platformă regională care sprijină creșterea rapidă a ecosistemului de inovare din sud-estul Europei.
Succesul celor 3 editii ne-a dovedit că regiunea noastră are un potențial uimitor de creatie si descoperire datorat în special comunitatii regionale de inovare aflată în plină creștere efervescentă.
În 2013 am început un proiect care de-a lungul anilor ne-a adus tot mai aproape de comunitatea de antreprenori din România.
Cafeneaua de Inovare s-a născut din dorinta de a crea un context în care antreprenorii inovatori, cercetătorii, investitorii și alti actor activi din ecosistem să poată colabora. Proiectul a crescut de la o ediție la alta, iar întâlnirile și discuțiile din cadrul său ne-au ajutat să înțelegem problemele ecosistemului, să identificăm resurse potrivite și să contribuim la rezolvarea provocărilor. A fost un proces necesar pentru noi și vrem să le mulțumim tututor celor peste 800 de parteneri de discuție. Pregătim pentru o nouă ediție a Cafenelei de Inovare în ianuarie 2021.
Ca să avem o înțelegere completă asupra dinamicii antreprenoriale din România, în 2015, am realizat prima cercetare exploratorie focusata (un stiu termenul in RO acum) asupra ecosistemului antreprenorial. „The Romanian Entrepreneurial Ecosystem. An exploratory study.” Ca să putem să formulăm recomandări relevante nevoilor antreprenoriale, era necesar să cercetăm amănunțit situația de la momentul respectiv.
În 2020 am reluat cercetarea și am urmărit evolutia ecosistemului românesc în ultimii 5 ani. Astfel, datele despre capitalul uman, finanțare, piețe, cultură, suport și politici, disponibile la nivel mondial, au fost corelate cu perspectiva antreprenorilor. Pe baza rezultatelor a fost actualizat Indexul Antreprenorial, (România a urcat la 5.8 fata de 4.5 pe o scară de la 0 la 10) și au fost oferite recomandări pentru dezvoltarea ecosistemului existent. Rezultatele studiului şi recomandările vor fi lansate în ianuarie 2021.
În 2018, prin intermediul H2020, am facilitat realizarea unui studiu: Policy Support Facility Romania. Proiectul a avut o importanță deosebită pentru că a realizat o radiografie totală si imparțială a ecosistemul antreprenorial românesc. Am folosit expertiză internațională ca să conturăm un set de recomandări concrete cu privire la modul de implementare a reformelor pentru stimularea antreprenoriatului inovator și pentru crearea unui mediu propice dezvoltării start-up-urilor și scale-up-urilor. Documentul poate fi consultat mai jos si reprezintă fundamentului multor proiecte dezvoltate în prezent.
Elaborarea si susținerea politicilor publice cu sens reprezintă o prioritate pentru UEFISCDI și ne obligă să nu ne oprim niciodată din a dezvolta capacitate și competență profesională. Ne-am dat seama că o resursă importantă nu e folosită suficient: talentul din școlile de guvernare, așa că am preluat modelul de succes al acceleratoarelor de business și am dezvoltat un program unic în România – primul accelerator de politici publice. În cadrul Policy Accelerator Hub participantii au învățat cum să dezvolte policy briefs sau white papers și cum să le croiasca drum către decidenții politici. Mulțumim SNSPA și CCIR că ne-au fost alături în implementarea acestui proiect. Cu lecțiile învățate din prima ediție, suntem acum în plin proces de de dezvoltare a unor noi propuneri alaturi de tineri viitori specialiști.
Detalii pentru înscrierile la cea de-a doua ediţie poţi găsi AICI.
UEFISCDI a organizat in 2019, în colaborare cu Ministerul Cercetării și Inovării și Comisia Europeană, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, conferința Innovative Enterprise Week Bucharest 2019. Pe parcursul celor trei zile, conferința s-a concentrat pe trei subiecte principale, în linie cu viitorul Program de cercetare și inovare al UE (2021-2027) – Orizont Europa: Pathfinder, Accelerator, Instrumente financiare.
Evenimentul a reprezintat un prilej oportun pentru a dezbate la nivel înalt marile provocări ale noului Program european ce sprijină trecerea de la știință la tehnologie și la inovare și pentru a promova profilul Consiliului European pentru Inovare și a continua programele europene de susținere a inovării și tehnologiei, devenite un succes pe parcursul a câtorva decenii.